Τυφώνας Κατρίνα: 10 χρόνια μετά αυτά τα μέρη παραμένουν κατεστραμμένα και ερειπωμένα

Τυφώνας Κατρίνα: 10 χρόνια μετά αυτά τα μέρη παραμένουν κατεστραμμένα και ερειπωμένα

Σχεδόν 10 χρόνια μετά από μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ, η Νέα Ορλεάνη έχει λόγους για να γιορτάζει. Ο πληθυσμός αυξάνεται, η ανεργία πέφτει, και αυτές δεν είναι οι μοναδικές ευχάριστες ειδήσεις.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη περιοχές που είναι σε χειρότερη κατάσταση από ότι ήταν όταν χτύπησε ο τυφώνας Κατρίνα τον Αύγουστο του 2005. Ο 24χρονος φωτογράφος Τζόνι Τζου θέλησε να ρίξει φως σε όλα αυτά τα ερειπωμένα σημεία που κάποτε ήταν σπίτια, νοσοκομεία και χώροι παιχνιδιού για τα παιδιά. Για αυτό το λόγο τράβηξε μία σειρά από συγκλονιστικές φωτογραφίες κατά τη διάρκεια ενός πενθήμερου ταξιδιού τον Ιανουάριο όπου σκοπός του ήταν να ανακαλύψει ποιες περιοχές χρειάζονται ακόμη πόρους.

Μόνο στη Νέα Ορλεάνη, 134.000 σπίτια καταστράφηκαν, σύμφωνα με το Κέντρο Στοιχείων και ενώ υπήρξαν εντυπωσιακές προσπάθειες ανοικοδόμησης, μερικά εγκαταλελειμμένα σπίτια έχουν ακόμη εμφανή σημάδια καταστροφής.

Μέσα σε πολλά σπίτια, κάποιος μπορεί ακόμη να διακρίνει μέχρι σε ποιο σήμειο παρέμεινε το νερό για μήνες, όπως λέει ο Τζου.

Λόγω των χρηματοδοτικών και γραφειοκρατικών προκλήσεων, αρκετά κατεστραμμένα μέρη έχουν παραμείνει έτσι από την ημέρα του τυφώνα.

Ίσως ένα από τα πιο θλιβερά μέρη είναι αυτό του ερειπωμένου θεματικού πάρκου Six Flags.

To κόστος της ανοικοδόμησης ήταν αρκετά υψηλό και έτσι το Six Flags παραμένει σε αυτή την κατάσταση από την ημέρα της καταστροφικής καταιγίδας.

Άλλα δημοφιλή μέρη άντεξαν στον τυφώνα, αλλά δεν έχουν βρει οικονομική υποστήριξη έτσι ώστε να παραμείνουν ανοιχτά.

Το Fisherman's Castle, επέζησε από τους τυφώνες Κατρίνα και Ισαάκ, και είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει ένα επικερδές αξιοθέατο.

Όταν όμως το κόστος της συντήρησης του έγινε πολύ υψηλό, οι ιδιοκτήτες του, Τσαρλς και Τζιν Κουλ, αποφάσισαν πέρυσι να το βγάλουν προς πώληση στην τιμή των 150.000 δολαρίων.

Ωστόσο, είναι τα μέρη που δεν είναι τόσο γνωστά που προκαλούν αντικρουόμενα συναισθήματα στους κατοίκους.

Μετά την Κατρίνα, το σύμπλεγμα σπιτιών «Big Four», όπου ζούσαν κάτοικοι με χαμηλά εισοδήματα, κατεδαφίστηκε για να χτιστεί ένα νέο συγκρότημα που επίσης πρόσφερε κοινωνικές υπηρεσίες.

Ένα άδειο σπίτι στο C.J. Peete, γνωστό και ως πρότζεκτ Magnolia.

Αρκετοί άνθρωποι που έμεναν στο συγκρότημα C.J. Peete, γνωστό ως πρότζεκτ Magnolia, στα οποία κυριαρχούσαν τα ναρκωτικά και η βία -κάτι που αποτυπώθηκε και σε τραγούδια της ραπ-, ήταν αντίθετοι με την κατεδάφιση των κατοικιών.

Σήμερα, μερικοί κάτοικοι καλωσορίζουν τα λειτουργικά κτίρια, την ασφάλεια που υπάρχει στην περιοχή και τις κοινωνικές υπηρεσίες. Αλλά μερικοί από τους παλαιότερους κατοίκους οδύρονται για την απώλεια του κοινωνικού περιβάλλοντος.

Ο τομέας που «γεννά» πάντως τις περισσότερες προσδοκίες είναι αυτός του τουρισμού.

Το 2013, η Νέα Ορλεάνη προσέλκυσε 9,28 εκ. επισκέπτες, κάτι που την κατέστησε έναν από τους πιο δημοφιλής προορισμούς στη χώρα.

Αν και αρκετά οικονομικά ξενοδοχεία δεν βρήκαν τα χρήματα για να κάνουν επιδιορθώσεις μετά τον τυφώνα, ο τουρισμός παραμένει μία πηγή που προσφέρει δουλειές.

Δημοφιλή