Κατηγορώ Τσίπρα στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Επιχειρησιακό σχέδιο εκπόνησε η κυβέρνηση

Κατηγορώ Τσίπρα στην ΕΕ για το μεταναστευτικό. Επιχειρησιακό σχέδιο εκπόνησε η κυβέρνηση
Eurokinissi

«Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα που υπερβαίνει την Ελλάδα, είναι ένα πρόβλημα διεθνές,ευρωπαϊκό» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρα της διυπουργικής σύσκεψης για το συγκεκριμένο ζήτημα. Είχαν προηγηθεί τα στοιχεία από την Κομισιόν σύμφωνα με τα οποία μόνο τον μήνα Ιούλιο οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 54.889 άτομα. Πρόκειται σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «νούμερο-ρεκόρ» που ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2014. Την ίδια ώρα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας το πρόβλημα έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις εξαιτίας της κατάρρευσης των χωρών προέλευσης των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, ιδίως της Συρίας και της Λιβύης, καθώς οι χώρες αυτές αποτελούν πεδία στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Επεσήμανε δε ότι το πρόβλημα διογκώνεται εξαιτίας της άλογης στρατηγικής παρεμβάσεων της Δύσης τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να καλούνται να το διαχειριστούν οι χώρες υποδοχής.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθεί από την ΕΕ η αρχή του διαμοιρασμού ευθύνης.

«Η Ελλάδα έχει αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος και έχει ζητήσει την αξιοποίηση των μέσων που υπάρχουν καθώς και των έκτακτων κονδυλίων».

Ο Πρωθυπουργός άσκησε κριτική σε «όψιμα μέλη της Ε.Ε.» που αρνούνται να υιοθετήσουν την αρχή της αλληλεγγύης και αξιώνουν την αλά καρτ αντιμετώπιση αποφασίζοντας να κινηθούν σε εθελοντική βάση όσον αφορά τον διαμοιρασμό της ευθύνης.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι η Κυβέρνηση επεξεργάστηκε έναν άμεσο επιχειρησιακό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων για τη ταχύτερη δυνατή αποφόρτιση των νησιών, την ενίσχυση των υποδομών πρώτης υποδοχής, την ενίσχυση των διαδικασιών ταυτοποίησης των προσφύγων και τη δυνατότητα της ταχύτερης δυνατής μετακίνησης τους από τα νησιά στον ηπειρωτικό χώρο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα για την επίτευξη αυτού του στόχου αποφασίστηκε ο διαρκής συντονισμός των συναρμόδιων υπουργείων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου .

Επίσης αποφασίστηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών για άμεση συγκρότηση της ειδικής διαχειριστικής αρχής που προβλέπει το ευρωπαϊκό πλαίσιο προκείμενου δια μέσω αυτής να υπάρξει η δυνατότητα άμεσης αξιοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών κονδυλίων τόσο για την ασφάλεια συνόρων όσο και για την ένταξη των προσφύγων στον κοινωνικό ιστό. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως για το λόγο αυτό ζήτησε την ανάκληση αδειών ώστε να είναι έτοιμη η επιτροπή τις προσεχείς ημέρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο θα υπάρξει η ανάληψη όλων εκείνων των πρωτοβουλιών για τη διεθνοποίηση του προβλήματος, με διαβήματα προς την ΕΕ και τον ΟΗΕ με ενίσχυση της συνεργασίας με όμορες κράτη και ειδικότερα με την Τουρκία.

«Είναι απαραίτητη η συνεννόηση και η συνεργασία» είπε και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει να δωθούν κονδύλια και στη γειτονική χώρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τέλος είπε ότι η χώρα μας, που αντιμετωπίζει ήδη κρίση, θα κινητοποιήσει τις κρατικές δομές, τις δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την εθελοντική προσφορά, και ανακοίνωσε ότι βρέθηκε αξιοπρεπής χώρος μετεγκατάστασης των προσφύγων, από το Πεδίο του Άρεως σε περιοχή όχι μακριά από την Αθήνα όπου θα υπάρχουν όλες οι αναγκαίες υποδομές ρεύματος, ύδρευσης κλπ.

