Τρεις από τις πιο πετυχημένες Ελληνίδες food bloggers εξηγούν πώς μετέτρεψαν το χόμπι τους σε καριέρα

Τρεις από τις πιο πετυχημένες Ελληνίδες food bloggers εξηγούν πώς μετέτρεψαν το χόμπι τους σε καριέρα
Funky Cook

Θα ήταν κλισέ να αρχίσω αυτό το κείμενο με την φράση «είναι ευτυχία να μετατρέπεις αυτό που αγαπάς σε επάγγελμα.» Σίγουρα το να κάνεις κάτι το οποίο σε ευχαριστεί και παράλληλα να πληρώνεσαι για αυτό, είναι κάτι το υπέροχο, αλλά όσοι τόλμησαν να κάνουν το επόμενο βήμα και να το τολμήσουν, διαπίστωσαν ότι εάν θέλεις όντως να πετύχεις, χρειάζεται δουλειά, αφοσίωση και υπομονή.

Το ίδιο ισχύει και με το food blogging. Το να αγαπάς απλώς τη μαγειρική και το να ανεβάζεις φωτογραφίες με τα πιάτα σου στο Instagram δεν σημαίνει ότι μπορείς έτσι εύκολα να κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα που θα σε συντηρήσει οικονομικά. Πρόκειται, ωστόσο, για μία εμμονή που καλά κρατεί στον κόσμο των social media, αφού αρκετά συχνά μια φωτογραφία από μία τάρτα με κρέμα και φράουλες ενός food blog δείχνει πιο επιθυμητή από μία με ένα πανάκριβο ζευγάρι ψηλά τακούνια που θα δούμε σε ένα fashion blog. Πιο εύκολο να την ετοιμάσεις και εσύ και στη συνέχεια να την απολαύσεις χωρίς καμία ενοχή.

Στην Ελλάδα, μία χώρα με μακρά παράδοση στη γαστρονομία και εξαιρετικές πρώτες ύλες, το food blogging ανθίζει. Ανάμεσα σε όλους αυτούς που φιλοδοξούν να μας σαγηνεύσουν με τις νόστιμες εικόνες τους και να μας εμπνεύσουν έτσι ώστε να ορμήξουμε στην κουζίνα μας, εμείς ξεχωρίσαμε τρεις Ελληνίδες food bloggers. Η Funky Cook, η Eating Around και η Gourmelita μίλησαν στη HuffPost Greece για το πώς τα κατάφεραν, για το τι κάνουν κάθε μέρα για το blog τους και δίνουν συμβουλές σε όσους ονειρεύονται να κάνουν αυτό που έκανες και εκείνες.

H Εύα Μονοχάρη του Funky Cook

Η αφετηρία είναι, όπως ίσως θα περιμένει κανείς, κοινή: αυτή της αγάπης για το φαγητό και της δημιουργίας συνταγών με μεράκι και αληθινή αφοσίωση. Για την Εύα Μονοχάρη του Funky Cook, η απόφαση ήρθε το 2007, χωρίς ωστόσο να ξέρει, όπως λέει η ίδια, πολλά πράγματα για το «τι εστί food blogging». Ωστόσο, το 2011 ήταν η χρονιά που αποφάσισε με πλήρη συνείδηση ότι «το food blogging ήταν αυτό που θα ήθελα να κάνω στο εξής μέχρι και σήμερα.»

H Εμμανουέλα Κόκκαλη του Eating Around

Εντελώς τυχαία άρχισαν όλα για την Εμμανουέλα Κόκκαλη του Eating Around to 2010, όταν διάβαζε ένα άλλο blog. Αν και όπως εξηγεί στη HuffPost Greece, δεν ήξερε ακριβώς τι είναι αυτό που πάει να κάνει, ήξερε ότι θέλει αυτό το «κάτι» να έχει ως αντικείμενο το φαγητό. «Ήδη αφιέρωνα πολλές ώρες στην κουζίνα μου, από τα 20 που ξεκίνησα να μένω μόνη μου. Έχω πάθος με τη μαγειρική και το blogging με βοήθησε να εξελιχθώ σε πολλά πράγματα, γιατί ήθελα να γίνομαι όλο και καλύτερη, να έχουν απήχηση οι συνταγές μου, να ξεσηκώνω τον κόσμο να μαγειρεύει και να μεταφέρω την αγάπη μου για τις τροφές.» Αυτό που της έδωσε ώθηση τότε, αλλά συνεχίζει να της δίνει μέχρι και σήμερα είναι το μότο της: «τις νοστιμιές οφείλουμε να τις μοιραζόμαστε.» Αυτό που άλλωστε χτίζει δυνατούς δεσμούς ανάμεσα σε έναν blogger και τους αναγνώστες του είναι η επικοινωνία μεταξύ τους και έτσι η Εμμανουέλα έχει αποφασίσει, όπως τονίζει, να μην κρατάει τίποτα για τον εαυτό της, όταν νιώσει ότι αξίζει να το μοιραστεί με περισσότερο κόσμο.

