Η φιλία «ασπίδα» κατά της κατάθλιψης

Η φιλία «ασπίδα» κατά της κατάθλιψης
Smiling group of friends embracing underwater view from underwater
Thomas Barwick via Getty Images
Smiling group of friends embracing underwater view from underwater

Είναι δύσκολο να σταθεί κανείς δίπλα σε κάποιον που πολεμάει την κατάθλιψη, αλλά σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, αυτό είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσφέρετε σε κάποιον.

Έρευνα που έγινε από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και το πανεπιστήμιο Warwick, διαπίστωσε ότι κάνοντας παρέα με ανθρώπους που έχουν υγιή διάθεση μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανάκαμψη των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη. Από την άλλη, όταν τα άτομα που έχουν υγιή διάθεση, περνούν χρόνο με ανθρώπους με συμπτώματα κατάθλιψης δεν παρουσιάζουν καμία αλλαγή στη διάθεσή τους.

Με λίγα λόγια, η καλή διάθεση είναι μεταδοτική, ενώ η κακή διάθεση όχι.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι επηρεάζουν ο ένας τη διάθεση του άλλου», αναφέρει ο Dr. Thomas House, ο κεντρικός συγγραφέας της μελέτης.

«Έχοντας φίλους που δεν αντιμετωπίζουν θέματα με τη διάθεσή τους, διπλασιάζει τις πιθανότητες των ανθρώπων που καταπολεμούν την κατάθλιψη», αναφέρει ο House.

Επιπλέον, η έρευνα κατέστησε σαφές ότι η κατάθλιψη δεν εξαπλώνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, γεγονός που καταρρίπτει τον μύθο ότι είναι μεταδοτική.

Αν και οι ψυχολόγοι γνωρίζουν ότι η κοινωνική συναναστροφή σχετίζεται με τη συναισθηματική σταθερότητα, δεν γνωρίζουν ακόμα πόσο σημαντικό είναι για τους εφήβους να έχουν υγιείς κοινωνικές σχέσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο κοινωνικός αποκλεισμός και η μοναξιά αποτελούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για να παρουσιάσει κανείς κατάθλιψης και η κοινωνική στήριξη μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη και την θεραπεία της κατάθλιψης.

Το άρθρο αυτό δημοσιύτηκε αρχικά στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.