Ο «Τρούλος της Χιροσίμα» είναι το μοναδικό μνημείο της πόλης των φαντασμάτων

Ο «Τρούλος της Χιροσίμα» είναι το μοναδικό μνημείο της πόλης των φαντασμάτων
The Atomic Bomb Dome is silhouetted at sunset in Hiroshima, western Japan, Monday, Aug. 5, 2013. Hiroshima marks the 68th anniversary of the world's first atomic bombing Tuesday.(AP Photo/Shizuo Kambayashi)
The Atomic Bomb Dome is silhouetted at sunset in Hiroshima, western Japan, Monday, Aug. 5, 2013. Hiroshima marks the 68th anniversary of the world's first atomic bombing Tuesday.(AP Photo/Shizuo Kambayashi)
ASSOCIATED PRESS

Οι ετοιμόρροποι τοίχοι του «Τρούλου της Ατομικής Βόμβας», όπως αποκαλείται σήμερα, βρίσκονται κοντά στον ποταμό Motoyasu. Η βόμβα κατέστρεψε την Χιροσίμα σε τέτοιο βαθμό που λίγα είναι τα σημεία της πόλης που θυμίζουν την πόλη, όπως ακριβώς ήταν πριν από επτά δεκαετίες.

Δεν ήθελα να δω αυτό το μέρος για πολύ καιρό», δήλωσε η 89χρονη Kimie Mihara, η οποία περνούσε αρκετές ώρες της ημέρας μέσα σε εκείνο το κτίριο. Εκεί στεγαζόταν το γραφείο της.

Όπως η ίδια αποκαλύπτει, ο λόγος που είναι ακόμα εν ζωή είναι το γεγονός ότι στις 6 Αυγούστου του 1945, την ημέρα της έκρηξης, εκείνη είχε αργήσει να πάει στην δουλειά της.

Το κτίριο, ένα από τα λίγα εναπομείναντα της περιοχής, στέκει άδειο, σχεδόν κατεστραμμένο, γεμάτο αδέσποτες γάτες. Είχε χτιστεί το 1915 και αποτελούσε ένα από τα λίγα παραδείγματα Ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής στην Χιροσίμα. Παρόλο που αυτό απείχε μόλις 160 μέτρα από το σημείο της έκρηξης, είναι το μοναδικό που έμεινε στην θέση του, καθώς ήταν κατασκευασμένο από πέτρα, τούβλα και ατσάλι και όχι από ξύλο, όπως τα περισσότερα κτίρια της περιοχής.

Κάποτε στέγαζε κρατικά γραφεία. Τώρα αποτελεί σημαντικό μνημείο της Χιροσίμα και ένα από τα τουριστικά αξιοθέατα της πόλης. Εκτιμάται πως κάθε χρόνο καταφτάνουν 11 εκατομμύρια τουρίστες στην πόλη, πολλοί εκ των οποίων δεν κατοικούν στην Ιαπωνία.

Την ημέρα της έκρηξης η Mihara ήταν 19 ετών και εργαζόταν στο κτίριο για περίπου δύο μήνες. Ήταν υπάλληλος στο υπουργείο Εσωτερικών και βοηθούσε στο λογιστήριο. Όπως η ίδια αποκάλυψε, εκείνη την ημέρα δούλευε 8 η ώρα το πρωί, όμως λόγω μιας μικρής αδιαθεσίας καθυστέρησε. Η έκρηξη σημειώθηκε στις 8.15 και εκείνη σώθηκε ως εκ θαύματος με μόνο μερικά εγκαύματα.

«Σώθηκα γιατί άργησα», είπε, προσθέτοντας ότι αισθάνεται άσχημα για όλους αυτούς που ήταν συνεπείς στην ώρα τους και τελικά έφυγαν από την ζωή.

Η Mihara θυμάται ελάχιστα πράγματα για τους συναδέλφους της, οι οποίοι ήταν κατά κύριο λόγο άνδρες. Το τραυματικό συμβάν διέγραψε τις μνήμες της από τις ημέρες που προηγήθηκαν του συμβάντος.

Όπως η ίδια αποκάλυψε, εκείνη και η οικογένειά της στην συνέχεια μετακόμισαν σε άλλη πόλη και εκείνη σύντομα παντρεύτηκε και έκανε οικογένεια στην νήσο Kyushu. Μετά τον θάνατο του συζύγου της, επέστρεψε στην Χιροσίμα, όπου εργάστηκε σε μια εμπορική εταιρεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά την αναδόμηση της πόλης, αποφασίστηκε να διατηρηθεί ο Τρούλος όπως ακριβώς ήταν το 1961, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα είδος μνημείου της μεγάλης καταστροφής. Το 1996 η UNESCO το συμπεριέλαβε στην λίστα με τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς.

Η Mihara δεν συνήθιζε να μιλά για το κτίριο στο παρελθόν. Με το πέρασμα του χρόνου όμως ένιωσε πως ήταν καθήκον της να πει όλα όσα γνώριζε. Και κάπου εκεί βρίσκουμε την νέα γενιά και συγκεκριμένα τον Kayo, ο οποίος αναζητά συντρίμμια του κτιρίου μέσα στον ποταμό. Με αυτό τον τρόπο προσπαθεί να φέρει το παρελθόν στο παρόν.

Δημοφιλή