Με δική μου εντολή εκπονήθηκε το plan Β Βαρουφάκη, απαντά ο Τσίπρας αν και παραδέχεται τα λάθη του τέως ΥΠΟΙΚ

Με δική μου εντολή εκπονήθηκε το plan Β Βαρουφάκη, απαντά ο Τσίπρας αν και παραδέχεται τα λάθη του τέως ΥΠΟΙΚ
Sooc

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους διεξήχθη στη Βουλή η Ώρα του Πρωθυπουργού με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά με καυστικά σχόλια στην ερώτηση που υπέβαλλε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με το plan B του Γιάνη Βαρουφάκη, τον οποίο υπερασπίστηκε αποκρούοντας όλες τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης και ξεκαθαρίζοντας πως το όποιο σχέδιο εκπονήθηκε με δική του εντολή.

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα ανοιχτά τη Φώφη Γεννηματά πως όπως και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης διαστρεβλώνουν δηλώσεις και πράξεις στελεχών της κυβέρνησης καθαρά για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας ενώ αν και αναγνώρισε πως ο τέως υπουργός έχει διαπράξει αρκετά λάθη, όλοι έχουν δικαίωμα να τον κατηγορήσουν «για το ύφος των δηλώσεών του, τα πουκάμισά του και τις διακοπές του στην Αίγινα, όχι όμως πως είναι και λαμόγιο, πως έκλεψε τα λεφτά λαού και οδήγησε τη χώρα στα βράχια...Ως υπουργός αν και έκανε λάθη δεν έβγαζε τα λεφτά του στο εξωτερικό και δεν κρατούσε λίστες στα συρτάρια του. Δεν είχε βγάλει αφορολόγητα τα λεφτά του στην Ελβετία όπως έκανε στενός συνεργάτης του Σαμαρά».

Επιλέγοντας δε συνειδητά να ανεβάσει τους τόνους στη συζήτηση, κατηγόρησε την κ.Γεννηματά πως «λέει σαχλαμάρες», αλλά και πως επιλέγει να ακολουθήσει τη γραμμή Βενιζέλου, ζήτημα για το οποίο μάλιστα ζήτησε να του εξηγεί γιατί το κάνει και μάλιστα τη στιγμή που οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας στην ΕΕ και στο Ευρωκοινοβούλιο δεν τάσσονται με τις δυνάμεις της συντήρησης και τους οπαδούς της λιτότητας. «Γιατί το κάνετε αυτό; Με ποιους είστε τελικά;», τη ρώτησε χαρακτηριστικά.

Εγώ ζήτησα την εκπόνηση σχεδίου Β

Εγκάλεσε όμως την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για το γεγονός πως μπήκε στη διαδικασία να απευθύνει με καταγγελτική διάθεση να ζητήσει το λόγο από την ελληνική κυβέρνηση για την εκπόνηση ενός σχεδίου Β, υποστηρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό επιχειρείται μια πρωτοφανής ποινικοποίηση της πολιτικής. Αυτό τη στιγμή που, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση απλά προσπάθησε να προετοιμαστεί σε περίπτωση κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων και μάλιστα σε μια περίοδο κατά την οποία συγκεκριμένοι κύκλοι ήθελαν να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία, «και να σύρουν τη χώρα σαν πρόβατο στη σφαγή».

Όπως ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας «είχαμε σχέδιο και οφείλαμε να έχουμε. Και θα έπρεπε να μας κατηγορούσατε εάν δεν είχαμε». Διερωτήθηκε δε, ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που η κ.Γεννηματά μέμφεται την κυβέρνηση – για να απαντήσει ο ίδιος πως υπάρχουν λόγοι πολιτικής σκοπιμότητας- και απεύθυνε στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ το ερώτημα γιατί δεν υποβάλλει ερωτήματα και σε όσους στην ΕΕ και την Ευρωζώνη απεργάζονται- όπως έχουν ευθέως παραδεχθεί την εκδίωξη της Ελλάδας από την νομισματική ένωση.

«Ο διεθνής Τύπος βοά για την επεξεργασία σχεδίων grexit...Δεν έχετε ακούσει τίποτα για το δικό τους plan B; Γιατί δεν του ρωτάτε στο ευρωκοινβούλιο;...Αυτό μάλιστα το σχέδιο των 1000 σελίδων επικαιροποιείται συνεχώς . Για ρωτήστε τη γερμανική κυβέρνηση. Γιατί ρωτάτε εμάς;».

Ακόμη αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση που ήρθε δια στόματος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ σχετικά με κράτη-μέλη της Ευρωζώνης που έλεγαν ανοιχτά πως θέλουν να υπάρχει ένα σχέδιο Β για την προστασία του ευρώ σε ένα πιθανό grexit και διερωτήθηκε: «εμείς δεν έπρεπε να έχουμε ένα σχέδιο σε αυτή την περίπτωση. Ήταν υποχρέωσή μας να το κάνουμε...Εάν δηλαδή υπήρχε μια πολεμική απειλή και ήταν πιθανή μια στρατιωτική εισβολή εσείς θα μας κατηγορούσατε για την προετοιμασία διάταξης των δυνάμεων που είχαμε αποφασίσει; Είχα δώσει εντολή για την εκπόνηση σχεδίου και θα ήμουν αφελής και ανεύθυνος εάν δεν το έκανα. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Πως επιδίωκα την έκτακτη ανάγκη. Λυπάμαι για αυτήν την εξόφθαλμη πολιτική σκοπιμότητα στην οποία καταφεύγετε...».

Βέλη κατά του ΠΑΣΟΚ για υποθέσεις σκανδάλων

Κατηγόρησε δε το ΠΑΣΟΚ πως ουδέποτε προετοιμάστηκε για τίποτα αλλά περιορίστηκε «να κάνει τον καλό μαθητή...και αποδεχθήκατε τα πάντα κάνατε τα μνημόνια ιδεολογία σας, μας λέγατε πως το μνημόνιο είναι ευλογία...αν ψάχνετε όμως για σκάνδαλα ψάξτε πρώτα στο κόμμα σας για σκάνδαλα στα υποβρύχια, στη συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ, στο PSI, στα θαλασσοδάνεια της Αγροτικής, στις μεταβιβάσεις ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ».

Η κ.Γεννηματα από την πλευρά της πάντως τον κατηγόρησε πως απευθύνεται στη Βουλή σαν να απευθύνετε στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για αθέτηση των υποσχέσεων περί σκισίματος των μνημονίων και εκδίωξης της τρόικα.

Ο δε πρωθυπουργός απάντησε πως η κυβέρνηση αναγκάστηκε να «πάει» σε δύσκολους συμβιβασμούς εξαιτίας της αρνητικών συσχετισμών αλλά «Εσείς τι μας ζητάτε; Γιατί ταυτίζεστε με τους δανειστές; Λέτε να καθόμουν 17 ώρες και να διαπραγματευόμουν γιατί τους ζητούσα να μας βάλουν και άλλα μέτρα;» διερωτήθηκε ο κ.Τσίπρας και συμπλήρωσε με ειρωνική διάθεση «είχαμε μυστικό σχέδιο και το επεξεργαζόμασταν σε μπουντρούμια μυστικά. Αλλά γιατί άραγε δεν το εφαρμόσαμε αφού κατά την άποψή της αντιπολίτευσης το ερωτήμα του δημοψηφίσματος ήταν «ναι ή όχι» στο ευρώ και το κερδίσαμε με 62%;».

Δημοφιλή