4 σημάδια που δείχνουν ότι νιώθετε μόνοι (κι ας μην το καταλαβαίνετε)

4 σημάδια που δείχνουν ότι νιώθετε μόνοι (κι ας μην το καταλαβαίνετε)
Hiker looking out to sea from beach.
Dougal Waters via Getty Images
Hiker looking out to sea from beach.

Μπορεί να έχετε μετακομίσει σε νέα πόλη, να περνάτε έναν χωρισμό ή μία απόλυση. Κάτι από τα παραπάνω μπορεί να σας έχει κάνει να νιώθετε μόνοι. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχήσει, αφού το συναίσθημα της μοναξιάς είναι φυσιολογικό, αλλά αν περάσει τα όρια μπορεί να βλάψει το μυαλό και το σώμα σας. Εάν θέλετε να δείτε αν υπάρχει λόγος ανησυχίας, διαβάστε τις παρακάτω 4 ενδείξεις.

1. Βλέπετε τηλεοπτικές σειρές με τις ώρες

Μήπως έχετε δει μέσα σε μία μέρα 5 από τις 10 σεζόν των Friends; Μπορεί να μην νιώθετε μοναξιά, αλλά έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Τέξας έδειξε ότι όσοι νιώθουν μοναξιά ή κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να ξοδεύουν μεγάλο μέρος του χρόνου τους βλέποντας σειρές ή ταινίες. Σίγουρα, οι σειρές αποτελούν διασκέδαση για πολλούς ανθρώπους, αλλά βεβαιωθείτε ότι έχετε και διαπροσωπικές επαφές,

2. Γνωρίζετε πως πρέπει να συμπεριφέρεστε σε κοινωνικές καταστάσεις, αλλά έχετε πρόβλημα να το κάνετε πράξη

Μετά από μία σειρά πειραμάτων στο Κολλέγιο Franklin & Marshall, βρέθηκε ότι οι άνθρωποι που είναι μόνοι καταλαβαίνουν πολύ καλά ποιες κοινωνικές δεξιότητες πρέπει να έχει κάποιος αλλά νιώθουν υπερβολική πίεση όταν χρειάζεται να το κάνουν πράξη οι ίδιοι. Αν έχετε πρόβλημα να πιάσετε συζήτηση σε μία κοινωνική περίσταση, υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είστε πολύ καλύτεροι από όσο νομίζετε.

3. Το να είστε μόνοι σας δεν μοιάζει με διακοπή, αλλά σας κάνει να νιώθετε μοναξιά

Το να νιώθει κανείς μοναξιά είναι εντελώς διαφορετικό από το να περνάει λίγο χρόνο με τον εαυτό του από επιλογή.

4. Είστε φανατικός χρήστης του Facebook

Έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κάνουν χρήση του Facebook, όταν νιώθουν μόνοι. Αν και το μέσο κοινωνικής δικτύωσης δεν κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν αυτομάτως πιο μόνους, το να παρακολουθεί κανείς συνεχώς τη ζωή των άλλων μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστα συναισθήματα.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Το πρώτο και βασικό βήμα είναι να αναγνωρίσετε ότι είστε μόνοι και να το παραδεχτείτε στον εαυτό σας. Στη συνέχεια να γίνετε μέλος μίας ομάδας στην οποία δεν θα είστε μόνοι. Αν αυτό δεν σας ευχαριστεί, τότε μπορείτε να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο για να φροντίσετε. Ένας σκύλος ή μία γάτα μπορούν να βοηθήσουν την κοινωνική σας ζωή και να μειώσουν το άγχος σας. Σε κάθε περίπτωση, μην διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Μερικές φορές, χρειάζεται η βοήθεια κάποιου τρίτου για να σπάσετε τον φαύλο κύκλο.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «4 Sneaky Signs You're Lonely (And What To Do About It)» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.