Ο Σόιμπλε ήταν έτοιμος να δώσει στην Ελλάδα 50 δισ. ευρώ για να εγκαταλείψει το ευρώ

Ο Σόιμπλε ήταν έτοιμος να δώσει στην Ελλάδα 50 δισ. ευρώ για να εγκαταλείψει το ευρώ
Eurokinissi

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν έτοιμος «να δώσει στην Ελλάδα 50 δισεκατομμύρια ευρώ» εάν ο Γιάννης Βαρουφάκης, ο Έλληνας ομόλογός του την εποχή εκείνη, συμφωνούσε την έξοδο της χώρας του από την Ευρωζώνη, δήλωσε υψηλόβαθμη πηγή που επικοινώνησε πρόσφατα με τον κ. Σόιμπλε, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Heard in Europe.

Ο Γερμανός υπουργός χαρακτηρίστηκε από την πηγή ως «ένας πραγματικός Ευρωπαίος», ο οποίος δεν έχει τίποτα εναντίον της Ελλάδας, αλλά απλώς ήθελε να χορηγήσει ένα σκληρό φάρμακο για έναν καλό σκοπό.

Ο Σόιμπλε, σύμφωνα με τη μαρτυρία, υπέθεσε ότι η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα επιθυμούσε την έξοδο από την Ευρωζώνη, μια κίνηση που συνάδει με την ιδεολογία της. Και ήταν έτοιμος να βάλει χρήματα στο τραπέζι για να την ενθαρρύνει να κάνει αυτό το βήμα.

Μάλιστα όπως αναφέρει η γαλλική Mediapart, ο Σόιμπλε ρώτησε «πόσα θέλει η Ελλάδα για να φύγει από το ευρώ». Κι αυτό συνέβη, πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, στο οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων απέρριψε τις προτάσεις των διεθνών πιστωτών.

Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Heard in Europe, ο Σόιμπλε είχε ήδη στο μυαλό του ένα συγκεκριμένο ποσό - 50 δισ. ευρώ – εάν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεγε Grexit.

Ο Σόιμπλε δεν ανέφερε από πού θα προέλθουν αυτά τα χρήματα. Μέρος ενός τέτοιου πακέτου θα μπορούσε να προέρχεται από τα 35 δισ. ευρώ κονδυλίων της ΕΕ που οφείλονται στην Ελλάδα μέχρι το 2020, καθώς και από κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Η ιστοσελίδα σημειώνει πως ο Σόιμπλε είναι γείναι υπέρ ενός «διαλείμματος» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Η ιδέα απορρίφθηκε κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, αλλά φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πρόθυμη να θέσει σε εφαρμογή μια διαδικασία για τις χώρες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την ΕΕ, παρόμοια με τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση, όπως αναφέρει το Heard in Europe.

Σύμφωνα με αυτή τη διαδικασία, η Ελλάδα ή το Ηνωμένο Βασίλειο, ή οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα λάβουν στήριξη από την ΕΕ, αν αφήσουν την ευρωπαϊκή οικογένεια με έναν μεθοδευμένο τρόπο. Η διαδικασία εξόδου θα πρέπει να συνοδεύεται από σημεία αναφοράς, όπως και η πορεία για την προσχώρηση στην Ε.Ε.

Δημοφιλή