Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο βρέθηκε στην Αίγυπτο

Το μεγαλύτερο κοίτασμα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο βρέθηκε στην Αίγυπτο

Την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Μεσόγειο, το οποίο βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Αιγύπτου, εντόπισε η ιταλική εταιρεία ενέργειας «Eni SpA», όπως ανακοινώθηκε την Κυριακή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Deutsche Welle, το κοίτασμα βρίσκεται στο πεδίο Ζορ, στο επονομαζόμενο «οικόπεδο 9», γνωστό και ως «Shorouk Block», στα ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία επιβεβαίωσε το υπουργείο Πετρελαίου της Αιγύπτου, το κοίτασμα θα μπορούσε να περιέχει 850 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, τα οποία αντιστοιχούν σε 5,5 δισ. βαρέλια πετρελαίου. Από πλευράς απόδοσης είναι ίσως από τα μεγαλύτερα του κόσμου.

Το γιγάντιο αυτό κοίτασμα καλύπτει μία έκταση 100 τ.χλμ. και βρίσκεται σε βάθος 1.450 μ., σε απόσταση 109 χμ. από την πόλη του Πορτ Σάιντ. Η ανακάλυψη του έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ευφορία στην Αίγυπτο. Η εταιρεία Εni ανακοίνωσε ότι θα προβεί αμέσως σε συγκεκριμένη οικονομική εκτίμηση του οικοπέδου με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της ανακάλυψης με αρχικό χρονικό ορίζοντα τετραετίας.

«Η ιστορική αυτή ανακάλυψη θα είναι σε θέση να μεταμορφώσει το ενεργειακό σενάριο για την Αίγυπτο. Μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις υπάρχουσες υποδομές και να αναπτύξουμε συνέργειες που θα βοηθήσουν στην γρήγορη παραγωγή», δήλωσε ο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

«Μια ανακάλυψη τέτοιου μεγέθους μπορεί να καλύψει μεγάλο μέρος του ενεργειακού κενού της Αιγύπτου», λέει ο Ρόμπιν Μιλς, αναλυτής από τη Manaar Energy Consulting στο Ντουμπάι μιλώντας στο πρακτορείο Βloomberg. H Εni εκτιμά ότι η ανακάλυψη θα μπορούσε να ικανοποιήσει τις ανάγκες της Αιγύπτου σε φυσικό αέριο για «δεκαετίες».

Δημοφιλή