Προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβρη αποφάσισε η κυβέρνηση

Προσφυγή στις κάλπες τον Σεπτέμβρη αποφάσισε η κυβέρνηση
(Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
(Photo credit should read LOUISA GOULIAMAKI/AFP/Getty Images)
LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Εκλογές το συντομότερο δυνατόν αποφάσισαν ο Αλέξης Τσίπρας και τα κυβερνητικά στελέχη. Από νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς διαβουλεύσεις με κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, στο γραφείο του στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η άποψη που επικράτησε είναι να προκηρυχθούν το συντομότερο δυνατό εκλογές με παραίτηση της κυβερνήσεως. Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι η πιθανότερη ημερομηνία για εκλογές είναι η 20η Σεπτεμβρίου, ενώ το βράδυ αναμένεται και διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός θα έχει επικοινωνία με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει και να τους ζητήσει να επισπευσθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, ενώ θα έχει επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι εισηγητές της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, εκτιμούν ότι μπορεί να ορισθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας άμεσα υπηρεσιακή κυβέρνηση, καθώς θεωρούν ότι αν ο κ. Τσίπρας μεταβεί σήμερα στον κ. Παυλόπουλο και υποβάλει την παραίτηση της κυβερνήσεως , ακόμα και αν υπάρξει κόμμα που κάνει χρήση της διερευνητικής εντολής, η οποία διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι τη Δευτέρα και οι εκλογές να οριστούν στις 20 -ή το αργότερο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν παραιτηθεί η κυβέρνηση, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να δώσει διερευνητικές εντολές για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ν.Δ δεν θα κάνει χρήση της διερευνητικές εντολής, ενώ άγνωστο παραμένει το τι θα πράξει η Χρυσή Αυγή, ως τρίτο κόμμα. Αν δεν υπάρξει κυβέρνηση συνεργασία μέσω των διερευνητικών εντολών, ο κ. Παυλόπουλος καλεί για τελευταία φορά τους πολιτικούς αρχηγούς εξετάζοντας το ενδεχόμενο να μπορεί να υπάρξει οικουμενική κυβέρνηση. Αν αποτύχει και αυτή η πρωτοβουλία ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ορίζει υπηρεσιακή κυβέρνηση και προκηρύσσονται εκλογές.

Στη σύσκεψη υπό των πρωθυπουργό που ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, συμμετείχαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Πάνος Σκουρλέτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Χρήστος Μαντάς, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και ο νομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα απευθύνει διάγγελμα το βράδυ στο λαό πριν ή μετά την επίσκεψη του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτή τη στιγμή στη Βουλή, βρίσκεται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, με βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, που σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθώς δεν έχει συμπληρωθεί ένας χρόνος από τις τελευταίες εκλογές, αυτές θα διεξαχθούν με λίστα και οι υποψήφιοι βουλευτές όπως και η σειρά εκλογής τους θα γίνει από τα κομματικά επιτελεία καθώς δεν θα υπάρχουν σταυροί προτίμησης.

Δημοφιλή