Η αποτίμηση των συζητήσεων «κρίνει» και το χρόνο που θα «κλείσει» η συμφωνία με τους θεσμούς

Η αποτίμηση των συζητήσεων «κρίνει» και το χρόνο που θα «κλείσει» η συμφωνία με τους θεσμούς
eurokinissi

H συνάντηση που έχουν αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών με τους υπουργούς Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, Γιώργς Σταθάκη θα κρίνει εν πολλοίς και εάν τελικά είναι ρεαλιστικός και εφικτός ο στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση για κλείσιμο συμφωνίας έως τις 20 Αυγούστου, αφού βασικό αντικείμενο θα είναι η η σύνοψη του πρώτου κύκλου των συζητήσεων.

Ο κ.Τσακαλώτος έχει τονίσει πως οι συζητήσεις θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή εάν πρόκειται να τηρηθούν οι χρόνοι που έχουν συμφωνηθεί, κάτι που κρίνεται ως «μη διαπραγματεύσιμο» από την Μέγαρο Μαξίμου το οποίο ανησυχεί πως οι όποιες καθυστερήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πρόταση για μια ενδιάμεση συμφωνία-γέφυρα που δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από την απαίτηση των δανειστών για τη λήψη και πρόσθετων μέτρων.

Σε κάθε περίπτωση εφόσον υπάρξει σύμπτωση θέσεων και απόψεων για τα θέματα των τραπεζών - «κόκκινα δάνεια» και ανακεφαλαιοποίηση και των αποκρατικοποιήσεων εκτιμάται πως αυτός ο κύκλος συνομιλιών θα μπορέσει να κλείσει ομαλά χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις...αν και όπως μας έχει διδάξει το παρελθόν τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

Τα θέματα αυτά συζητήθηκαν και κατά τη συνάντηση θεσμών - υπουργών την Τρίτη με τα θέματα κυρίως των τραπεζών να τους απασχολούν ιδιαίτερα. Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη μέχρι τα τέλη του έτους και μένει να συμφωνηθούν το ύψος της αλλά και ο τρόπος που θα συμβεί. Υπενθυμίζεται ότι το σενάριο διάσωσης των ελληνικών τραπεζών με bail in έχει απορριφθεί. Ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο ανακεφαλαιοποίησης απευθείας από το ευρωπαϊκό Ταμείο ESM, κάτι το οποίο – όπως σημειώνεται - δεν θα επιβαρύνει το δημόσιο χρέος. Συζητείται επίσης η ανακεφαλαιοποίηση να επιτευχθεί κατά τα πρότυπα του 2012, δηλαδή μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συζητήθηκε πάντως και το θέμα της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων καθώς και της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης με τους θεσμούς να ζητούν την κατάργηση από από την 1η Ιουλίου 2015 και όχι από το 2016 όπως είχε ζητήσει η ελληνική πλευρά ενώ σήμερα το απόγευμα κατά τις συναντήσεις των θεσμών θα συζητηθούν το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και θέματα Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα με βάση στις 15:30 αναμένονται οι επαφές για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και στις 17:30 για θέματα Δικαιοσύνης.

Δημοφιλή