Συγκλονιστικά τα στοιχεία

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα είπε πως στο θέμα αυτό θα φανεί, όπως εάν η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ είναι ευχολόγια και εξαντλείται στο δανεισμό με δυσμενείς όρους ή έχει πραγματική βάση.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται τεράστιες ροές και δη προσφυγικές και τώρα θα φανεί πόσο υπάρχει η προοπτική για μια Ευρώπη αλληλεγγύης ή αν ο καθένας θα κοιτάει τα σύνορά του.

Σημειώνεται πως μόνο τον μήνα Ιούλιο οι μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στην Ελλάδα, ανήλθαν σε 54.889 άτομα αριθμός που αντιστοιχεί σε 748 περιστατικά που εκδηλώθηκαν σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρουσίασε το Λιμενικό Σώμα στη διάρκεια όλων των περιστατικών για το μήνα Ιούλιο, κατασχέθηκαν 158 σκάφη ενώ συνελήφθησαν 47 διακινητές.

Είχαν προηγηθεί τα νέα στοιχεία από την Frontex που παρουσίασε η Κομισιόν και σύμφωνα με αυτά περισσότερες από 50.000 μετανάστες αφίχθηκαν στην Ελλάδα κατά το μήνα Ιούλιο.

Όπως είπε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσσα Μπερτό, ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τον αριθμό των εισροών στην Ελλάδα για ολόκληρο το 2014.

Επιπλέον, η Νατάσσα Μπερτό ενημέρωσε πως για την περίοδο 2014-2020 η Ελλάδα έχει λαμβάνειν από την Επιτροπή για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών περισσότερα από 320 εκατομμύρια ευρώ (260 εκατ. από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης–AMIF και 166 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας-ISF].

Όπως ανέφερε η ίδια, η πρώτη εκταμίευση ευρωπαϊκής βοήθειας, η οποία θα ανέρχεται περίπου στο 3% του συνολικού ποσού που είναι διαθέσιμο από το AMIF μπορεί να γίνει εφικτή ακόμα και την επόμενη εβδομάδα, μόλις εγκριθεί από το εν λόγω Ταμείο το εθνικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Τι λέει ο ΟΗΕ

Παράλληλα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες κάλεσε την Ελλάδα να ελέγξει το «πλήρες χάος» στα νησιά όπου έχουν αποβιβασθεί χιλιάδες μετανάστες. Ο Βενσάν Κοστέλ, διευθυντής της Αρμοστείας για την Ευρώπη, αφού επισκέφθηκε τη Λέσβο, την Κω και τη Χίο κάλεσε δε τα κράτη μέλη της ΕΕ να κάνουν περισσότερα για να μοιραστούν το βάρος που επωμίζεται η Ελλάδα.

«Σε όρους πόσιμου νερού, σε όρους υγειονομικής περίθαλψης, σε όρους βοήθειας σε τρόφιμα, η κατάσταση είναι εντελώς ανεπαρκής. Στα περισσότερα από τα νησιά, δεν υπάρχει ικανότητα υποδοχής, οι άνθρωποι δεν κοιμούνται κάτω από κάποια στέγη» ανέφερε κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Ανησυχούμε με την κατάσταση αυτή, στην οποία ουδείς αναλαμβάνει πραγματικά να ηγηθεί της απάντησης, κάτι που καθιστά πολύ δύσκολο για τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να συμμετάσχουν στις προσπάθειες», δήλωσε. Ο Κοστέλ εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο η κατάσταση στην Ελλάδα να επιδεινωθεί ή να αποτελέσει αντικείμενο «εκμετάλλευσης» για πολιτικούς σκοπούς.

Νεκροταφείο η Μεσόγειος

Το ανθρωπιστικό πρόβλημα είναι τεράστιο εάν αναλογιστεί κανείς και τα στοιχεία που έδωσε στις αρχές της εβδομάδας στη Γενεύη ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Σύμφωνα με αυτόν τους τελευταίους μήνες οι νεκροί πρόσφυγες που έχασαν φέτος τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη ξεπέρασαν τους 2.000.

Από τον Ιανουάριο, 188.000 χιλιάδες άνθρωποι έχουν φθάσει στην Ευρώπη διασχίζοντας τη Μεσόγειο, κυρίως στην Ελλάδα και την Ιταλία, και αναμένεται ότι το συμβολικό όριο των 200.000 θα ξεπεραστεί χωρίς δυσκολία.

Δημοφιλή