Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο της παχυσαρκίας

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο της παχυσαρκίας
Shutterstock / Kokhanchikov

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων (ΑΡ), οι επιστήμονες ανακάλυψαν το γονίδιο- «κλειδί» που συνδέεται με την παχυσαρκία και πρόκειται για μία σπουδαία ανακάλυψη που θα ανοίξει τον δρόμο για νέες προσεγγίσεις για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, εκτός από τη διατροφή και την άσκηση.

Από το 2007, οι ερευνητές γνώριζαν ότι υπάρχει ένα γονίδιο, που ονομάζεται FTO, το οποίο σχετίζεται με την παχυσαρκία, αλλά δεν γνώριζαν με ποιον τρόπο συνδέεται και δεν μπορούσαν να το σχετίσουν με την όρεξη ή με άλλους γνωστούς παράγοντες.

Τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μία μετάλλαξη αυτού του γονιδίου μπορεί να οδηγήσει την ενέργεια από το φαγητό να αποθηκεύεται στο σώμα ως λίπος, αντί να καταναλώνεται. Πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, αλλά και σε ανθρώπινα κύτταρα, στο εργαστήριο, έδειξαν ότι αυτή η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, γεγονός που δίνει ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρξει κάποιο φάρμακο με αντίστοιχη ισχύ στον άνθρωπο.

Η έρευνα έχουν γίνει από τους επιστήμονες του ΜΙΤ και του Χάρβαρντ και τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «New England Journal of Medicine».

Η ανακάλυψη αυτή έρχεται να καταρρίψει την πεποίθηση που θέλει τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι να ευθύνονται οι ίδιοι για την κατάστασή τους επειδή επιλέγουν να τρώνε πολύ ή να μην γυμνάζονται, αναφέρει η υπεύθυνη της έρευνας, Melina Claussnitzer.

Ένας ακόμα ειδικός, ο Dr. Clifford Rosen, αναφέρει ότι «πολλοί πιστεύουν ότι η επιδημία της παχυσαρκίας σχετίζεται με το πολύ φαγητό, αλλά τα λιποκύτταρα παίζουν μεγάλο ρόλο στον τρόπο που χρησιμοποιείται το φαγητό στο σώμα. Πλέον υπάρχει ένας δρόμος για τη δημιουργία φαρμάκων που θα κάνουν τα λιποκύτταρα να συμπεριφέρονται διαφορετικά».

Αυτή τη στιγμή, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν πόσος καιρός θα χρειαστεί μέχρι να κατασκευαστεί ένα τέτοιο φάρμακο, που θα βασίζεται στα ευρήματα τις έρευνας, αλλά δεν θα πρόκειται για ένα μαγικό χάπι που θα επιτρέπει στους ανθρώπους να τρώνε ό,τι θέλουν χωρίς να παχαίνουν.