Τσίπρας για Λαφαζάνη: Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έκαναν κόμμα και θα έριχναν την κυβέρνηση

Τσίπρας για Λαφαζάνη: Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έκαναν κόμμα και θα έριχναν την κυβέρνηση
Nick Paleologos / SOOC

Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι θα έκαναν κόμμα και θα έριχναν την κυβέρνηση, είπε ο τέως πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, κάνοντας λόγο μάλιστα για οργανωμένο σχέδιο «Αριστερή παρένθεση».

Όπως είπε, δόθηκε μια ασύμμετρη μάχη για τη σωτηρία της χώρας, «είχαμε να αντιμετωπίσουμε εχθρούς και μέσα και έξω»». Το σχέδιο «Αριστερή παρένθεση» περιελάμβανε να πέσει η κυβέρνηση τον Φλεβάρη, αλλά και η «χρηματοδοτική ασφυξία της χώρας». «Δεν τα κατάφεραν να μας ρίξουν ούτε όταν έκλεισαν τις κάνουλες της ρευστότητας», συμπλήρωσε. Για τον Αλέξη Τσίπρα «ότι δεν κατάφεραν με όλα αυτά, επιχειρούν να τα καταφέρουν με τη βοήθεια των 30 βουλευτών που έριξαν την κυβέρνηση».

Επίθεση στον Λαφαζάνη

Όπως εξήγησε, στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε μια οργανωμένη μειοψηφία, της τάξης του 30% που στήριζαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σε εσωκομματικές διαδικασίες συχνά διαφοροποιούσαν τη στάση τους. Ωστόσο, όπως ανέφερε, υπήρχε η δέσμευση τους ότι θα υποστήριζαν τις συλλογικές αποφάσεις. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι μετά την υπογραφή, όταν εξασφαλίστηκε ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα στην καταστροφή, ότι θα πήγαιναν σε δημιουργία άλλου κόμματος και την πτώση της κυβέρνησης», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, αναφερόμενος ειδικά στον κ. Λαφαζάνη, χαρακτήρισε υπερβολές και αυταπάτες τις προσδοκίες του από τις επαφές στη Ρωσία.

Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα ο κ. Τσίπρας είπε ότι με την αναθεώρηση του συντάγματος θα προωθηθούν αλλαγές, ακόμη και όσον αφορά τον αριθμό των βουλευτών ή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις του.

Επίσης θα τεθεί το θέμα χρηματοδότησης των κομμάτων και διερωτήθηκε που βρίσκει τα χρήματα η ΝΔ και κάνει ακριβή εκλογική καμπάνια.

Για τον κ. Μεϊμαράκη είπε ότι έχει λαϊκότητα , αν και το παρακάνει, ωστόσο σημείωσε την ανάγκη για αντιπαράθεση με επιχειρήματα.

Ερωτηθείς για τις δημοσκοπήσεις, δήλωσε ότι δεν προβληματίζεται, εξηγώντας ότι πολλές φορές έχουν πέσει έξω, ενώ ζήτησε καθαρή εντολή πλειοψηφίας.

«Στόχος μας είναι το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό που θα καταστήσει δυνατή μία συνεργασία με τους δικούς μας προγραμματικούς όρους», υπογράμμισε.

Είπε επίσης ότι ζητά καθαρή εντολή πλειοψηφίας και θέλει έντιμες συνεργασίες, όπως με τους ΑΝΕΛ. Για συνεργασία με άλλες δυνάμεις ο κ.Τσίπρας αφού απέκλεισε τη ΝΔ, λόγω μεγάλων διαφορών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο με το ΠΑΣΟΚ υπό την προϋπόθεση ότι η κ. Γεννηματά θα απαλλαγεί από τα «βαρίδια» , τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο κλπ , ενώ σημείωσε και την ανάγκη αλλαγής στάσης καθώς όπως είπε οι ευρωπαίοι σοσιαλδημοκράτες τον στήριξαν, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει άλλη θέση.

Δημοφιλή