Ένταση στην ΚΕΔΕ για το προσφυγικό μεταξύ της Χριστοδουλοπούλου και του δημάρχου της Κω

Ένταση στην ΚΕΔΕ για το προσφυγικό μεταξύ της Χριστοδουλοπούλου και του δημάρχου της Κω
Nikos Libertas / SOOC

Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Εσωτερικών και Δημόσιας Ανασυγκρότησης, αρμόδιας για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Τασίας Χριστοδουλοπούλου και του δημάρχου της Κω, Γιώργου Κυρίτση, υπήρξε στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε το μεταναστευτικό.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου κατηγόρησε τον δήμαρχο της Κω ότι δεν συνεργάζεται, και εκείνος από την πλευρά του την κατηγόρησε ότι είναι η υπεύθυνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα νησιά.

«Προΐσταμαι ένα υπουργείο χωρίς προσωπικό» απάντησε η υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν είναι στις αρμοδιότητές της οι υπηρεσίες ταυτοποίησης και επέδωσε σκοπιμότητες στην επίθεση του κ. Κυρίτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Είπε ο κ. Κυρίτσης ότι ο κ. Πανούσης έφερε το πλοίο. Προφανώς από τον μπαμπά του. Δεν γίνονται ταυτοποιήσεις και δεν φταίει ο Πανούσης αλλά η… Χριστοδουλοπούλου».

Παρέμβαση στο θέμα υπήρξε στη συνέχεια και από τον αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για θέματα Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα. Ο κ. Δρίτσας απαντώντας στα έντονα παράπονα των δημάρχων για καθυστερήσεις στην ταυτοποίηση των προσφύγων-μεταναστών, που σε ορισμένα νησιά ήταν η αιτία να προκληθούν επεισόδια, είπε: «Η αστυνομία δεν μπόρεσε και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενισχύσουν το προσωπικό στα νησιά και να προμηθεύσουν είκοσι συσκευές ταυτοποίησης που κοστίζουν η κάθε μια 3000 ευρώ».

Πιο γρήγορα οι ταυτοποιήσεις προσφύγων στα νησιά

Πάντως αναμένεται πιο γρήγορη στο μέλλον η διαδικασία της ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που καταφθάνουν στα νησιά του Αιγαίου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ενισχύονται με προσωπικό τα τοπικά αστυνομικά τμήματα, ενώ μέχρι τέλος της εβδομάδας αποστέλλονται αλλά τριάντα ειδικά μηχανήματα για τις ταυτοποιήσεις. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όπου συζητήθηκε εκτενώς το προσφυγικό – μεταναστευτικό θέμα.

Δημοφιλή