Λαφαζάνης: Πρότεινα αξιοποίηση των 20 δισ. στο δίκτυο της ΤτΕ χωρίς την άδεια της ΕΚΤ

Λαφαζάνης: Πρότεινα αξιοποίηση των 20 δισ. στο δίκτυο της ΤτΕ χωρίς την άδεια της ΕΚΤ
Greek energy Minister Panagiotis Lafazanis leaves a parliament session in Athens on July 15, 2015. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
Greek energy Minister Panagiotis Lafazanis leaves a parliament session in Athens on July 15, 2015. AFP PHOTO / ARIS MESSINIS (Photo credit should read ARIS MESSINIS/AFP/Getty Images)
ARIS MESSINIS via Getty Images

«Όταν λέω ότι στηρίζω την κυβέρνηση, τη στηρίζω για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της...δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει. Αυτά τα μνημόνια τα καταψηφίζω και τα αντιμάχομαι» δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξή του στη RealNews. «Κι αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκο κόσμο» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος σε αυτά που θεωρεί ως λάθη του Αλέξη Τσίπρα κατά τη διαπραγμάτευση, είπε ότι η διαπραγμάτευση θα έπρεπε να τελειώσει γρήγορα, «χωρίς αυταπάτες, επιζήμιες χρονοτριβές και εξάντληση των ταμειακών αποθεμάτων της χώρας. Το μεγαλύτερο , όμως, λάθος της κυβέρνησης είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει, εφόσον χρειαζόταν, μια πορεία εξόδου από την ευρωζώνη. Όσο η κυβέρνηση αρνούνταν να εντάξει σοβαρά στον πολιτικό σχεδιασμό της ένα τέτοιο ενδεχόμενο τόσο περισσότερο γινόταν αιχμάλωτη των πιστωτών».

Η δική του θέση, υποστηρίζει, ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντι της «τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης».

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση έφτασε απροετοίμαστη πολιτικά στο σημείο μηδέν χωρίς αποθέματα και με τους θεσμούς να ζητάνε περίπου «γη και ύδωρ», ενώ η ΕΚΤ σταμάτησε δολοφονικά τον ELA στις τράπεζες, οδηγώντας τες στο κλείσιμο. Τότε ήταν που αρμοδίως κατέθεσα την σκέψη να αξιοποιηθούν, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα 20 περίπου δισ σε χαρτονομίσματα που βρισκόταν στο δίκτυο της Κεντρικής Τράπεζας, αν χρειαστεί και χωρίς την άδεια της ΕΚΤ, με το βασικό αιτιολογικό της επιβίωσης της οικονομίας και του λαού, πράγμα, άλλωστε ,που συνιστά το υπέρτατο, κατά το Σύνταγμα και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, καθήκον κάθε κυβέρνησης. Είναι τραγικό ότι η σκέψη μου αυτή τροφοδότησε σε μεγάλη μερίδα τους συστημικού τύπου έναν οχετό λάσπης και πρωτοφανείς κατηγορίες για “ριφιφί”, για “κατάληψη” του Νομισματοκοπείου, για “σύλληψη Στουρνάρα”, για “λήσταρχο” Λαφαζάνη, για “συνωμότες” και “συμμορίτες” της δραχμής» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης. Σχετικά με το ζήτημα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι ελπίζει να μην υπάρξει διάσπαση, καθώς ο λαός χρειάζεται έναν ενωμένο και ριζοσπαστικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λαφαζάνης, σε δεύτερη συνέντευξή του, στη Free Sunday, δήλωσε ότι η χώρα αυτές τις ώρες χρειάζεται ρευστότητα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα και βαθιά διαγραφή χρέους. Ερωτηθείς για το αν η Αριστερή Πλατφόρμα έχει θέση στον ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι είναι σαρξ εκ της σαρκός του κόμματος. «Αυτό που επιδιώκουμε δεν είναι να αλλάξει ηγεσία ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να κινηθεί στο πλαίσιο των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και να εγκαταλείψει την πρόσδεση σε νέο μνημόνιο».

Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση έπρεπε από την πρώτη στιγμή να έχει υιοθετήσει ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση παράλογων απαιτήσεων την έξοδο από την Ευρωζώνη. «Όπως θα έπρεπε, σε αυτή την βάση της πολιτικής εναλλακτικής λύσης εξόδου από την ευρωζώνη, να είχε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για τη μετάβαση από το ευρώ σε εθνικό νόμισμα. Η κυβέρνηση, έστω και τώρα, πρέπει να προχωρήσει τάχιστα σε αυτήν την κατεύθυνση. Το ευρώ δεν είναι “ταμπού” και η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι καθόλου καταστροφή. Αντίθετα, η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα της εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Καταλήγοντας, δήλωσε ότι δεν περιμένει τίποτα θετικό από τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, «που έγινε κουαρτέτο».

Δημοφιλή