Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικό

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων δημοσιονομικά, εργασιακά, ασφαλιστικό
Eurokinissi

Με πλήρη σύνθεση (εκτός νέου απροόπτου) θα ξεκινήσουν τις επαφές τους με την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των τεσσάρων θεσμών, καθώς η πληροφόρηση του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι από σήμερα Πέμπτη θα βρίσκεται κανονικά στην Αθήνα και η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμίου (ΔΝΤ) Ντέλια Βελκουλέσκου.

Παρά την απουσία της νέας εκπροσώπου του ΔΝΤ, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις προχωρούν κανονικά με τα τεχνικά κλιμάκια να συγκεντρώνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας.

Χθες Τετάρτη στο επίκεντρο βρέθηκαν τα ενεργειακά, το πλαίσιο αδειοδοτήσεων, τα δημοσιονομικά και τα φορολογικά. Ταυτόχρονα τρέχουν και οι έλεγχοι για την κατάσταση των τραπεζών, ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες επαφές για το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι όλες οι συζητήσεις έγιναν σε πάρα πολύ καλό κλίμα και ακολουθήθηκε πλήρως η ροή του προγράμματος. Οι πρώτες ημέρες των επαφών δείχνουν ότι οι διαπραγμάτευση γίνεται σε τρία μέτωπα, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εγκατασταθεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), την Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), ενώ επαφές έχουν γίνει και στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή των δανειστών.

Εκεί μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις από τους τέσσερις επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών (εξαιτίας της απουσίας της κα. Βελκουλέσκου) έχουν ξεκινήσει ατύπως τις πρώτες συζητήσεις με την Ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με στόχο να «τρέξουν» τις διαδικασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα πριν το Δεκαπενταύγουστο, όπως τουλάχιστον επιθυμεί η κυβέρνηση.

Διπλωματικές πηγές εξηγούσαν ότι οι συναντήσεις των τριών επικεφαλής γίνονται ατύπως, ώστε να μην υπάρξει ενόχληση από το ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η καθυστέρηση της άφιξης της εκπροσώπου του Ταμείου έχει να κάνει με τις πιέσεις που ασκεί προς την Ελλάδα ώστε οι θεσμοί να έχουν επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς και πρόσβαση στα υπουργεία, αλλά και προς την Ευρώπη ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες σχετικά με τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, γεγονός που φάνηκε και από τις νέες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ (https://www.huffingtonpost.gr/2015/07/29/oikonomia-lagarde-xreos_n_7894950.html?utm_hp_ref=greece).

Στο επίκεντρο τα δημοσιονομικά

Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν επικεντρωθεί στην πορεία του κρατικού προϋπολογισμού, ειδικά μετά την επιβολή των capital controls. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια εξετάζουν εξονυχιστικά το μακροοικονομικό σενάριο, την πορεία των εσόδων και των δαπανών, αν και όπως αναφέρουν πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις «τα μπλοκάκια τους δεν ήταν κενά όταν ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις». Όπως εξηγούν, οι τεχνοκράτες της τρόικας είχαν επαφές με το υπουργείο Οικονομικών πριν από την έλευση τους στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού.

Ωστόσο το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών επιφύλασσε στους δανειστές μια «έκπληξη». Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι τα έσοδα του Ιουλίου έχουν ξεπεράσει τον στόχο, καθώς αρκετοί φορολογούμενοι έσπευσαν υπό την απειλή του κουρέματος των καταθέσεων (εξαιτίας της φήμης που κυκλοφορούσε το προηγούμενο διάστημα) να αποπληρώσουν, ακόμα και εφάπαξ, τις φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Αυτή η εξέλιξη δίνει σημαντική ανάσα στον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος στο εξάμηνο διατηρήθηκε πλεονασματικός εξαιτίας της υπέρ-συγκράτησης των κρατικών δαπανών κατά 4 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία αλλά και την εκτίμηση ότι οι εισπράξεις του ΕΝΦΙΑ θα προσεγγίσουν τα περυσινά επίπεδα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ελπίζει ότι θα διαψευστούν οι εκτιμήσεις των δανειστών ότι ο προϋπολογισμός θα κλείσει ελλειμματικός για το 2015. Για πλεόνασμα προφανώς ούτε λόγος.

Ο έστω και ισοσκελισμένος προϋπολογισμός ωστόσο θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση να αποφύγει τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για το 2015. Ωστόσο ο στόχος μοιάζει δύσκολος από τη στιγμή που οι συζητήσεις με την τρόικα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως το Δεκαπενταύγουστο και ο προϋπολογισμός του 2015 θα κλείσει στο τέλος Φεβρουαρίου, όταν και θα μάθουμε οριστικά αν υπήρξε πλεόνασμα, έλλειμμα ή έκλεισε ισοσκελισμένος.

Και αυτό γιατί οι δανειστές ανεβάζουν τις εκτιμήσεις τους για το δημοσιονομικό κενό τουλάχιστον στα 3δις ευρώ (εξαιτίας της διαφοράς του στόχου που είχε τεθεί για πλεόνασμα 1% και του ελλείμματος που υπολογίζεται μεταξύ 0,7% και 1%) ενώ από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι μετά τη διαπραγμάτευση αυτό θα κλείσει στα 500 εκατ. ευρώ και θα μπορεί να καλυφθεί χωρίς πρόσθετα μέτρα.

Εργασιακά-Ασφαλιστικό

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης είναι το Ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς οι δανειστές έχουν έρθει με άγριες διαθέσεις και για τα δύο μέτωπα. Με τα όσα έχουν γίνει γνωστά έως σήμερα οι θεσμοί ζητούν περικοπή δαπάνης για τα Ασφαλιστικά Ταμεία, η οποία θεωρείται βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί όπως τη ζητούν, θα φέρει και νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αντίστοιχα στο εργασιακό οι δανειστές επιμένουν στις ομαδικές απολύσεις και τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο.

Αλλαγές θα πρέπει να γίνουν όμως και στις δαπάνες του Δημοσίου, με τους θεσμούς να ζητούν να μπει «μαχαίρι» και στο μισθολογικό κόστος και όχι μόνο στα επιδόματα, τα οδοιπορικά και τα εκτός έδρας (μη μισθολογικό κόστος).

Κεντρικό θέμα της διαπραγμάτευσης είναι και η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών, η οποία μάλιστα βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π) υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών πριν από τη σύσκεψη του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π για τις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς ανέφερε ότι «Η εικόνα που έχω είναι ότι η διαπραγμάτευση προχωρά ήρεμα, πηγαίνουμε καλά μέχρι "νεωτέρας"», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Επιμένουν για δάνειο «γέφυρα»

Μαζί με τις διαπραγματεύσεις βέβαια συνεχίζουν και οι πιέσεις από τους γνωστούς σκληροπυρηνικούς κύκλους στην Ευρώπη αλλά και του ΔΝΤ ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στη ψήφιση νέων προαπαιτούμενων μέτρων πριν την εκταμίευση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα δεν λείπουν και οι απαισιόδοξες φωνές από την πλευρά των Ευρωπαίων οι οποίες θεωρούν αδύνατη την επίτευξη μιας συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου και ως εκ τούτου κρίνουν επιβεβλημένη την ύπαρξη ενός ακόμα δανείου «γέφυρα», προκειμένου οι Ελλάδα να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ και το ΔΝΤ από τις 20 Αυγούστου και μετά.

Δημοφιλή