Η δασκάλα που μετέτρεψε την τάξη της σε μαγική αίθουσα από το σύμπαν του Χάρι Πότερ

Η δασκάλα που μετέτρεψε την τάξη της σε μαγική αίθουσα από το σύμπαν του Χάρι Πότερ
Stephanie Stephens

Μια δασκάλα από την Οκλαχόμα των ΗΠΑ ελπίζει πως η σχολική αίθουσα που έφτιαξε εμπνευσμένη από το μαγικό σύμπαν του Χάρι Πότερ θα κάνει τους μαθητές της να εντρυφήσουν στον, εξίσου μαγικό, κόσμο της ανάγνωσης βιβλίων.

Η Stephanie Stephens διδάσκει Μαθηματικά Επιλογής και μαθήματα ανάγνωσης στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και τις πρώτες του Γυμνασίου στο James L. Capps Middle School στην πόλη της Οκλαχόμα. «Ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που καλείσαι να αντιμετωπίσεις ως δάσκαλος ανάγνωσης, είναι να μεταδόσεις την αγάπη για το διάβασμα σε μαθητές που δεν τους αρέσει να διαβάζουν», είπε η Stephens στην Huffington Post.

Δουλεύοντας σε μια κατασκήνωση κατά τη θερινή περίοδο, η Stephens σκέφτηκε να διακοσμήσει την σχολική της αίθουσα με λεπτομέρειες από το σύμπαν του Χάρι Πότερ, καθώς ο ενθουσιασμός της για τη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων έγινε αφορμή για να τα διαβάσουν και άλλοι, ενήλικες, φίλοι της. «Σκέφτηκα πως, αν κατάφερα να κάνω ενήλικες να ενθουσιαστούν με το διάβασμα χρησιμοποιώντας τον Χάρι Πότερ, μπορώ να κάνω το ίδιο και με τους μαθητές μου!», θυμάται.

Η δασκάλα αφιέρωσε μια εβδομάδα στο σχεδιασμό του στολισμού και την παραγγελία των υλικών που σχετίζονται με το πρώτο βιβλίο της σειράς, «Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος».

«Σκέφτηκα όλα τα μαγικά πράγματα που είδε και βίωσε ο Χάρι, και έβαλα τον εαυτό μου στη θέση του και επέλεξα τα πράγματα που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω στην τάξη», είπε η Stephens. Παρήγγειλε λοιπόν ταμπέλες από το Etsy, λούτρινα ζώα και υφάσματα από μια μεγάλη ποικιλία site και κατέβασε μια δωρεάν γραμματοσειρά από το ίντερνετ για να γράψει φράσεις μέσα από το βιβλίο πάνω στις ταμπέλες.

Επίσης, έπεισε την ζωγράφο αδερφή της να σχεδιάσει τον πίνακα με την αναγραφή «Mrs. Stephens' Room» (Το Δωμάτιο της κας. Stephens). Όταν τελείωσε με τις προετοιμασίες, της πήρε «περίπου τέσσερις ημέρες», όπως σχολίασε, για να στήσει την αίθουσα. Στα μελλοντικά της σχέδια είναι να προσθέσει μια «ιπτάμενη» σκούπα και Τον Καθρέφτη του Έριζεντ (τον καθρέφτη που δείχνει την πιο βαθιά επιθυμία αυτού που αντικατοπτρίζεται στο γυαλί του, σύμφωνα με το βιβλίο) στην τάξη.

Για όλη τη διακόσμηση η Stephens πλήρωσε συνολικά $400-$500 (€350 με €450) από την τσέπη της. «Επέλεξα τον Χάρι Πότερ ως θεματική επειδή όταν είμαι ενθουσιασμένη με κάτι, οι μαθητές τείνουν να ακολουθούν το παράδειγμά μου», είπε στη HuffPost. «Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους μαθητές να ανακαλύψουν τουλάχιστον ένα βιβλίο ή ένα είδος (λογοτεχνίας) που θα τους ενθουσιάσει και θα είναι τόσο ευτυχισμένοι όσο εγώ με τον Χάρι Πότερ».

Όταν έφτασε η πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, στις 20 Αυγούστου, κάποιοι μαθητές μπερδεύτηκαν μπαίνοντας στην τάξη, επειδή δε γνώριζαν τον Χάρι Πότερ. Αλλά, όπως είπε η Stephens «Οι περισσότεροι ενθουσιάστηκαν και μπήκαν με κέφι στην τάξη, παίρνοντας μέρος σε όλες τις διασκεδαστικές δραστηριότητες που έχω σχεδιάσει για φέτος! Το πιο αγαπημένο τους κομμάτι από όλη την τάξη, είναι τα φίλτρα. Λατρεύουν να παίζουν μαζί τους μέχρι να ξεκινήσει το μάθημα».

Ο σύζυγος της Stephens ανέβασε φωτογραφίες από την Χαριποτερική τάξη της γυναίκας του στο Reddit, όπου και τις έχουν δει περισσότεροι από 22.000 άνθρωποι μέχρι τώρα. Η δασκάλα επιθυμεί να δει τις φωτογραφίες όλος ο κόσμος, ώστε να εμπνευστούν και να ξεκινήσουν το διάβασμα ή να κάνουν κάτι δημιουργικό.

«Η ελπίδα μου είναι να φέρω τη μαγεία ξανά στις καρδιές των ανθρώπων», είπε στη HuffPost. «Η γενιά του Χάρι Πότερ μεγαλώνει, και μερικές φορές, το να επιστρέφουμε στον νεαρότερο εαυτό μας μπορεί να μας εμπνεύσει να πάρουμε ένα βιβλίο ή να μοιραστούμε ένα κομμάτι του παρελθόντος μας με τους άλλους γύρω μας».

Παρακάτω μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκπληκτική τάξη της Stephens.

Harry Potter Classroom

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην αμερικάνικη έκδοση της Huffington Post και έχει μεταφραστεί από τα αγγλικά.