11 (επιστημονικοί) λόγοι που επιβεβαιώνουν ότι το να βρίζετε κάνει καλό

11 (επιστημονικοί) λόγοι που επιβεβαιώνουν ότι το να βρίζετε κάνει καλό

Δεν είναι καθόλου ευγενικό, ούτε και σωστό να βρίζει κανείς. Σας το έλεγαν οι γονείς σας, η γιαγιά σας και οι δάσκαλοι στο σχολείο. Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα Elite Daily, νέες έρευνες, όμως, έρχονται να ταράξουν αυτά τα δεδομένα, αφού έχουν διαπιστώσει ότι το βρίζοντας μπορεί να μειωθεί ο πόνος, τόσο συναισθηματικός, όσο και σωματικός.

Χωρίς, αυτό να σημαίνει ότι προτείνουμε να αρχίσετε να βρίζετε θεούς και δαίμονες ή να αρχίσετε να χρησιμοποιείτε ακατάλληλες λέξεις στο γραφείο, στο λεωφορείο ή τον παιδικό σταθμό του παιδιού σας, συλλέξαμε 11 επιστημονικούς λόγους που επιβεβαιώνουν ότι το να βρίζει κανείς μπορεί να του κάνει καλό.

1. Νιώθετε λιγότερο πόνο

Ο Richard Stephens έκανε ένα πείραμα κατά το οποίο μέτρησε πόσο χρόνο μπορούσαν να κρατήσουν 67 φοιτητές τα χέρια τους κάτω από παγωμένο νερό. Στους μαθητές δόθηκε αρχικά η δυνατότητα να βρίζουν ενώ έχουν τα χέρια τους βουτηγμένα και στη συνέχεια να ΜΗΝ χρησιμοποιούν υβριστικές λέξεις, την ώρα που έκαναν το πείραμα. Όταν δόθηκε στους φοιτητές η δυνατότητα να βρίσουν κατάφεραν να κρατήσουν τα χέρια τους κάτω από το παγωμένο νερό, 40 δευτερόλεπτα περισσότερο, ενώ δήλωσαν ότι ένιωθαν λιγότερο πόνο.

2. Σας κάνει να νιώθετε πιο δυναμικοί

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι πράγματι, βρίζοντας μπορεί κανείς να γίνει πιο επιθετικός, αλλά αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζονται από τους άλλους ως πιο δυναμικοί.

3. Δεν σημαίνει ότι είστε χαζοί ή αδιάφοροι

Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι όποιος έχει ένα πιο ακατάλληλο λεξιλόγιο σημαίνει ότι δεν γνωρίζει «καλές» και ευγενικές λέξεις, αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Έρευνες ΔΕΝ έχουν καταφέρει να συνδέσει το βρίσιμο με την εξυπνάδα και τη νοημοσύνη.

4. Βοηθά τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν δύσκολες καταστάσεις

Ο Stephens μέσα από το πείραμα που έκανε με το παγωμένο νερό διαπίστωσε ότι το βρίσιμο αποτελεί έναν τρόπο για να τα βγάζει κανείς πέρα σε δύσκολες καταστάσεις.

5. Βοηθά το άτομο να είναι πιο ανεκτικό

Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι βοηθά το άτομο να τα βγάζει πέρα σε δύσκολες καταστάσεις, δίνοντάς του την αίσθηση ότι μπορεί να καταφέρει πολλά περισσότερα. Μπορεί να βρίζετε τον γυμναστή σας που σας πιέζει, αλλά αυτό σας βοηθά να κάνει αυτούς τους 50 παραπάνω κοιλιακούς.

6. Σας κάνει να νιώθετε καλύτερα (αμέσως)

Ποιος δεν έχει νιώσει κατευθείαν καλύτερα όταν έχει φωνάξει ή έχει βρίσει, βγάζοντάς το από μέσα του;

7. Βοηθά να αγαπήσουμε τηλεοπτικές σειρές ή ταινίες

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί η ταινία «The Wolf Of Wall Street» ή σειρά «The Wire» ήταν τόσο μεγάλες επιτυχίες και κατάφεραν να ξεπεράσουν εξίσουν καλές παραγωγές; Πέρα από τις ερμηνείες το σενάριο και τους ηθοποιούς, υπάρχει ένας ακόμα λόγος και αυτός είναι οι ακατάλληλες λέξεις που έβγαιναν αβίαστα από το στόμα των πρωταγωνιστών. Συγκεκριμένα, σε κάθε επεισόδιο του «The Wire» ακούγονται σχεδόν 100 φορές υβριστικές λέξεις.

8. Βοηθά στη δημιουργία δεσμών με τους γύρω μας

Η Δρ. Monika Benarek εξηγεί ότι το βρίσιμο είναι σημαντικό για τις κοντινές σχέσεις, τη φιλία και την οικειότητα με τους γύρω μας, αφού δημιουργεί δεσμούς και επικοινωνία.

9. Είναι μία μορφή έκφρασης

Ο ψυχολόγος Timothy Jay ξόδεψε 35 χρόνια από τη ζωή του για να μελετήσει την χρήση υβριστικών όρων και αναφέρει ότι βοηθούν το άτομο να ξεσπάσει και να εκφράσει θυμό, χαρά, έκπληξη, ακόμα και ευτυχία.

10. Σημαίνει ότι είστε δημιουργικοί

Είναι δύσκολο για κάποιον να μπορεί να βρίζει συνέχεια και να βγάζουν και νόημα αυτά που λέει. Είναι κι αυτό μια μορφή δημιουργικότητας!

11. Βοηθά να δοθεί έμφαση

Μερικές φορές θέλετε να πείτε κάτι και να δώσετε στον συνομιλητή σας να καταλάβει ότι το εννοείτε, και πολλές φορές μία υβριστική λέξη στη μέση μπορεί να σας βοηθήσει.