Η «κόντρα» για τα «κόκκινα δάνεια». Τι ζητά η κυβέρνηση

Η «κόντρα» για τα «κόκκινα δάνεια». Τι ζητά η κυβέρνηση
Eurokinissi

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για να κλείσει η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών εντός των ημερών, ώστε να εκταμιευθεί η πρώτη δόση του δανείου στις 20 Αυγούστου.

Συνάντηση- μαραθώνιο είχαν την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, και ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, με το «κουαρτέτο», η οποία άρχισε στις 15:00 και συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ (μετά τις 3:30), ενώ είχε προηγηθεί συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου. Oι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σήμερα Δευτέρα στις 10:00.

Πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, μετά το τέλος της συνάντησης επισήμαναν ότι στόχος είναι πλέον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις και να καταλήξουν σε συμφωνία, μετά την νέα συνάντηση που εκτιμάται ότι θα είναι και πάλι μαραθώνια, ή το αργότερο οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν μέχρι αύριο Τρίτη.

Ιδιαίτερα «φλέγον» θεωρείται το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», με την ελληνική πλευρά να παραμένει σταθερή στη θέση της για δημιουργία φορέα διαχείρισης, καθώς δεν επιθυμεί την πώληση δανείων από τις τράπεζες σε «distress funds», όπως επιθυμούν οι δανειστές. Επίσης, προτείνει ρύθμιση, «κούρεμα» ή και διαγραφή των δανείων από ειδικό Φορέα Διαχείρισης, με τις προϋποθέσεις ένταξης στον φορέα να καθορίζονται στην πορεία. Οι δανειστές φέρονται να υποχώρησαν από την απαίτησή τους να αίρεται υπό προϋποθέσεις η προστασία της πρώτης κατοικίας για όσους έχουν υπαχθεί στο νόμο Κατσέλη και η ελληνική πλευρά δέχθηκε, όμως, να μπει ένα πλαφόν στην αξία της προστατευόμενης κατοικίας, πιθανώς στις 300.000 ευρώ.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται επίσης το ζήτημα των 100 δόσεων, όπου φαίνεται ότι θα αυξηθεί το επιτόκιο από 3% στο 5% για ποσά άνω των 5.000 ευρώ. Για ποσά κάτω των 5.000 ευρώ το επιτόκιο θα παραμείνει άτοκο υπό τρεις προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι ο οφειλέτης να είναι φυσικό πρόσωπο χωρίς επιχειρηματική δραστηριότητα, αυτό σημαίνει ότι εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεύτερη προϋπόθεση ο οφειλέτης να μην έχει ακίνητη περιουσία άνω των 150.000 ευρώ και τρίτη προϋπόθεση είναι το χρέος του οφειλέτη, όταν μπήκε στη ρύθμιση, να μην υπερβαίνει το 50% του ετήσιου εισοδήματός του. Αλλαγές έρχονται και όσον αφορά στις αριθμό των δόσεων. Η αλλαγή αυτή θα αφορά τους έχοντες και το ποσό των δόσεων θα διευκρινιστεί έπειτα από σχετική υπουργική απόφαση.

Ακόμη, πληροφορίες κάνουν λόγο για αλλαγές στο ΦΠΑ και στο αγροτικό πετρέλαιο- ειδικότερα, αύξηση στα 330 ευρώ (σε δύο δόσεις) του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών και επιστροφή του ΦΠΑ στο μοσχαρίσιο κρέας στο 13%. Ωστόσο, φαίνεται ότι ανεβαίνουν στο 23% τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και όλες οι ιδιωτικές σχολές και τα ΙΕΚ. Άλλα ζητήματα έχουν να κάνουν με τις αποκρατικοποιήσεις.

Πιθανή ημέρα ψήφισης της συμφωνίας από την Βουλή είναι η Πέμπτη 13 Αυγούστου για να συνέλθει στη συνέχεια το Eurogroup που θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης για την πληρωμή της ΕΚΤ στις 20 του μήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό που αναμένεται να έλθει στη Βουλή είναι ένα νομοσχέδιο με δύο άρθρα εκ των οποίων το ένα θα αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση και το μνημόνιο που θα το συνοδεύει και το δεύτερο τα προαπαιτούμενα.

Δημοφιλή