Κλείστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας, σας καταστρέφουν τη ζωή!

Κλείστε τις ειδοποιήσεις στο κινητό σας, σας καταστρέφουν τη ζωή!
Alamy

Σίγουρα, γνωρίζετε ήδη ότι να στέλνετε μηνύματα ή να κοιτάτε το κινητό σας την ώρα που οδηγείτε είναι επικίνδυνο τόσο για εσάς, όσο και για τους γύρω σας, αλλά αυτό που ίσως να μη γνωρίζετε είναι ότι ακόμα και ο παραμικρός ήχος ή δόνηση από το κινητό σας μπορεί να διαταράξει την προσοχή σας.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα κι αν δεν κοιτάξετε το κινητό σας για να διαβάσετε το μήνυμα ή να δείτε το σχόλιο που σας έχει αφήσει κάποιος στο Facebook, αρχίζει να τριγυρνάει στο μυαλό σας και αναρωτιέστε εάν πρόκειται για κάτι σημαντικό ή όχι. Αυτό διαπίστωσε έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Το επίπεδο της απόσπασης προσοχής από τον ήχο και μόνο του κινητού ήταν συγκρίσιμο με τις επιπτώσεις του να στέλνει κανείς μηνύματα την ώρα που οδηγεί, ανέφερε ο Cary Stothart, ένας διδακτορικός φοιτητής που διεξήγαγε την έρευνα.

«Δεν περιμέναμε να δούμε την απόσπαση προσοχής να είναι σε τόσο υψηλά επίπεδα», ανέφερε ο Stothart. Η έρευνα δημοσιεύτηκε τον προηγούμενο μήνα στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.

Οι υπενθυμίσεις και οι ειδοποιήσεις είναι πάντοτε ανοιχτές στα κινητά και περιλαμβάνουν από μία υπενθύμιση στο LinkedIn, μέχρι τις ειδοποιήσεις που έρχονται για να πάρετε (ή να δώσετε ζωή) στο candy Crash.

Είναι, όμως, τόσο σημαντικά αυτά τα γεγονότα, ώστε να σας αποσπούν την προσοχή;

«Τα πράγματα με τις ειδοποιήσεις γίνονται ολοένα και χειρότερα», ανέφερε ο Stothart, ο οποίος εξομολογήθηκε ότι λαμβάνει ειδοποιήσεις ακόμα και από την εφαρμογή του Tetris που έχει στο κινητό του. «Είμαι κάπως τεμπέλης, όσον αφορά το κινητό μου», αναφέρει στην προσπάθειά του να εξηγήσει γιατί δεν έχει «κλείσει» ακόμα τις ειδοποιήσεις του.

Στην έρευνα συμμετείχαν 150 φοιτητές στους οποίους ζητήθηκε να κάνουν το εξής απλό πράγμα. Να κοιτούν τους αριθμούς που εμφανίζονται πάνω στην οθόνη και να πατούν ένα κουμπί όταν έβλεπαν τον αριθμό «3». Κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρις ομάδες. Η πρώτη έλαβε τηλεφώνημα, η δεύτερη μήνυμα και η τρίτη τίποτα.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα τηλεφωνήματα αποσπούσαν περισσότερο την προσοχή των συμμετεχόντων και εκείνοι που ήταν στην πρώτη ομάδα είχαν 28% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτύχουν σε αυτό που τους ζητήθηκε, ενώ εκείνοι που έλαβαν μήνυμα είχαν 23% μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν λάθος. Τέλος εκείνοι που τίποτε δεν απέσπασε την προσοχή τους είχαν μόλις 7% πιθανότητα να κάνουν λάθος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλοι οι φοιτητές είχαν τα κινητά τους στη δόνηση και δεν τα κοίταξαν κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Εάν αντιμετωπίζετε κι εσείς αυτό το πρόβλημα υπάρχουν δύο λύσεις. Η πρώτη είναι όταν οδηγείτε ή κάνετε κάτι άλλο που χρειάζεται την αμέριστη προσοχή σας, μπορείτε να βάλετε το κινητό σας στο αθόρυβο ή μπορείτε να είστε λίγο πιο επιλεκτικοί σχετικά με το από ποιες εφαρμογές λαμβάνετε ειδοποιήσεις.

iPhone

Android

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost και μεταφράστηκε στα Ελληνικά