Επίδειξη δύναμης από την Κίνα στην παρέλαση για την 70ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης επί της Ιαπωνίας

Επίδειξη δύναμης από την Κίνα στην παρέλαση για την 70ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης επί της Ιαπωνίας

Εντυπωσιακή ήταν η επίδειξη της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας στην παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο Πεκίνο για την 70ή επέτειο της Ημέρας της Νίκης επί της Ιαπωνίας στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη συνθηκολόγηση της Αυτοκρατορίας του Ανατέλλοντος Ήλιου.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Λαϊκής Δημοκρατίας παρουσίασαν τα νεότερα οπλικά τους συστήματα σε μία γιγαντιαία παρέλαση στην πλατεία Τιενανμέν, με 12.000 στρατιώτες να παρελαύνουν μπροστά από δεκάδες ηγέτες χωρών.

Αναλυτικότερα, περίπου 30 ξένοι ηγέτες παρακολούθησαν την παρέλαση, από χώρες όπως η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Αίγυπτος, η Νότια Κορέα και η Βενεζουέλα, με παρουσία του γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν. Ωστόσο, σημειώνεται ότι αισθητή ήταν η απουσία των περισσότερων ηγετών των μεγαλύτερων δυτικών χωρών.

Ημέρα της Νίκης, Πεκίνο

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Russia Today, πάνω από 200 κινεζικά αεροσκάφη, περιλαμβανομένων μαχητικών, βομβαρδιστικών και ελικοπτέρων, πραγματοποίησαν πτήσεις πάνω από κοινό. Επίσης, επεδείχθησαν επτά τύποι πυραύλων, μεταξύ των οποίων ήταν και τέσσερις βαλλιστικοί πύραυλοι. Ένας από αυτούς ήταν ο Dong Feng-21D, που εντάσσεται στην κατηγορία των ASBM, για χρήση εναντίον μεγάλων μονάδων επιφανείας (αεροπλανοφόρων- θεωρείται κατεξοχήν «carrier-killer» όπλο) και είναι το μοναδικό βαλλιστικό βλήμα σε υπηρεσία ικανό να πλήξει κινούμενο στόχο στη θάλασσα. Επίσης, επεδείχθη και ο Dong Feng-26, βαλλιστικός πύραυλος μέσου βεληνεκούς με πυρηνική κεφαλή, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί «Guam killer», καθώς μπορεί να πλήξει την αμερικανική βάση στο Γκουάμ.

Όσον αφορά στα στρατιωτικά οχήματα που παρέλασαν, ανήλθαν σε αρκετές εκατοντάδες, από 40 διαφορετικούς τύπους. Τη μουσική υπόκρουση της όλης παρέλασης παρείχε ορχήστρα του στρατού συν μία χορωδία 2.400 ατόμων, που τραγούδησε περίπου 30 τραγούδια.

Μαζί με τα κινεζικά στρατεύματα παρέλασαν στρατιώτες από τη Λευκορωσία, την Κούβα, την Αίγυπτο, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Μεξικό, τη Μογγολία, το Πακιστάν, τη Σερβία, το Τατζικιστάν και τη Ρωσία. Επίσης, για πρώτη φορά στην ιστορία των κινεζικών παρελάσεων, παρέλασαν και γυναίκες στρατιώτες.

Στην ομιλία του ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ διαβεβαίωσε για την αφοσίωση της Κίνας στο μονοπάτι της ειρήνης, ανακοινώνοντας παράλληλα σχέδια για μείωση του δυναμικού των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας κατά 300.000 άτομα, στο πλαίσιο σχεδίου αναδιάρθρωσης του στρατού. Σημειώνεται ότι το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της χώρας ανέρχεται σε 2,3 εκατ. άνδρες και γυναίκες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Sputnik, οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις απαρτίζονται από τέσσερις κλάδους: τον Στρατό Ξηράς (1,6 εκατ.), το Ναυτικό (255.000), την Πολεμική Αεροπορία (400.000), και οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις (100.000). Από άποψη αριθμών, αποτελούν τη μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη στον κόσμο, με προϋπολογισμό ύψους 141 δισ. δολαρίων/ 1,5% του ΑΕΠ της χώρας, στη δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ.

Δημοφιλή