Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Από την παντοδυναμία σε μια νίκη που θα κριθεί στο νήμα;

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις: Από την παντοδυναμία σε μια νίκη που θα κριθεί στο νήμα;
Sooc

Δύο εβδομάδες περίπου πριν από τις εκλογές, η μάχη των δημοσκοπήσεων καλά κρατεί. Η κυριότερη τάση που δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις είναι ότι εκεί που κατά την αναγγελία των εκλογών φαινόταν η παντοδυναμία του Αλέξη Τσίπρα, την τελευταία εβδομάδα η ψαλίδα μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ δείχνει να κλείνει. Σε δύο μάλιστα δημοσκοπήσει, της GPO για το Mega και της Μetron Analysis για την εφημερίδα Παραπολιτικά, δείχνουν προβάδισμα της ΝΔ.

Μπορούν οι δημοσκοπήσεις να «πουν» το αποτέλεσμα των εκλογών; Σίγουρα όχι. Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου) οι έρευνες έχουν πέσει έξω. Δείχνουν ωστόσο μια τάση.

ΠΑΜΑΚ: Ντέρμπι ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ δίνει η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 27%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6%, το Ποτάμι με 5,5%, το ΠΑΣΟΚ με 4,2%, η ΛΑΕ με 4% (πτώση μιας μονάδας από την προηγούμενη μέτρηση), ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν ποσοστό 1,5%.

Προβάδισμα ΝΔ με 0,6% δείχνει η Μetron Analysis

Η δημοσκόπηση της Μetron Analysis (που θα δημοσιευτεί αύριο, Σάββατο, στην εφημερίδα Παραπολιτικά) δείχνει προβάδισμα στη ΝΔ 0,6% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Στη μέτρηση της ίδιας εταιρίας την προηγούμενη εβδομάδα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν μπροστά με μία μονάδα.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 24% και ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με 23,4%. Τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 5,2% και ακολουθούν: Χρυσή Αυγή με 5,1%, Ποτάμι με 4,8%, ΠΑΣΟΚ και Ένωση Κεντρώων με 4%, Λαϊκή Ενότητα με 3,4% και ΑΝΕΛ με 2%.

Ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ δίνει δημοσκόπηση της MRB

Δημοσκόπηση της MRB για το Star, δίνει ισοπαλία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 25,1%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Χρυσή Αυγή με 6% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 5%, το Ποτάμι με 4,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,2%, η ΛΑΕ με 3,6%, ενώ οι ΑΝΕΛ συγκεντρώνουν ποσοστό 2,3%.

GPO: Προβάδισμα 0,3% της ΝΔ

Από την άλλη, ελαφρύ προβάδισμα 0,3% καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της GPΟ.

O ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να συγκεντρώνει 25% και η ΝΔ 25,3%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 5,5%, και ακολουθούν το ΠΑΣΟΚ με 5,3% και το ΚΚΕ με 5,1%, ενώ το Ποτάμι είναι στο 4,6% και η Λαϊκή Ενότητα στο 4%. Οι ΑΝΕΛ βρίσκονται στο 3%, ενώ η Ένωση Κεντρώων στο 3,2%. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12,8%.

Pulse: O ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα μισής μονάδας έναντι της ΝΔ

H Pulse δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα μισής μονάδας έναντι της ΝΔ. Πιο αναλυτικά στην πρόθεση ψήφου τα αποτελέσματα έχουν ως εξής: ΣΥΡΙΖΑ 27%, ΝΔ 26,5%, Χρυσή Αυγή 6,5%, Το ποτάμι 5,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΑΝ.ΕΛ 2,5%, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ 6%, Ένωση Κεντρώων 3,5%, Λαϊκή Ενότητα 4,5%. Εκτός Βουλής δείχνει τους ΑΝ.ΕΛ, οι οποίοι αγγίζουν το 2,5%, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων το οποίο αγγίζει το 10,5%.

Ξεπερνά το 10% η αδιευκρίνιστη ψήφος

Το αποτέλεσμα εν πολλοίς θα κριθεί από την αδιευκρίνιστη ψήφο. Διανύουμε μια περίοδο που η συμπεριφορά των λεγόμενων «αναποφάσιστων» είναι εξαιρετικά ευμετάβλητη. Στη μέτρηση της MRB η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 15,2%, ενώ στη δημοσκόπηση της Μetron Analysis φτάνει στο 11,3%. Στην δημοσκόπηση δε της GPO οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 12,8%. Για τη δημοσκόπηση της Pulse, οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 10%.

Για το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 10,5%, ενώ σύμφωνα με την έρευνα, από το ποσοστό που δηλώνουν ότι θα απέχουν από την εκλογική διαδικασία, το 33,5% προέρχεται από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ένα 8,5% από τη ΝΔ και ένα 5,5% από τους ΑΝΕΛ.

Δημοφιλή