Freedom '90: To video clip που σημάδεψε την ποπ κουλτούρα κλείνει τα 25 του χρόνια

Freedom '90: To video clip που σημάδεψε την ποπ κουλτούρα κλείνει τα 25 του χρόνια
You Tube

Το 1990 ο Τζορτζ Μάικλ βρισκόταν στην κορυφή. Το πρώτο του σόλο άλμπουμ «Faith» που κυκλοφόρησε το 1987 είχε πουλήσει πάνω 25 εκ. αντίτυπα και τέσσερα single του είχαν πάει κατευθείαν στην πρώτη θέση των charts. Καθώς η πίεση ήταν μεγάλη για τον Μάικλ να επαναλάβει την επιτυχία του, θα περίμενε κανείς με το επόμενο άλμπουμ του να κινηθεί στα ίδια πλαίσια.

Όταν, τρία χρόνια μετά, ανακοίνωσε ότι τα νέα του τραγούδια είναι έτοιμα, ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία την κυκλοφορία τους. Ο ίδιος όμως, είχε κάτι πολύ διαφορετικό στο μυαλό του. Ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να προωθήσει το άλμπουμ και ότι δεν πρόκειται να εμφανιστεί στο εξώφυλλό του. Η ίδια η μουσική ήταν επίσης διαφορετική, με ακουστικές ενορχηστρώσεις και ρυθμούς που αντανακλούσαν την διάθεσή του να δείξει στον κόσμο έναν περισσότερο «νηφάλιο» εαυτό.

Στις 3 Σεπτεμβρίου του 1990 το «Listen Without Prejudice Vol. 1» τελικά κυκλοφόρησε με τους χειρότερους οιωνούς. Οι κριτικοί και το κοινό δεν ήταν έτοιμοι για αυτή τη διαφορετική πλευρά του Τζορτζ Μάικλ, αλλά τελικά έμελλε να γίνει ένα από τα καλύτερα και πιο αγαπημένα ποπ άλμπουμ όλων των εποχών.

Αν και για ορισμένους οι αρχικές αρνητικές αντιδράσεις προϊδέαζαν την αποτυχία του, το όραμα του Μάικλ δικαιώθηκε: το «Listen Without Prejudice Vol. 1» βρέθηκε στην κορυφή των βρετανικών charts, κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Άλμπουμ στα Brit Awards και κατάφερε τελικά να σκαρφαλώσει και στην κορυφή στις ΗΠΑ. Στη Βρετανία πάντως η επιτυχία του ήταν αρκετά μεγαλύτερη, ενώ θεωρείται έως και σήμερα ως το πρώτο Britpop άλμπουμ.

Στο εξώφυλλο του άλμπουμ, αντί για τον ίδιο, υπάρχει μία ασπρόμαυρη φωτογραφία από τη γεμάτη κόσμο παραλία του Κόνι Άιλαντ του Άρθουρ Φέλιγκ, γνωστός και ως «Weegee», ο οποίος ήταν κυρίως γνωστός για τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του από σκηνές εγκλήματος. Τίποτα όμως δεν σημάδεψε περισσότερο την κυκλοφορία του άλμπουμ και της ποπ κουλτούρας γενικότερα από το «Freedom '90», το τρίτο single που κυκλοφόρησε.

Το video που το συνόδευε άλλαξε τους όρους του παιχνιδιού μια για πάντα, αφού θεωρείται έως και σήμερα ένα από τα από τα καλύτερα και με τη μεγαλύτερη επιρροή μουσικά βίντεο. Το να το παρακολουθείς παραμένει μία μοναδική απόλαυση κάθε φορά. Ο Μάικλ, πιστός στον στόχο του να παραμείνει αφανής, έδωσε τη θέση του στα «χρυσά μοντέλα της δεκαετίας του '90» Ναόμι Κάμπελ, Λίντα Εβανγκελίστα, Τατιάνα Πάτιτζ, Κρίστι Τέρλινγκτον και Σίντι Κρόφορντ. Αυτό που ίσως δεν ξέρουν πολλοί είναι ο σκηνοθέτης αυτού του ποπ διαμαντιού είναι ο Ντέιβιντ Φίνσερ, ο οποίος αμέσως μετά τη σκηνοθεσία του «Vogue» της Μαντόνα, είχε όπως φαίνεται μεγάλη έμπνευση.

Τα υπόλοιπα, ανήκουν στην ιστορία. Το MTV και όλος ο υπόλοιπος κόσμος είχαν εθιστεί. Στην ομορφιά, στην τόλμη του όλου εγχειρήματος, στο ίδιο το κομμάτι. Λογικό είναι λοιπόν τα μοντέλα που πρωταγωνιστούν σε αυτό να το θυμούνται σήμερα ως μία μοναδική στιγμή στην καριέρα τους. Θέλοντας να τιμήσουν το «Freedom '90» αποφάσισαν να μοιραστούν στιγμιότυπα από το θρυλικό βίντεο. Και κάπως έτσι, το Instagram πλημμύρισε με φωτογραφίες που συνοδεύονται από το hashtag #freedom90.

#tbt Freedom Video. #25thanniversary #georgemichael #freedom90 #listenwithoutprejudice @cturlington @cindycrawford @iamnaomicampbell @tatianapatitz #davidfincher

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Linda Evangelista (@lindaevangelista) στις

#TBT Happy Birthday #Freedom90 @georgemichael @davidfincher @lindaevangelista @cindycrawford @iamnaomicampbell @mstatjanapatitz

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης Christy Turlington Burns (@cturlington) στις

Throwback to the flashback! 25th Anniversary of #Freedom90 👏🏼 #onestyleatatime #supermodels #georgemichael #tbt #fbf #90s #lindaevangelista #christyturlington

Μια φωτογραφία που δημοσίευσε ο χρήστης ONE STYLE AT A TIME (@onestyleatatime) στις

Από ότι φαίνεται, δεν είμαστε οι μόνοι που ακούμε το τραγούδι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα (η υπογράφουσα του κείμενου πάντως το κάνει!). Και σιγοτραγουδάμε: «All we have to see, Is that i don't belong to you, And you don't belong to me. Freedom...»

Δημοφιλή