7 επιστημονικοί λόγοι που οι σχέσεις μπορούν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

7 επιστημονικοί λόγοι που οι σχέσεις μπορούν να σας κάνουν πιο ευτυχισμένους
Couple's feet dangle from dock,above tranquil lake
Ascent Xmedia via Getty Images
Couple's feet dangle from dock,above tranquil lake

Ο άνθρωπος ως κοινωνικό ον αναζητά σε όλη του τη ζωή τη συντροφικότητα. Άλλοι είναι πιο ρομαντικοί στην προσέγγισή τους, ενώ άλλοι περισσότερο ρεαλιστές, αλλά όλοι τους αναζητούν κάποιον για να περάσουν μαζί τους το υπόλοιπο της ζωής τους (ή ένα μέρος της). Οι σχέσεις, όμως, πέρα από τη συντροφικότητα μπορούν να κάνουν τον άνθρωπο να νιώσει χαρούμενος και ευτυχισμένος. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά η επιστήμη.

Τα προξενιά μπορούν να σας κάνουν ακόμα περισσότερο χαρούμενους

Έρευνα που έγινε το 2014 στο Πανεπιστήμιο Duke, διαπίστωσε ότι όσοι κάνουν συχνά προξενιά και φέρνουν ανθρώπους πιο κοντά, ακόμα και κοινωνικά ή επαγγελματικά, ζουν μία καλύτερη ζωή.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις οδηγούν σε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση

Πολλοί νομίζουν ότι μόνο οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν να τους φέρουν την ευτυχία, αλλά έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Positive Psychology διαπίστωσε ότι όλες οι δυνατές διαπροσωπικές σχέσεις μπορούν να οδηγήσουν στην ικανοποίηση και στη θετική θεώρηση της ζωής.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όλες οι σχέσεις πρέπει να οδηγούν σε γάμο

Σε μία ανάλυση που έγινε σε 18 έρευνες σχετικά με μακροχρόνια παντρεμένα ζευγάρια, διαπιστώθηκε ότι η ζωή δεν γίνεται απαραίτητα καλύτερη αφού μπουν οι βέρες σε ένα ζευγάρι.

Οι ρομαντικές σχέσεις μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στην ικανοποίηση από την δουλειά

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2013 από το Εθνικό πανεπιστήμιο Entre Rios στην Αργεντινή ανάμεσα σε 200 συμμετέχοντες 23 έως 27 ετών, διαπιστώθηκε ότι περισσότερη σταθερότητα πηγάζει από μία ερωτική σχέση, παρά από την επιτυχία στη δουλειά.

Τα άτομα τρίτης ηλικίας που είναι σε σεξουαλικά ενεργούς γάμους αναφέρουν ότι νιώθουν πιο ευτυχισμένοι

Η σωματική οικειότητα είναι σημαντική για την προσωπική ικανοποίηση. Μία ανάλυση που έγινε το 2004 από την General Social Surveys, διαπίστωσε ότι τα μεγαλύτερα ζευγάρια που εξακολουθούν να έχουν ενεργή σεξουαλική ζωή, δεν είναι πιο ευτυχισμένα μόνο μέσα στη σχέση τους, αλλά και γενικά στη ζωή τους. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι το σεξ σε αυτές τις ηλικίες μειώνει αισθητά το άγχος.

H μακροζωία συνδέεται με τις δυνατές κοινωνικές σχέσεις

Ανάλυση που έγινε σε πάνω από 150 έρευνες έδειξε ότι όσοι συμμετέχοντες είχαν δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς και ουσιαστικές κοινωνικές σχέσεις είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερο, από εκείνους που δεν είχαν αντίστοιχες σχέσεις.

Η αγάπη είναι το «κλειδί» της ζωής

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Harvard για 75 χρόνια και εξέτασε δεδομένα 75 ετών έδειξε ότι οι σχέσεις είναι σημαντικές για μία ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.