Κίνηση των «53»: Ανάγκη διαμόρφωσης ενός πειστικού εναλλακτικού σχεδίου

Κίνηση των «53»: Πειστικό εναλλακτικό σχέδιο και κριτική στην ηγεσία για το Συνέδριο
eurokinissi

Την ανάγκη οργάνωσης των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ στον λίγο χρόνο της προεκλογικής περιόδου για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα με στόχο την αυτοδυναμία, επισημαίνει η κίνηση των «53», τάσης του ΣΥΡΙΖΑ με ξεχωριστό κείμενο παρέμβασης που κατέθεσε σήμερα στην Πανελλαδική Σύσκεψη του κόμματος.

Οι «53» επισημαίνουν την ανάγκη να «αποκλείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στη συγκρότηση κυβέρνησης με κόμματα που το πρόγραμμά τους είναι ασύμβατο με το δικό του πρόγραμμα».

Προσθέτουν ότι παράλληλα χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα πειστικό εναλλακτικό σχέδιο με προετοιμασία και συμμετοχή της κοινωνίας, με ουσιαστική σχέση με την ευρωπαϊκή αριστερά, που να οδηγεί έξω από τα μνημόνια και τα νεοφιλελεύθερα μονοπάτια.

Για το εξαγγελθέν συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε, το κείμενο επισημαίνει ότι η πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου άμεσα, τον Σεπτέμβριο, θα έδινε τη δυνατότητα στα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να συζητήσουν συγκροτημένα και με συναίσθηση της ευθύνης τη νέα στρατηγική που χρειάζεται να επεξεργαστούμε στις νέες εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Οι «53» εκτιμούν ότι η διαδικασία αυτή, θα αποτελούσε το κατάλληλο περιβάλλον και θα παρείχε το κατάλληλο έδαφος να συζητηθούν τα προβλήματα του κόμματος χωρίς διχασμούς, ενώ για τη Λαϊκή Ενότητα επισημαίνεται ότι «οι σύντροφοι που συγκρότησαν τη Λαϊκή Ενότητα αποχωρώντας από το κόμμα, με την ελλειμματική οπτική τους για όσα ζούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ωθούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στη θέση ενός, κυρίως, αντιμνημονιακού κόμματος και όχι ολοκληρωμένα και σύνθετα αριστερού πολιτικού οργανισμού. Παράλληλα, έβλαψαν ένα κύριο φυσιογνωμικό χαρακτηριστικό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή τη θεσμοθετημένη δημιουργική συνύπαρξη διαφορετικών ρευμάτων και τάσεων.

Στο σημείο αυτό, επικρίνεται η ηγεσία του κόμματος να μη γίνει το συνέδριο που οδήγησε σε αποχωρήσεις. Ωστόσο, οι «53» δεσμεύονται ότι θα εργαστούν σκληρά για να εμποδίσουν φαινόμενα ανθρωποφαγίας, για να διατηρηθούν δίαυλοι ουσιαστικής επικοινωνίας, για να κρατηθεί ζωντανή η ιδέα της ενότητας και της ανασύνθεσης της Αριστεράς σε ριζοσπαστική και κινηματική κατεύθυνση. Έντονη είναι η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση και την καλεί σε αυτοκριτική, σημειώνοντας ότι κατά την επτάμηνη διακυβέρνηση δόθηκε το σήμα ότι το μόνο καθήκον του κόμματος, ήταν να παρακολουθεί τις κυβερνητικές αποφάσεις και να τις στηρίζει στην κοινωνία.

Όμως, επισημαίνεται, τα κόμματα της Αριστεράς δεν φτιάχνονται από αρχηγούς, αλλά από αρχές, ιδέες, προγράμματα και τους αγώνες των ανθρώπων της.

Κυβέρνηση - κόμμα – λίστες

Για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, οι «53» τονίζουν:

«Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, χρειαζόμαστε ένα κόμμα, πρωταγωνιστή στη διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων και όχι παροπλισμένο, με ουσιαστικές συλλογικές διαδικασίες, δημοκρατικό στη λειτουργία του, ριζοσπαστικό, με δράση κοινωνική, παραγωγό πολιτικής.

«Χρειαζόμαστε ψηφοδέλτια μάχης, με ευρύτητα πνεύματος, όχι με συμμετοχές παραγόντων -τους πληρώσαμε ήδη. Στην παρούσα συγκυρία, που τα ερωτηματικά και οι αμφιβολίες για την πολιτική κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολλαπλά, η τελική διαμόρφωση της λίστας θα ενισχύσει ή θα αμβλύνει αρνητικές εντυπώσεις. Από την πλευρά μας, θα είμαστε αντίθετοι μέχρι τέλους σε νοοτροπίες και πρόσωπα, που κινήθηκαν στον αντίποδα της αριστεράς, που την πολέμησαν και σηματοδοτούν ένα συντηρητικό, από την πλευρά των αξιών, κόσμο».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ)

Δημοφιλή