Δραγασάκης: Πρέπει να αποκλείσουμε ή να αποτρέψουμε νέες εκλογές

Δραγασάκης: Πρέπει να αποκλείσουμε ή να αποτρέψουμε νέες εκλογές
sooc

Τη θέση ότι «τις νέες εκλογές πρέπει είτε να τις αποκλείσουμε, είτε να τις αποτρέψουμε» εξέφρασε ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον realfm 97.8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Στο ερώτημα αν στην περίπτωση που καταστεί δύσκολη η συγκρότηση μιας κυβέρνησης με ισχυρή πλειοψηφία πρέπει να βρεθεί πάση θυσία τρόπος να υπάρξουν συνεργασίες για να μην πάμε σε νέες κάλπες, ο τέως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Τσίπρα απάντησε:

«Τις νέες εκλογές πρέπει είτε να τις αποκλείσουμε, είτε να τις αποτρέψουμε. Όλα αυτά θα κριθούν και με βάση το αποτέλεσμα. Ως μία προδιάθεση θα το έβλεπα και εγώ έτσι. Αυτά τα ερωτήματα, στις λεπτομέρειες τους, εξαρτώνται από τα συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το πρώτο που κρίνεται είναι ποιος θα έχει την ευθύνη και την πρωτοβουλία των κινήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ. Το δεύτερο είναι η απόσταση. Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, τι θα υπολείπεται.

Εκείνο που με ανησυχεί είναι μία κατάσταση όπου θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευόμαστε αυτόν τον καιρό. Θα ήταν ριψοκίνδυνο από αυτά που ακούω τώρα. Περιθώριο διαπραγματεύσεων και αναδιαπραγμάτευσεων υπάρχουν. Εχουμε μπροστά μας το χρέος».

«Χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία, μπορεί να εξασφαλιστεί με αυτοδυναμία ΣΥΡΙΖΑ»

Ερωτηθείς αν «παίζει» και το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού με τη ΝΔ, ο ίδιος είπε:

«Αν το περιεχόμενο της νέας κυβέρνησης θα ήταν απλά να υλοποιήσει μία συμφωνία, ένα σύνολο 10-20 μέτρων θα μπορούσε κανείς να το δει ως μεγάλο συνασπισμό ή ως οικουμενική κυβέρνηση.

Μαζί με τις δεσμεύσεις που και επί αυτών των δεσμεύσεων υπάρχουν διαφορές μεταξύ των κομμάτων, πρέπει να βάλουμε τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και ένα νέο παραγωγικό πρότυπο. Αυτά πρέπει να γίνουν εντός της τριετίας.

Σε αυτά τα θέματα υπάρχουν μεγάλες τομές, αν όχι μεταξύ όλων των κομμάτων, αλλά το βλέπουμε και στην Ευρώπη υπάρχουν δύο μεγάλες κατευθύνσεις

Η μία κατεύθυνση είναι ότι συντηρούμε το παλιό με μικροβελτιώσεις, είτε το παλιό μοντέλο στην Ευρώπη είτε στην Ελλάδα και η άλλη αντίληψη που εμείς πρεσβεύουμε και εγώ πιστεύω, είναι ότι ζούμε την μετάβαση σε ένα νέο υπόδειγμα. Αν εμφανιστούν στην Ελλάδα και άλλα κόμματα τα οποία να συμμερίζονται αυτήν την κατεύθυνση –δεν μιλάω για ταυτότητα απόψεων- σίγουρα θα έβλεπα κυβερνήσεις συνεργασίας.

Αυτήν την στιγμή που μιλάμε, η ΝΔ εκπροσωπεί μία φιλοδοξία παλινόρθωσης πραγμάτων και θα το δείτε σε κάποιους εργασιακούς χώρους, όπου κάποιοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ένθερμοι ότι “τελείωσε η παρένθεσή σας και ξαναερχόμαστε εμείς στα πράγματα”, το οποίο όσο και αν μη θέλει ο κ. Μεϊμαράκης το πριμοδοτεί.

Αυτήν την στιγμή χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία. Αυτή μπορεί να εξασφαλιστεί με μία αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ που πρέπει να δεσμευτεί ότι στο άμεσο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει σε εκείνες τις θεσμικές αλλαγές, εκλογικοί νόμοι, σύστημα επιλογής και αξιολόγησης στελεχών, νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Οξεία κριτική ΛΑΕ προς Δραγασάκη

Έντονη κριτική στον Γιάννη Δραγασάκη για τις παραπάνω απόψεις ασκεί με ανακοίνωσή της η Λαϊκή Ενότητα.

«Αφού υποστήριξε ότι πρέπει να αποφευχθούν πάση θυσία νέες εκλογές, ο αντιπρόεδρος της παραιτηθείσας κυβέρνησης δήλωσε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να έχει μια ισχυρή και συμπαγή πλειοψηφία… Αν εμφανιστούν στην Ελλάδα και άλλα κόμματα τα οποία να συμμερίζονται αυτή την κατεύθυνση- δεν μιλάω για ταυτότητα απόψεων- σίγουρα θα έβλεπα κυβερνήσεις συνεργασίας» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Καθιστώντας απολύτως σαφή τη μετάλλαξη του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ σε νεομνημονιακό κόμμα, ο Γιάννης Δραγασάκης προχώρησε σε μια εντυπωσιακή «αυτοκριτική», που ασφαλώς θα χαροποιήσει την κ. Μέρκελ και τον κ. Σόιμπλε. «Και με τη δική μας ευθύνη, ως αντιπολίτευση παλαιότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε συμβάλει και εμείς στο να δαιμονοποιηθεί το μνημόνιο ως λέξη». Αποκορύφωμα όλων, εξέφρασε την ανησυχία του μην τυχόν και τεθεί υπό αμφισβήτηση το αδίκως "δαιμονοποιημένο" μνημόνιο που συνομολόγησε η παραιτηθείσα κυβέρνηση. «Εκείνο που με ανησυχεί είναι να μην προκύψει μία κατάσταση κατά την οποία θα αρχίσουμε ξανά την εσωτερική διαπραγμάτευση αυτού που διαπραγματευτήκαμε (με τους «εταίρους») αυτόν τον καιρό».

Είναι πραγματικά θλιβερό ο αντιπρόεδρος της προηγούμενης κυβέρνησης και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα να μιλάει σε μια γλώσσα που προσομοιάζει με εκείνη των δανειστών. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι με αυτό τον τρόπο ο Γιάννης Δραγασάκης υποβάλλει, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, διαπιστευτήρια για πρωθυπουργός μιας αυριανής οικουμενικής κυβέρνησης, αξίωμα για το οποίο τον είχε προτείνει ο κ. Μεϊμαράκης.

Σε κάθε περίπτωση, τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα. Είναι πλέον ηλίου φαεινότερον ότι η ηγεσία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Καλούμε όλους τους αριστερούς και προοδευτικούς ανθρώπους να ενισχύσουν αποφασιστικά τη Λαϊκή Ενότητα, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές ή αμφιβολίες τους, αν δεν θέλουν να ολοκληρωθεί η ταπείνωση και να μείνει ορφανή η ελπίδα για ανατροπή των μνημονίων».

Πηγή:Real.gr

Δημοφιλή