H Μαριλίτα Χατζηβασιλείου του Gourmelita

Ένα άλλος άνθρωπος έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Μαριλίτας Χατζηβασιλείου που έχει το μπλογκ Gourmelita. Επειδή, όπως λέει, ποτέ δεν θυμόταν τις συνταγές που της ζητούσε η αδερφή της, εκείνη την παρότρυνε να δημιουργήσει ένα blog όπου θα τις καταγράφει όλες μία προς μία.

Εάν στο μυαλό σας έχετε την εικόνα ενός ατόμου που απλώς μαγειρεύει ένα πιάτο φαγητό, το φωτογραφίζει από όλες τις πιθανές γωνίες και μετά απλώς το ανεβάζει στο blog του και σε όλα τα ανάλογα social media, Facebook, Instagram και Twitter, τότε τα όσα μας λένε οι τρεις κοπέλες θα σας αλλάξουν σίγουρα γνώμη. Το food blogging, εφόσον κάποιος έχει επιλέξει να το κάνει επαγγελματικά, απαιτεί οργάνωση, υπευθυνότητα και συστηματική δουλειά.

Funky Cook

Η Εύα αρχίζει τη μέρα της νωρίς το πρωί, αλλά έχει κάνει δουλειά και από το προηγούμενο βράδυ, αφού έχει ήδη έτοιμο το «post της ημέρας» και έτσι το ανεβάζει μόλις ξυπνήσει. Στη συνέχεια την τιμητική του έχει βέβαια, το μαγείρεμα. «Μαγειρεύω εμπνευσμένη από την εποχή και με όποια υλικά διαθέτουν τα ντουλάπια και το ψυγείο μου, φωτογραφίζω, κάνω editing και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί το post της επόμενης ημέρας.» Συχνά ή και ταυτόχρονα, όπως μας λέει, μπορεί να χρειαστεί να παρευρεθεί σε κάποια εκδήλωση ή να «τρέχει» διάφορα project των συνεργασιών της. «Μερικές φορές δεν προλαβαίνω να μαγειρέψω και τρώω έξω με φίλους, κάτι που με ευχαριστεί ιδιαίτερα.», αποκαλύπτει. Είναι αυτό που λέμε άλλωστε, «εργασία και χαρά.»

Eating Around

«Δεν είμαστε όλοι οι food blogger ίδιοι», τονίζει από την πλευρά της η Εμμανουέλα, καθώς όπως λέει, η γοητεία έγκειται στο ότι ο καθένας τους πλέον έχει επιλέξει να κάνει τα δικά του. Αν και δεν μαγειρεύει κάθε μέρα όπως κάνει συνήθως η Εύα, ασχολείται γενικότερα με το φαγητό και όλες οι δουλειές της περιστρέφονται γύρω από αυτό. Κάπως έτσι μοιάζει λοιπόν μία τυπική ημέρα ή εβδομάδα για την δημιουργό του Eating Around: «Μία φορά την εβδομάδα έχω γυρίσματα για την εκπομπή “Join Us” του ΣΚΑΙ, όπου μαγειρεύω δικές μου συνταγές, άρα κάποιες μέρες κάθομαι σπίτι και προετοιμάζομαι στη δική μου κουζίνα γι' αυτές. Έπειτα, επισκέπτομαι πολλά εστιατόρια και μαγαζιά με τρόφιμα, δοκιμάζω νέες γεύσεις και αφιερώνω πολύ χρόνο στη σύνταξη κειμένων για το blog, στο οποίο παρουσιάζω όσα δοκιμάζω εκτός σπιτιού... “around”. Ακόμη, χειρίζομαι τους λογαριασμούς social media διαφόρων χώρων εστίασης, οπότε είμαι συνέχεια online και σε επαφή με τους πελάτες μου, για να έχουν την καλύτερη δυνατή παρουσία στο ίντερνετ.»

Gourmelita

Η Gourmelita βάζει στην εξίσωση και μία νέα παράμετρο, αυτή των παιδιών. Όπως μας λέει δεν γνωρίζει ποια είναι η τυπική μέρα ενός «σκέτου food blogger», αλλά ξέρει πολύ καλά ότι αυτή που ζει μια μητέρα δύο παιδιών και food blogger είναι εξαιρετικά γεμάτη. Την συνοψίζει ως εξής: «Πολλές ώρες στην κουζίνα, πολλές ώρες στον υπολογιστή και πολλές ώρες τρώγοντας.»

