Η διαδρομή του «Haddad 1» που αντί για πλαστικά είδη μετέφερε όπλα και οι έρευνες για τζιχαντιστές

Η διαδρομή του «Haddad 1» που αντί για πλαστικά είδη μετέφερε όπλα και οι έρευνες για τζιχαντιστές
Eurokinissi

Την άκρη του νήματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ομάδες τζιχαντιστών αναζητούν οι ελληνικές Αρχές μετά τον εντοπισμό φορτηγού πλοίου που μετέφερε οπλισμό ανοιχτά της Ιεράπετρας Κρήτης.

Πρόκειται για το πλοίο «Haddad 1», το οποίο «τυπικά» μετέφερε οικιακά πλαστικά είδη και τσιγάρα.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε την πληροφορία για ύποπτες μεταφορές, η οποία τελικά βεβαιώθηκε σε έλεγχο των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος κατά τον οποίο εντοπίστηκαν κοντέινερ στα οποία υπάρχουν ενδείξεις μεταφοράς μεγάλου αριθμού όπλων και εκρηκτικών.

Ακόμα οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούν να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι ο οπλισμός προορίζονταν για μαχητές του Ισλαμικού Κράτους αλλά υπάρχουν εκτιμήσεις που συγκλίνουν προς αυτή την εκδοχή. Ερευνάται, πάντως, παράλληλα ο προορισμός των όπλων να ήταν άλλος.

Οι πρώτες πληροφορίες που είχε η ΕΥΠ έκαναν λόγο για ύποπτη μεταφορά σημαντικού οπλισμού, που ενδεχομένως φορτώθηκε σε λιμάνι της Ουκρανίας με τελικό προορισμό περιοχές της Συρίας ή του Ιράκ, ενδεχομένως για την τροφοδοσία στελεχών του ISIS.

Πλοίο ανοικτής θαλάσσης του Λιμενικού και κλιμάκιο των ειδικών αποστολών προσέγγισαν το ύποπτο πλοίο που έπλεε ανοικτά της Ιεράπετρας και προέβησαν σε έρευνα του φορτίου του. Σε ένα μόνο κοντέινερ που κατάφεραν να ανοίξουν εντόπισαν κάποια όπλα, σημαντικός αριθμός των οποίων ήταν κυνηγετικού τύπου. Από μία πρώτη έρευνα της πορείας του συγκεκριμένου εμπορευματοκιβωτίου, διαπιστώθηκε ότι είχε ξεκινήσει από την Αμβέρσα Βελγίου και από εκεί στην Τουρκία με τελικό προορισμό τη Λιβύη.

Το συγκεκριμένο πλοίο, με σημαία Βολιβίας, είχε αποπλεύει τα ξημερώματα της 29ηςΑυγούστου από το Ισκεντερούν της Τουρκίας με προορισμό τα Μιζουράτα της δυτικής Λιβύης. Είχε επταμελές πλήρωμα από τη Συρία, Αίγυπτο και Ινδία, ενώ τα παραστατικά έκαναν λόγο για φορτίο πλαστικών οικιακών ειδών, τσιγάρων και στολιδιών.

Το ύποπτο όμως φορτίο φαίνεται να εντοπίζεται σε αδήλωτα εμπορευματοκιβώτια χωρίς συνοδευτικά έγγραφα, όπως αναφέρει αξιωματικός του Λιμενικού. Επειδή στο λιμάνι της Ιεράπετρας δεν υπήρχε η δυνατότητα υποδοχής, εκφόρτωσης και μέσων ελέγχου, το πλοίο μεταφέρεται στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης των κοντέινερ και τα απαιτούμενα ηλεκτρονικά μέσα για την «ακτινογράφηση» του εσωτερικού τους προκειμένου να ανοιχθούν με ασφάλεια για το ενδεχόμενο ύπαρξης και επικίνδυνων εκρηκτικών υλών. Η έλευσή του στο Ηράκλειο αναμενόταν τα ξημερώματα σήμερα, ενώ ήδη έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και έχουν ενημερωθεί και στελέχη του τελωνείου.

Τα τελευταία λιμάνια που είχε καταλήξει το συγκεκριμένο πλοίο ήταν το Ισκεντερούν Τουρκίας στις 29 Αυγούστου, η Αμμόχωστος Κύπρου στις 20 Αυγούστου, η Αλεξάνδρεια Αιγύπτου στις 16 Ιουλίου, το Ισκεντερούν στις 17 Αυγούστου και το Τομπρούκ της Λιβύης στις 26 Ιουνίου. Μία πτυχή της υπόθεσης που έχει κινήσει το ερευνητικό ενδιαφέρον των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος είναι η πληροφορία πως το πλοίο είχε νηολογηθεί πριν από 5 χρόνια στη Μυτιλήνη με το όνομα «Άρχων» και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε «Haddad 1».

Δημοφιλή