Πρόσωπο «κλειδί» του Ισλαμικού Κράτους μιλά για πρώτη φορά μέσα από το κελί του

Πρόσωπο «κλειδί» του Ισλαμικού Κράτους μιλά για πρώτη φορά μέσα από το κελί του

Ένα σημαντικό μέλος του ISIS που διέταξε 15 ανθρώπους να προχωρήσουν σε επιθέσεις αυτοκτονίας μιλάει για πρώτη φορά μέσα από το κελί του. O Abu Abdullah βρίσκεται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στη Βαγδάτης, μετά από μεγάλη επιχείρηση των Ιρακινών αρχών που οδήγησε στη σύλληψή του τον Ιούλιο του 2014.

Ο ίδιος, που υπολογίζεται πως έχει οδηγήσει στον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπους, μίλησε για την δράση του στην βρετανική εφημερίδα The Guardian. Όπως εξηγεί ο ίδιος, συναντούσε μάρτυρες στο εργαστήριό του και τους προετοίμαζε για την αυτοκτονία.

«Τους βοηθούσα να ζωστούν με εκρηκτικά και τα έκρυβα (τα εκρηκτικά) ώστε να μην τα βρουν οι ελεγκτές. Καμιά φορά το κάναμε αυτό την τελευταία στιγμή», δήλωσε ο Abdullah όταν ρωτήθηκε για το πως συνέβαλε στις επιθέσεις.

Θέλοντας να δώσει το μήνυμά του στην Δύση, ο εξτρεμιστής προειδοποιεί: «Το Ισλάμ έρχεται. Αυτό που έχει καταφέρει το Ισλαμικό Κράτος μέσα στο τελευταίο χρόνο δεν μπορεί να αναιρεθεί. Το χαλιφάτο είναι μια πραγματικότητα».

Μιλώντας για το πως ξεκίνησε στην ακραία Ισλαμική Οργάνωση, ο Abdullah, του οποίο το πραγματικό όνομα είναι Ibrahim Ammar Ali al-Khazali, εξηγεί πως σημείο αφετηρίας για τον ίδιο ήταν το 2004. Προηγουμένως ήταν Σιίτης, όμως σύντομα ακολούθησε την πίστη των Σουνιτών. Ο ίδιος ήταν ενεργό μέλος της Οργάνωσης από το 2004 έως το 2207 και από το 2011 έως το 2014. Στο ενδιάμεσο διάστημα ανάρρωνε από σοβαρό τραυματισμό που είχε προκύψει όταν Ιρακινοί στρατιώτες τον πυροβόλησαν στο κεφάλι. Το 2014 η εμπλοκή του στην Οργάνωσε έληξε για μια ακόμα φορά, όταν συνελήφθη από τις αρχές.

Παρόλο που ο ίδιος κατέληξε στην φυλακή, δηλώνει αμετανόητος: «Έκανα τα πάντα με βάση την πίστη μου».

«Υπάρχει μόνο μια στιγμή που μετάνιωσα. Ένας μάρτυρας που οδήγησα στην αγορά της Qadhimeya ενεργοποίησε τον μηχανισμό του κοντά σε γυναίκες και παιδιά και αυτό με προβλημάτισε, όμως την επόμενη ημέρα ένιωθα ήρεμος. Ήξερα ότι πρέπει να είμαι πιστός στην ιδεολογία μου και συνέχισα την μέρα μου», κατέληξε.

Δημοφιλή