Από το όπιο έως τα κλουβιά στα παράθυρα: Οι 8 χειρότερες συμβουλές για την ανατροφή παιδιών στην ιστορία

Από το όπιο έως τα κλουβιά στα παράθυρα: Οι 8 χειρότερες συμβουλές για την ανατροφή παιδιών στην ιστορία
(Photo by Fox Photos/Getty Images)
Fox Photos via Getty Images
(Photo by Fox Photos/Getty Images)

Υπάρχουν σίγουρα διάφορα φυσικά γιατροσόφια και συμβουλές για τα παιδιά από το παρελθόν που έχουν βοηθήσει πολλούς γονείς της εποχής μας.

Υπήρχαν όμως και κάποια πράγματα που έκαναν οι γονείς στα παιδιά τους, τα οποία σε κάνουν να απορείς πως επιβιώσαμε...

Ο Independent συγκέντρωσε τα χειρότερα:

1. Στο Λονδίνο του 1930, μια ομάδα που ασχολιόταν με την ανατροφή των παιδιών, είχε μια «καταπληκτική» ιδέα για τους γονείς που ζούσαν σε σπίτια χωρίς εξωτερικό χώρο. Γιατί να μην βάζουμε τα μωρά σε κλουβάκια έξω από το παράθυρο;

Αυτό το θανατηφόρο κατασκεύασμα φτιαχνόταν από την Chelsea Baby Club για οικογένειες χωρίς κήπους που ζούσαν σε ψηλά κτίρια, για να μπορούν τα παιδιά να «απολαμβάνουν» τον καθαρό αέρα και τον ήλιο.

2. Το 1962, την χρονιά της κρίσης με την Κούβα, ένας Αμερικανός παιδίατρος είχε μια πρόταση για τους γονείς ώστε να μην γίνει το παιδί τους... σοσιαλιστής: Να είναι μαζί του όσο πιο ψυχροί μπορούν.

Στο βιβλίο του Walter Sackett «Bringing Up Babies» αναφέρεται: «Αν μάθουμε τα παιδιά μας ότι μπορούν να έχουν ότι θέλουν με το που θα το ζητήσουν, πρέπει να παραδεχτούμε την πιθανότητα ότι έτσι σπείρουμε τον σοσιαλισμό».

Προσοχή λοιπόν στα πολύ... αριστερά μωρά.

3. Το 1916, ένα ζευγάρι γιατρών, οι Sadlers, προειδοποιούσαν ότι αν μια γυναίκα θηλάζει το μωρό της ενώ είναι θυμωμένη, θα μπορούσε να του προκαλέσει κολικούς.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος, έλεγαν, να «κοπεί» εντελώς το γάλα της, εάν είναι «αγχομένη, θλιμμένη ή γκρινιάρα».

4. Πριν από έναν αιώνα περίπου, έλεγαν στις γυναίκες ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουν τις πληγές στις θηλές από το θηλασμό ήταν να βάλουν στην πληγή... βορικό οξύ. Αυτό σήμερα χρησιμοποιείται στα εντομοκτόνα...

5. Όλοι νομίζω γνωρίσουμε ότι στα μωρά και στα παιδιά του 19ου αιώνα έδιναν συστηματικά όπιο για τη θεραπεία του άσθματος και στις περιπτώσεις που ήταν... ανήσυχα. Μία εταιρεία μάλιστα είχε φτιάξει οπιούχες σταγόνες για τον βήχα, με γεύση κεράσι, μόνο για παιδιά.

6. Οι λοβοτομές είναι από τις πιο φρικτές πραγματικότητες στην ιστορία της Ιατρικής και στη δεκαετία του 1960 έλεγαν σε ορισμένους γονείς πόσο ωφέλιμο θα ήταν εάν έκαναν στα παιδιά τους λοβοτομή. Ο περιβόητος Αμερικανός γιατρός, Walter Freeman, έκανε χιλιάδες λοβοτομές στους ασθενείς του, μεταξύ των οποίων και σε πολλά παιδιά.

7. Σε εγχειρίδιο για την σωστή ανατροφή των παιδιών του 19ου αιώνα, εκθειαζόταν η σημασία του να βάζουμε για ύπνο το παιδί με το κεφάλι προς τον Βορρά. Εδώ στην Ελλάδα έχουμε ακούσει ότι το κεφάλι κατά τον ύπνο πρέπει να «κοιτά» στην Ανατολή. Οι απόψεις διίστανται.

8. Μια πρακτική που κρατάει ακόμη είναι να βάζουν αλκοόλ στα ούλα των μωρών για να απαλύνει τον πόνο όταν βγαίνουν τα πρώτα δόντια. Μια νοσοκόμα, η Ann Summers, λέει ότι κάποιοι γονείς εξακολουθούν να την ρωτάνε πόσο αλκοόλ πρέπει να βάλουν στα ούλα των παιδιών τους. «Δεν υπάρχει ασφαλής δόση αλκοόλ για τα παιδιά», τους ενημερώνει.