FT: To μυστικό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κρίση για την επιστροφή στη δραχμή

FT: To μυστικό σχέδιο της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κρίση για την επιστροφή στη δραχμή
Greek energy Minister Panagiotis Lafazanis leaves a parliament session in Athens on July 15, 2015. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
Greek energy Minister Panagiotis Lafazanis leaves a parliament session in Athens on July 15, 2015. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
ARIS MESSINIS via Getty Images

Τίτλο «τo μυστικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ κατά την κρίση για την επιστροφή στη δραχμή» (Syriza’s covert plot during crisis talks to return to drachma) έχει δημοσίευμα των Financial Times, που αναφέρεται σε σχέδια της Αριστερής Πλατφόρμας, όπως είχαν αναφερθεί σε δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, μεταξύ των κινήσεων που προβλέπονταν από το «συγκαλυμμένο σχέδιο» που είχαν καταστρώσει τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας ήταν η σύλληψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, το άδειασμα του θησαυροφυλακίου της, και η έκκληση προς τη Μόσχα για βοήθεια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα σχέδια «προσφέρουν μια αίσθηση του χάους και των παρασκηνιακών ελιγμών καθώς η Ελλάδα κινδύνευε να βρεθεί έξω από το κοινό νόμισμα, πριν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καταλήξει σε συμφωνία για πρόγραμμα 86 δισ. ευρώ στη σύνοδο της Ευρωζώνης».

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι FT κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ηγείται της Αριστερής Πλατφόρμας, «η οποία συγκεντρώνει ακροαριστερούς ακτιβιστές- από υποστηρικτές του Ούγκο Τσάβες μέχρι παλιομοδίτες κομμουνιστές».

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχα λάβει χώρα σε ξενοδοχείο όπου έγιναν οι εν λόγω συζητήσεις, «ακτιβιστής του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο για «στιγμές υψηλής έντασης», κατά τις οποίες όμως «ένιωθες ένα πραγματικό επαναστατικό πνεύμα».

Ωστόσο, «ακόμα και σκληροπυρηνικοί κομμουνιστές» εξεπλάγησαν όταν ο κ. Λαφαζάνης πρότεινε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να πάρει τον έλεγχο του Νομισματοκοπείου. «Το σχέδιό μας είναι η απόκτηση εθνικού νομίσματος. Αυτό έπρεπε να είχαμε κάνει ήδη. Αλλά μπορούμε να το κάνουμε τώρα» είπε, σύμφωνα με άτομα που ήταν παρόντα.

Σύμφωνα με τους FT, «το σχέδιο επιδεικνύει την προφανώς ανηλεή αποφασιστικότητα των ακροαριστερών του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώξουν τους πολιτικούς τους σκοπούς- αλλά και την έλλειψη αντίληψής τους σχετικά με τον τρόπο που λειτουργεί το οικονομικό σύστημα της ευρωζώνης». Στη συνέχεια, ασκείται έντονη κριτική στα σχέδια της Αριστερής Πλατφόρμας. «Σχεδίαζαν να κάνουν επιδρομή...και να εισβάλουν στο νομισματοκοπείο λες και ήταν παιχνίδι Playmobil. Ο Αλέξης Τσίπρας πρέπει να μας πει την αλήθεια σχετικά με το τι συνέβη» είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του «Ποταμιού», όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα – όπου γίνεται αναφορά στις επισκέψεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Ρωσία.

«Ήταν όλα μια φαντασίωση» είπε ανώτερος τραπεζικός σχετικά. «Τα σχέδια της Αριστερής Πλατφόρμας για δωρεάν αέριο και μια δραχμή με ρωσική στήριξη κατέρρευσαν».

Δημοφιλή