Μυστήριο με τον μύκητα που εξoλοθρεύει τους κροταλίες στις ΗΠΑ

Ο μυστηριώδης μύκητας που εξολοθρεύει τους κροταλίες στις ΉΠΑ
A pygmy rattlesnake is shown at the Miami Science Museum, Tuesday, June 7, 2011 in Miami. The battle between humans and cold-blooded creatures will be the subject of
A pygmy rattlesnake is shown at the Miami Science Museum, Tuesday, June 7, 2011 in Miami. The battle between humans and cold-blooded creatures will be the subject of
ASSOCIATED PRESS

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει τους μαζικούς θανάτους φιδιών σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ, εξαιτίας ενός..μύκητα.

Όπως μεταδίδει το cbsnews, o μύκητας έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον εννιά πολιτείες των ΗΠΑ και χτυπά κυρίως τους κροταλίες οι οποίοι ζουν σε μικρούς απομονωμένους πληθυσμούς με μικρή γενετική ποικιλομορφία, όπως αυτοί που βρίσκονται στο Βερμόντ , το Νιου Χάμσαϊρ, τη Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη.

Στο Ιλινόις η ασθένεια απειλεί τον κροταλία massasauga, ο οποίος ήταν υποψήφιος για τον ομοσπονδιακό κατάλογο με τα απειλούμενα με εξαφάνιση φίδια ακόμη και πριν την εμφάνιση του μύκητα.

Οι βιολόγοι σχετίζουν την εμφάνισή του με το μύκητα που προκαλεί το σύνδρομο της «μύτης» στις νυχτερίδες, το οποίο έχει σκοτώσει από το 2006 εκατομμύρια πλάσματα και εξακολουθεί να απλώνεται σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική.

«Νομίζω ότι αυτό θα μπορούσε να συντρίψει κάθε προσπάθεια διατήρησης, θα μπορούσαμε να προσπαθήσουμε να προστατέψουμε αυτό τον τελευταίο πληθυσμό», δήλωσε ο Doug Blodgett , βιολόγος στο Τμήμα Ιχθύων και Άγριας Ζωής του Βερμόντ, ο οποίος έχει μελετήσει την ζωή του κροταλία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι κροταλίες βρισκόταν κάποτε σε αρκετά μέρη της χώρας. Οι προσπάθειες όμως των ανθρώπων να τους εξαφανίσουν σε συνδυασμό με την απώλεια των οικότοπών τους μείωσε τον αριθμό τους.

Στο Νιου Χάμσαϊρ για παράδειγμα η ασθένεια μείωσε στο μισό τους πληθυσμούς των κροταλιών οι οποίοι τώρα υπολογίζονται σε κάποιες δεκάδες από το 2006. Αν και οι επιστήμονες εκ των υστέρων συνέδεσαν τους θανάτους με τον μύκητα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η νόσος μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο κεφάλι των φιδιών.

«Ο μύκητας ενέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για τα φίδια που αναπαράγονται με αργούς ρυθμούς όπως οι κροταλίες που μπορούν να ζήσουν μέχρι και 30 χρόνια.

Στο Ιλινόις κάθε χρόνο η ασθένεια προσβάλλει περίπου το 15% του πληθυσμού των περίπου 300 κροταλιών massasauga, τόνισε ο κτηνίατρος της άγριας πανίδας και επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, Matt Allender, ο οποίος μελετά τον μύκητα από το 2011.

Δημοφιλή