Διαπραγματεύσεις και εκλογές. Καυτός Αύγουστος - Θερμός Σεπτέμβριος

«Καυτός» Αύγουστος - Θερμός Σεπτέμβριος. Διαπραγματεύσεις και εκλογές
Eurokinissi

Σ΄έναν διαρκή αγώνα δρόμου φαίνεται να βρίσκεται η κυβέρνηση με τα σενάρια για πρόωρες εκλογές να πληθαίνουν χωρίς να διαψεύδονται, ενώ το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για έναν νέο τριετές πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι αυτό που θα δρομολογήσει τις όποιες εξελίξεις.

Ωστόσο αν και οι συνομιλίες επρόκειτο να ξεκινήσουν τη Δευτέρα θα καθυστερήσουν λίγες ημέρες λόγω οργανωτικών θεμάτων, δήλωσε τόσο στο Reuters, όσο και στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο δεν κατονομάζεται.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι συναντήσεις με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα ξεκινήσουν τελικά την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα όπως αρχικά αναμενόταν. Επίσης, οι επικεφαλής των αποστολών θα φθάσουν στην Αθήνα με καθυστέρηση λίγων ημερών λόγω τεχνικών ζητημάτων.

Όπως διευκρινίσθηκε, τα αίτια της καθυστέρησης δεν είναι πολιτικής ή διπλωματικής φύσης, αλλά καθαρά τεχνικά.

Την ίδια ώρα ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον μετέδωσε πως η επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου βρίσκεται ακόμα στην Ουάσιγκτον, δεν έχει λάβει εντολή για αναχώρηση και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα εάν δεν ρυθμιστούν τα θέματα της διαμονής και του τόπου των συναντήσεων.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και εάν οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητήσουν να επισκεφθούν κάποιο υπουργείο το πιθανότερο είναι να μην τους φέρουν εμπόδιο.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης σε σχετική ερώτηση απάντησε ότι «εάν η συμφωνία λέει ότι πρέπει να πρέπει να επισκεφθούν κάποιο υπουργείο, εμείς πρέπει να το αποδεχθούμε».

Εν τω μεταξύ υπουργός Εργασίας κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε την Κυριακή μιλώντας στο ΣΚΑΪ ότι ο τόπος που θα γίνονται οι συνομιλίες με τους θεσμούς ακόμη συζητείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης προσθέτοντας ότι «αν χρειαστεί να μεταβούν οι επικεφαλής στα υπουργεία, θα διαπραγματευτούμε».

Επιπλέον τόνισε ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει για να αρχίσει να λειτουργεί η οικονομία ώστε να είμαστε σε ένα σταθερό περιβάλλον.

«Πρέπει να εξασφαλιστεί η συμφωνία και μετά από τις προοπτικές που δημιουργούνται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, να δούμε αν μπορεί να αποκατασταθεί το κοινό βάδισμα», ανέφερε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ.

Όμως ο χρόνος μετράει εις βάρος της Κυβέρνησης η οποία επιδιώκει να υπάρξει συμφωνία έως τις 20 Αυγούστου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα βρεθεί σε αδυναμία να ξεπληρώσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις κυρίως στην ΕΚΤ δεδομένου ότι λήγει το ομόλογο των 3,2 δισ ευρώ.

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει να αιτηθεί νέο δάνειο – γέφυρα γιατί αυτό δεν θα έλθει μόνο του αλλά με επιπρόσθετα προαπαιτούμενα κάτι που θα εγείρει ακόμη εντονότερες αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν μάλιστα υπάρξει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις δεν αποκλείεται, σύμφωνα με αναλυτές και η συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού.

Αλλά το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη σημειωθεί, όπως φάνηκε και από την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων, ενώ το Σάββατο πολλά κυβερνητικά στελέχη απεύθυναν μηνύματα στους «αντάρτες» να συνετιστούν έστω και την ύστατη στιγμή. Ενδεικτικό των εξελίξεων εκτιμάται ότι θα είναι η συνεδρίαση τη Δευτέρα της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Η συνεδρίαση ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα και ενδέχεται να συνεδριάσει παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, αναμένεται να προχωρήσει στην αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων στο εσωτερικό του κόμματος, μετά και τις δύο τελευταίες ψηφοφορίες στη Βουλή κατά τις οποίες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν τα προαπαιτούμενα μέτρα.

Βέβαια το στίγμα το έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στην εφημερίδα «Επένδυση» δήλωσε ότι «η χώρα δεν μπορεί να προχωρήσει με κυβέρνηση μειοψηφίας. Χρειάζεται μία καθαρή, ισχυρή λύση».

Παράλληλα δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» αναφέρει ότι «σε πρωτόγνωρο πολιτικό μαραθώνιο εντός Αυγούστου, προκειμένου να σφραγίσει η συμφωνία με τους εταίρους στις 18 του μήνα και να "κλειδώσουν" πρόωρες κάλπες για τις 8 Νοεμβρίου επιδίδεται ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες, με τους εταίρους να περιμένουν δείγματα γραφής για να ανοίξουν τη χρηματοδοτική κάνουλα και να πληρωθούν οι δόσεις.

Έτσι επανέρχεται ως επικρατέστεροτο σενάριο των πρόωρων εκλογών, αφού πρώτα προηγηθεί, μέσα στο Σεπτέμβριο, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναμένεται να γίνει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών με την Αριστερή Πλατφόρμα και η ανακοίνωση ενός νέου προγραμματικού συμβολαίου.

Εάν αυτό συνδυαστεί με πιθανή διευθέτηση του δημόσιου χρέους με τους εταίρους, ο κ. Τσίπρας θα προχωρήσει σε εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου ή τον Νοέμβριο, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις θα τον κρατούν ψηλά καθώς δεν θα έχουν γίνει ακόμη απόλυτα αισθητές οι επιπτώσεις από τα σκληρά μέτρα και θα έχει το περιθώριο να υποσχεθεί αποκατάσταση των όποιων αδικιών.

Δημοφιλή