Η Ρωσία αλλάζει το ναυτικό της δόγμα. Πού στρέφει την προσοχή του ο ρωσικός στόλος

Η Ρωσία αλλάζει το ναυτικό της δόγμα. Πού στρέφει την προσοχή του ο ρωσικός στόλος
BuquesdeGuerra.com
BuquesdeGuerra.com
BuquesdeGuerra.com/Flickr

Το νέο της ναυτικό δόγμα παρουσίασε η Ρωσία κατά την ημέρα εορτασμού του πολεμικού ναυτικού της: Στο επίκεντρό του πλέον βρίσκονται η Αρκτική και ο Ατλαντικός, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην Κριμαία.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις εντάσεις που έχουν προκύψει με τη Δύση μετά την επιδείνωση των σχέσεων που ακολούθησε την κρίση στην Ουκρανία και την προσάρτηση της Κριμαίας. Οι βασικές γραμμές του νέου ναυτικού δόγματος σχετίζονται με αυτές που η Ρωσία υιοθέτησε ήδη στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως έγινε γνωστό από το Κρεμλίνο. Οι αρχές αυτές υποστήριζαν ότι η ένταση με την Ουκρανία και η επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αποτελούν κινδύνους για την ασφάλεια της χώρας.

Σύμφωνα με έγγραφο που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου και παρουσιάστηκε σε φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού στο λιμάνι του Καλίνιγκραντ «οι προτεραιότητες από εδώ και στο εξής θα δοθούν στη Αρκτική και τον Ατλαντικό».

Η Αρκτική, λόγω του πλούτου της σε ενεργειακά κοιτάσματα (θεωρείται ότι υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου), παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Ρωσία, η οποία επιδιώκει την επέκταση της παρουσίας της στον Βόρειο Πόλο, κάτι που προκαλεί προβληματισμούς από άλλες χώρες στην ευρύτερη περιοχή. Σχεδιάζεται η ναυπήγηση ενός στόλου στρατιωτικών πυρηνοκίνητων παγοθραυστικών, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Ντιμίτρι Ρογκοζίν. Το πρώτο πλοίο υπολογίζεται να είναι έτοιμο το 2017. Οι επόμενες μονάδες αναμένεται να τεθούν σε υπηρεσία το 2019 και το 2020. «Επιπρόσθετα, η Αρκτική παρέχει εύκολη και απεριόριστη πρόσβαση στον Ατλαντικό και τον Ειρηνικό» συμπληρώνεται. Το νέο ναυτικό δόγμα περιλαμβάνει επίσης την «επανένωση» με την χερσόνησο της Κριμαίας, με επενδύσεις στην οικονομία της.

Στο κείμενο των 46 σελίδων η Ρωσία διασαφηνίζει τις φιλικές σχέσεις της με την Κίνα και θέτει ως στόχο κοινές δραστηριότητες στον Ειρηνικό. Επίσης, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του Russia Today, γίνεται αναφορά σε ιδιαίτερη μέριμνα για την επαναφορά της παρουσίας του ρωσικού στόλου στη Μεσόγειο.

Το νέο ναυτικό δόγμα καλύπτει τέσσερις τομείς λειτουργίας και έξι τοπικούς/ περιφερειακούς. Οι τέσσερις τομείς λειτουργίας περιλαμβάνουν τη ναυτική δραστηριότητα, τη θαλάσσια μεταφορά, την επιστήμη της θάλασσας και την ανάπτυξη των ορυκτών πόρων. Οι έξι τομείς/ περιφέρειες είναι ο Ατλαντικός, ο Ειρηνικός, η Κασπία, ο Ινδικός και ο Αρκτικός Ωκεανός. - καθώς και η Ανταρκτική.

Δημοφιλή