Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές του ΠτΔ για σύγκληση συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - Η Θάνου ορκίζεται υπηρεσιακή πρωθυπουργός

Χωρίς αποτέλεσμα οι επαφές του ΠτΔ για σύγκληση συμβούλιο πολιτικών αρχηγών - Η Θάνου ορκίζεται υπηρεσιακή πρωθυπουργός
Menelaos Myrillas / SOOC

Πραγματοποιήθηκαν οι επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με αρχηγούς για την σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών, μετά την κατάθεση της 3ης και τελευταίας διερευνητικής εντολής από τον επικεφαλής της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτη Λαφαζάνη. Μετά την αρνητική απάντηση από Τσίπρα, Καμμένο, Κουτσούμπα και Μιχαλολιάκο σε συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών,ο κ. Παυλόπουλος δημοσιοποίησε με επίσημη ανακοίνωσή του, τους λόγους της μη σύγκλησης του Συμβουλίου, καθώς και την έναρξη της διαδικασίας για την ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό την κ. Βασιλική Θάνου.

Τα όχι

Κατά την επικοινωνία με τον κ. Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απάντησε αρνητικά στη σύγκληση σύσκεψης, δηλώνοντας ότι, όπως είχε ήδη καταστήσει σαφές και με τις δηλώσεις του κατά την παραίτησή του ότι η εν λόγω σύσκεψη δεν έχει νόημα και ότι δεν πρόκειται, κατά συνέπεια, να προσέλθει.

Αρνητική ήταν η απάντηση και του προέδρου των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, του γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και του γ.γ της Χρυσή Αυγή», Νίκου Μιχαλολιάκου, καθιστώντας σαφές ότι η σύσκεψη δεν έχει νόημα και δεν θα προσέλθουν.

Η Πρόεδρος του «Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος» κα Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά και δήλωσε ότι θα προσέλθει και θα μετάσχει στην σύσκεψη.

Τα ναι

Ναι στη σύσκεψη είπαν τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Στην επικοινωνία που είχε ο κ. Παυλόπουλος με τον επικεφαλής του Ποταμιού τον ενημέρωσε ότι οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος και Δημήτρης Κουτσούμπας δεν προτίθενται να πάνε σε σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σταύρος Θεοδωράκης το αποδέχτηκε και του είπε ότι από τη στιγμή που δεν θα πάνε οι 3 δεν θα έχει νόημα μια τέτοια συνάντηση. Τόνισε ωστόσο ότι θα πρέπει η Προεδρία να κάνει σαφές στους υπολοίπους ποιοι δεν θέλησαν.

Πάντως, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, παραδίδοντας τη διερευνητική εντολή αιχμές κατά του κ. Παυλόπουλου, λέγοντας ότι «ούτε ο ΠτΔ είναι πάνω από το Σύνταγμα». Είπε επίσης ότι θα είναι πρόκληση να πάμε άρον άρον σε εκλογές και ζήτησε να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια που προβλέπει το Σύνταγμα και εκλογές να γίνουν το νωρίτερο στις 27 Σεπτεμβρίου.

Ορκωμοσία Θάνου

Μετά την αδυναμία να υπάρξει αποτέλεσμα από τις τηλεφωνικές επαφές του ΠτΔ, ανακοινώθηκε και επίσημα ότι το Συμβούλιο «κατέστη άνευ αντικειμένου και απέτυχε, και ως προς τις δύο εκδοχές της, όπως περιγράφηκαν προηγουμένως».

Έτσι -με δεδομένο το γεγονός ότι μετά την λήξη της θητείας των Προέδρων που ορίζει το Σύνταγμα για τη θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού μόνο η θέση του Προέδρου του Αρείου Πάγου έχει πληρωθεί- ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ότι αναθέσει την εντολή, για τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής προκειμένου να διενεργήσει εκλογές, στην Πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Η ορκωμοσία της ως Πρωθυπουργού έγινε στις 20:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας την υποδέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, για την παραλαβή/παράδοση του Γραφείου Πρωθυπουργού. Η ορκωμοσία της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα γίνει την Παρασκευή στις 12.00.

Δημοφιλή