7 μύθοι για τις ψυχικές ασθένειες που πιστεύουν ακόμα οι άνθρωποι

7 μύθοι για τις ψυχικές ασθένειες που πιστεύουν ακόμα οι άνθρωποι
Man on couch with therapist
WILL & DENI MCINTYRE via Getty Images
Man on couch with therapist

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο στίγμα που ακολουθεί τις ψυχικές ασθένειες, αλλά, δυστυχώς, όσα άρθρα και να γραφτούν τα αρνητικά στερεότυπα και οι λανθασμένες αντιλήψεις παραμένουν και οδηγούν στο περιθώριο πολλούς ανθρώπους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι πολλές φορές η ύπαρξη του στίγματος αποτελεί εμπόδιο για να ζητήσει κανείς θεραπεία ή για να καταφέρει να την ακολουθήσει. Το κοινωνικό σύνολο βρίσκεται συχνά μπερδεμένο σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι και τα ΜΜΕ, το ίντερνετ, ακόμα και οι ταινίες δεν βοηθούν πάντα στην καλύτερη κατανόηση των ψυχικών ασθενειών.

Ακολουθούν 7 μύθοι σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες που οι άνθρωποι πιστεύουν ακόμα.

Μύθος 1: Είναι μεταδοτικές

Για να καταρριφθεί αυτός ο μύθος είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς τη διαφορά ανάμεσα στα συναισθήματα και τις ψυχικές ασθένειες. Οι ψυχικές ασθένειες σχετίζονται με ένα φάσμα συναισθημάτων, αλλά δεν είναι μόνο αυτό, αφού σχετίζονται με την χημεία του εγκεφάλου και πολλούς ακόμα παράγοντες που οδηγούν στη διάγνωση. Αν και οι έρευνες έχουν δείξει ότι τα συναισθήματα (και ειδικά αυτά του άγχους) είναι μεταδοτικά, οι ψυχικές ασθένειες δεν είναι. Μπορεί να λέγονται ασθένειες αλλά δεν είναι το ίδιο με την γρίπη ή το κρύωμα. Αν σας φαίνεται υπερβολικός αυτός ο μύθος, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2014 στο επιστημονικό περιοδικό Memory & Cognition διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ψυχικές ασθένειες μπορούν να «περάσουν» από τον έναν άνθρωπο στον άλλον.

Μύθος 2: Οι ψυχικές ασθένειες είναι συνδεδεμένες με την βία

Πολλοί είναι εκείνοι που κατηγορούν τις ψυχικές ασθένειες για μεγάλες τραγωδίες, ενισχύοντας ένα στίγμα που είναι δύσκολο να καταρριφθεί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το να πάσχει κανείς από μία ψυχική διαταραχή δεν σημαίνει ότι θα γίνει βίαιος. Για την ακρίβεια, έρευνα που έγινε το 2014 οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχικές ασθένειες είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα βίας παρά να διαπράξουν ένα έγκλημα.

Μύθος 3: Είναι σπάνιο να συμβεί

Λάθος. Περίπου 1 στους 4 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο θα βιώσουν κάποιο θέμα με την ψυχική τους υγεία κάποια στιγμή στη ζωή τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό να γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μία ψυχική διαταραχή.

Μύθος 4: Είναι «όλα στο μυαλό σου»

Υπάρχει ακόμα η πεποίθηση ότι κάποιος που πάσχει από μία αγχώδη διαταραχή πρέπει απλά «να ηρεμήσει» ή κάποιος που έχει κατάθλιψη «να συνέλθει». Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλά συμπτώματα που είναι εντελώς αληθινά και σωματικά. Για παράδειγμα, κάποιος που πάσχει από κατάθλιψη βιώνει αλλαγές στην όρεξή του, μπορεί να έχει πονοκεφάλους ή να πονάει το στομάχι του.

Μύθος 5: Δεν μπορείς να ξεπεράσεις τις ψυχικές ασθένειες

Οι ψυχικές διαταραχές δεν είναι οι ίδιες για όλους, κάτι που σημαίνει ότι η θεραπεία διαφέρει. Υπάρχουν ψυχικές διαταραχές με τις οποίες το άτομο ζει μία ζωή, αλλά με τη σωστή βοήθεια και θεραπεία, ζει μία λειτουργική ζωή. Από την άλλη, η κατάθλιψη μπορεί να ξεπεραστεί εντελώς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν απαιτείται μεγάλη προσπάθεια από το άτομο και συνέπεια στην θεραπεία.

Μύθος 6: Οι ψυχικές διαταραχές σχετίζονται με την άσχημη παιδική ηλικία

Οι συνθήκες στις οποίες ζει και μεγαλώνει το άτομο έχουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση τέτοιων διαταραχών, αλλά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ψυχισμό του ατόμου, όπως η προσωπικότητά του, ο τρόπος που ερμηνεύει τις καταστάσεις, οι χημικές λειτουργίες του εγκεφάλου, η κληρονομικότητα κλπ.

Μύθος 7: Δεν μπορείς να βοηθήσεις κάποιον που πάσχει από μία ψυχική ασθένεια

Το υποστηρικτικό δίκτυο και ο κοινωνικός περίγυρος έχει σημαντικό ρόλο στην παρέμβαση και την πρόληψη στην αυτοκτονία. Η οικογένεια, οι φίλοι και τα αγαπημένα πρόσωπα έχουν την δυνατότητα να βοηθήσουν προσφέροντας υποστήριξη και χωρίς να ασκούν κριτική, βοηθώντας το άτομο που πάσχει από ψυχική ασθένεια να ζητήσει βοήθεια και να παραμείνει στην θεραπεία και την καθημερινή του ρουτίνα.

Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο «7 Mental Illness Myths People Still Believe» που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη έκδοση της HuffPost.