Περιμένοντας τα ΜΑΤ για την έξωση: 49 κλικ του φωτογράφου του AP που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της κρίσης στην Ισπανία

49 κλικ του φωτογράφου του AP που δείχνουν το πραγματικό πρόσωπο της κρίσης στην Ισπανία

Αν έπρεπε να διαλέξουμε ένα από τα χειρότερα πρόσωπα της κρίσης στην Ισπανία, αυτό θα ήταν οι εξώσεις. Η αστυνομία να εισβάλει μέσα στα σπίτια όσων δεν έχουν να πληρώσουν, μωρά παιδιά στους δρόμους, ηλικιωμένοι να ξεσπούν σε κλάματα, λιποθυμίες.

Ένας άνθρωπος που είναι επί τρία χρόνια φωτογραφίζει τις εξώσεις της Μαδρίτης είναι ο ο φωτογράφος Andres Kudacki του Associated Press. «Έρχονται ξημερώματα. Αποκλείουν την περιοχή γύρω από το σπίτι σε απόσταση δύο τετραγώνων. Αν οι ένοικοι δεν ανοίξουν την πόρτα τότε τη σπάνε», λέει στους Times.

Καθώς φωτογράφιζε για το Associated Press στη Μαδρίτη το 2012 ο Kudacki ξεκίνησε ένα project σχετικά με τις εξώσεις που διήρκησε τρία χρόνια, με σκοπό να δείξει μια διαφορετική πλευρά της ισπανικής οικονομικής κρίσης από αυτή που επικρατεί στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Οι φωτογραφίες του θα εκτεθούν στο φετινό φεστιβάλ των φωτορεπόρτερ Visa pour l'Image στην πόλη Περπινιάν της Γαλλίας. Ο Kudacki με τις φωτογραφίες του δείχνει το πρόσωπο μιας κρίση που, από το 2008 που ξεκίνησαν οι εξώσεις λόγω της κατάρρευσης της αγοράς ακινήτων, έχει οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο.

Ο Kudacki αρχικά μάθαινε για τις εξώσεις από την ακτιβιστική οργάνωση για τα στεγαστικά δικαιώματα Plataforma de Afectados por la Hipoteca (PAH). Σύντομα έφτασε να καλύπτει φωτογραφικά τέσσερις εξώσεις την εβδομάδα. «Οι αστυνομικοί τους κλωτσάνε και φτάνουν μέχρι το σημείο να τους ζουλάνε τα μάτια με τα δάχτυλά». Την πιο σκληρή αντιμετώπιση όμως τη φυλάνε για μέλη του Τύπου.

Κατά τη διάρκεια μιας έξωσης συνέλαβαν τον Kudacki και βρέθηκε αντιμέτωπος με τέσσερα χρόνια φυλάκιση, πριν οι δικηγόροι του καταφέρουν να απορριφθούν οι κατηγορίες εναντίον του. Παρά το ρίσκο που έπαιρνε, το σημαντικό είναι ότι η δουλειά του προκάλεσε αλλαγή προς το καλύτερο. Μεταξύ άλλων φωτογράφισε την 86χρονη Carmen Ayuso, η οποία σύντομα έγινε το σύμβολο της κρίσης. «Ζούσε στο σπίτι της 50 χρόνια. Η περίπτωσή της ευαισθητοποίησε τους πάντες. Μια τοπική ομάδα ποδοσφαίρου δώρισε όλα τα έσοδα από έναν αγώνα τους ώστε να τη βοηθήσουν».

Η νεοεκλεγείσα αριστερή δήμαρχος της Μαδρίτης υπόσχεται ότι αυτό θα αλλάξει. Πρόσφατα ακύρωσε τις διαταγές έξωσης σε βάρος 70 οικογενειών που ζουν σε εργατικές κατοικίες και εξασφάλισε τη διαμονή άλλων 2.000 οικογενειών σε εργατικές κατοικίες, η οποία είχε τεθεί σε κίνδυνο.

*και όπως μας επεσήμανε αναγνώστης μας, λίγες μόνο ημέρες πριν, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωνε ότι η Ισπανία είναι το καλύτερο παράδειγμα που αποδεικνύει ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τα πράγματα σωστά...

Ισπανία εξώσεις

Δημοφιλή