Τώρα θα δούμε εάν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ, λέει ο Τσίπρας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Τώρα θα δούμε εάν υπάρχει αλληλεγγύη στην ΕΕ, λέει ο Τσίπρας για τη διαχείριση του μεταναστευτικού
eurokinissi

Το μεταναστευτικό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα για όλη τη Ευρώπη και όχι μόνο για την Ελλάδα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της σύσκεψης η οποία διεξήχθη υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στο γραφείο της αρμόδιας αναπληρώτριας υπουργού, Τασίας Χριστοδουλοπούλου.

Στο θέμα αυτό θα φανεί, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εάν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση. Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές και τώρα θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία καθώς η χώρα μας «δέχεται» από τη γείτονα περί τα 2εκατ. πρόσφυγες ενώ διάλογος, όπως ανέφερε, θα πρέπει να υπάρξει και με άλλες χώρες όπως η Συρία και η Λιβύη.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση μέσα στην κρίση», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ροές των μεταναστών-προσφύγων υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας. «Έχουμε εξαιρετική δυσκολία να τις αντιμετωπίσουμε χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια. Εμείς θέλουμε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να τους αντιμετωπίσουμε ως ανθρώπους από το υστέρημα των δυνατοτήτων μας αλλά πρέπει να υπάρξει άμεση ανταπόκριση από την ΕΕ είπε ο πρωθυπουργός».

Σημειώνεται πως μόνο τον μήνα Ιούλιο οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 54.889 άτομα αριθμός που αντιστοιχεί σε 748 περιστατικά που εκδηλώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια όλων των περιστατικών για το μήνα Ιούλιο, κατασχέθηκαν 158 σκάφη ενώ συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Στη σύσκεψη μετέχουν επίσης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Αλέκος Φλαμπουράρης, ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Θεόδωρος Δρίτσας, και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Δημοφιλή