Funky Cook

Όπως μοιράζονται μαζί μας οι τρεις food bloggers δεν αρκεί απλώς να αγαπάς το φαγητό για να μετατρέψεις κάτι που σε ευχαριστεί σε επάγγελμα που μπορεί να σου προσφέρει εισόδημα. Για την Εύα, αυτό είναι απλώς το κίνητρο για να ασχοληθείς με το food blogging και εάν θέλεις να κάνεις το «μεγάλο άλμα», τότε θα πρέπει να είσαι και αποφασισμένος ότι θα κάνεις όλα όσα χρειάζονται. «Όταν το μετατρέπεις σε επάγγελμα αλλάζουν πολλά πράγματα σε όλα τα επίπεδα και οφείλεις να έχεις προετοιμαστεί γι΄ αυτό, αν θες να το πετύχεις σωστά.», τόνιζει στη HuffPost Greece.

Eating Around

Η επιτυχία άλλωστε δεν έρχεται απλώς μια μέρα ενώ κάθεσαι και αυτό το ξέρει καλά η Εμμανουέλα, η οποία όταν έμεινε χωρίς δουλειά, πριν 2 χρόνια, αποφάσισε να κυνηγήσει ακόμα περισσότερο κάποια πράγματα και να εκμεταλλευτεί κάποιες ευκαιρίες. «Δεν το άφησα στην τύχη του, θέλει να είσαι συνέχεια στην τσίτα, γιατί τα πράγματα στον χώρο ''τρέχουν'' και φυσικά έχουν αλλάξει πολύ από το '10 που ξεκίνησα. Πρέπει να παρακολουθείς τα νέα προϊόντα, τα νέα μαγαζιά, να μη φοβάσαι να έρχεσαι σε επαφή με αγνώστους, να μη φοβάσαι να πεις τη γνώμη σου, να μιλάς πολύ, να γράφεις πολύ, να έχεις πάθος για το φαγητό και την επικοινωνία και βασικά, να είσαι σε θέση να προσφέρεις κάτι ξεχωριστό.»

Gourmelita

Στην ανάγκη του να κάνεις κάτι που έχει τη δική του προσωπικότητα και είναι γνήσιο αναφέρεται και η Μαριλίτα: «Πιστεύω ότι οι συνεργασίες αρχίζουν κι εμφανίζονται όταν το ίδιο το blog είναι αξιόπιστο. Δηλαδή, όταν οι συνταγές είναι αληθινές και πραγματικά νόστιμες.»

Το τρίπτυχο, όπως διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις απαντήσεις και των τριών είναι αυτό: πρωτοτυπία, καλές φωτογραφίες και συνεργασία με άλλους food blogger.

Funky Cook

«Πρέπει να προβάλεις μέσα από το blog που θα δημιουργήσεις το ταλέντο σου, να έχεις μια βάση και ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα για το οποίο θα ξεχωρίσεις, ποτέ μην αντιγράφεις τις τάσεις, δημιούργησε μια δική σου», συμβουλεύει τους επίδοξους food bloggers η δημιουργός του Funky Cook. Για να σε αναζητά το κοινό σου, προσθέτει, πρέπει να το σέβεσαι, να το εμπνέεις, να εξελίσσεσαι σε αυτό που κάνεις και φυσικά πάντα να του παρουσιάζεις σωστές συνταγές με όμορφες φωτογραφίες. Πάνω απ' όλα, όμως δεν θα πρέπει κάποιος να ξεχνά ότι το ανήκεις σε μια ομάδα σου δίνει δύναμη: «Η κοινότητα των food bloggers στην Ελλάδα είναι αρκετά μεγάλη, ενώσου μαζί της και θα μάθεις ακόμη περισσότερα», καταλήγει.

Eating Around

«Δεν χρειάζονται συμβουλές γιατί δεν υπάρχουν και κανόνες, γενικά στο blogging. Με τον καιρό, θα φανεί αν αυτό που προσφέρεις, έχει απήχηση», λέει με τη σειρά της η Εμμανουέλα. Τονίζει ωστόσο και αυτή τη σημασία των καλών φωτογραφιών, «για να μη χαραμίζεται το φαγητό σου», αλλά και του να είσαι επικοινωνιακός, να είσαι διαθέσιμος δηλαδή για να απαντάς στις απορίες του κόσμου.

Gourmelita

Να αγαπάνε πραγματικά αυτό που κάνουν, να προτείνουν καλές συνταγές και να πουν «όχι» στην αντιγραφή. Αυτά συμβουλεύει η Μαριλίτα όσους θέλουν να ασχοληθούν με το food blogging. Και κλείνει με το πιο αισιόδοξο μήνυμα: «Ένα καλό μότο για εμάς τους bloggers είναι “η ισχύς εν τη ενώσει”, που μεταφράζεται σε “υπάρχει χώρος για όλους μας κι οι συνεργασίες είναι καλό πράγμα”.»