Αλέξης Τσίπρας - «Στο Κόκκινο»: Οι επιλογές μας άτακτη χρεοκοπία ή δύσκολος συμβιβασμός - Ξεκάθαρα μηνύματα προς τους διαφωνούντες

Αλέξης Τσίπρας - «Στο Κόκκινο»: Οι επιλογές μας άτακτη χρεοκοπία ή δύσκολος συμβιβασμός - Ξεκάθαρα μηνύματα προς τους διαφωνούντες

«Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη εφ'όλης της ύλης που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σημειώνοντας ότι επρόκειτο για μία «επιλογή υψηλού ρίσκου». Ο πρωθυπουργός έστειλε σαφή μηνύματα προς όσους διαφωνούν αλλά στηρίζουν την κυβέρνηση - στάση την οποία χαρακτήρισε σουρεαλιστική. Ο κ. Τσίπρας μάλιστα δεν απέκλεισε να πάει σε εκλογές σε περίπτωση που χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ υπογράμμισε μάλιστα ότι το πολυσυλλεκτικό μοντέλο που λειτουργεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί α λα κάρτ και ότι οι συλλογικές αποφάσεις θα πρέπει να τηρούνται από όλους αλλιώς όσοι διαφωνούν θα πρέπει να παραδίδουν τις έδρες τους.

Για τους εταίρους ο κ. Τσίπρας είπε ότι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και έκλεισαν τις τράπεζες ενώ επανέλαβε ότι επρόκειτο για μονόδρομο «γιατί μας έδιναν μία συμφωνία με δύσκολα μέτρα τα οποία δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης». Όπως εξήγησε η αποτίμηση των τελευταίων έξι μηνών πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα τονίζοντας δε ότι πρέπει να είμαστε περήφανοι για τη μάχη που δώσαμε. Για τα capital controls ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει συντελεστεί ζημιά αλλά, όπως είπε, «είναι αναστρέψιμη η κατάσταση». Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για Grexit παραμένει, υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά στην πιθανότητα διεξαγωγής εκλογών καθώς την ίδια στογμή τα σενάρια πληθαίνουν τόνισε ότι «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο». Ωστόσο είπε πως «Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ» και συνέχισε πετώντας το μπαλάκι στους διαφωνούντες λέγοντας «Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα"» και πρότεινε: «να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη».

«Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε», τόνισε και συνέχισε: «Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω. Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, "να μην κλείσει μια τράπεζα", μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι "δεν θα κλείσει", είπαν ότι "εσύ μπορείς να ψηφίζεις" και "εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα". Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα».

Και πρόσθεσε: «Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη. Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται».

Σε ό,τι αφορά στο θρίλερ των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός είπε:

«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου "να τα βροντήξω", όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους». Και συνέχισε: «Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή»

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε δε ότι «οι εναλλακτικές που ήταν μπροστά μας ήταν, ή η άτακτη χρεοκοπία, ή ο επώδυνος συμβιβασμός που μας δίνει τη δυνατότητα να επιβιώσουμε και να αγωνιστούμε να αλλάξουμε την πορεία στα επόμενα χρόνια».

«Εμείς δεν δηλώνουμε ιδιοκτήτες αυτού του προγράμματος, αυτή είναι η διαφορά και γι αυτό μας επιτίθενται εντός και εκτός Βουλής», τόνισε και υπογράμμισε: Οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να γίνουν σε συνθήκες κοινωνικής ρήξης, αλλά σε συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης».

«Δίνουμε τη μάχη για να ανατρέψουμε το μνημόνιο, που αναγκαστήκαμε να δεχθούμε, και να απεγκλωβιστούμε σταδιακά», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Για την απόφαση να προχωρήσει στη διεαγωγή δημοψηφίσματος

Ο κ. Τσίπρας εκτιμώντας ότι η πορεία της ευρωζώνης θα είναι διαφορετική στο επόμενο χρονικό διάστημα ανέφερε ότι ο ελληνικός λαός με την ισχυρή στάση που κράτησε κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών. Πρόσθεσε επίσης ότι «ο λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ». Χαρακτήρισε δε, πύρρειο νίκη τη μάχη των Βρυξελλών για τους εταίρους αλλά και μεγάλη ηθική νίκη για την Ελλάδα ενώ παραδέχτηκε ότι πρόκειται για έναν επώδυνο συμβιβασμό σε ότι αφορά το οικονομικό.

Όπως εξήγησε η απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ελήφθη στις Βρυξέλλες. «Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης», είπε και συνέχισε: «Τους ζήτησα να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν ότι θα έκαναν».

«Μόνο η Μέρκελ μου είπε ότι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα "ευρώ η δραχμή". Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ότι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε.

«Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα "για να σε βγάλω από το ευρώ". Αυτό επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία».

Για τα capital controls ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι έχει συντελεστεί ζημιά αλλά, όπως είπε, «είναι αναστρέψιμη η κατάσταση». Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει, υπογράμμισε.

«Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος απο τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα, για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή», είπε.

Δημοφιλή