Ο αθλητής μεγάλης αθηναϊκής ομάδας που φιλοδοξούσε να γίνει ο Έλληνας... Eσκομπάρ

Ο αθλητής μεγάλης αθηναϊκής ομάδας που φιλοδοξούσε να γίνει ο Έλληνας... Eσκομπάρ
(digital enhancement)
(digital enhancement)
White Packert via Getty Images

Ανοίγει η βεντάλια των ερευνών για το καρτέλ κοκαΐνης που εξαρθρώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Αστυνομία, κυρίως μέσα από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες των «πρωταγωνιστών» που καταγράφθηκαν από τον κοριό των ελληνικών Αρχών.

Υψηλές γνωριμίες με ηθοποιούς, ιδιοκτήτες γνωστών νυχτερινών κέντρων και επιφανείς επιχειρηματίες φέρεται να διατηρούσε ο παίκτης του μπέιζμπολ μεγάλης ομάδας της Αθήνας –πρώην μοντέλο- ο οποίος συνελήφθη για συμμετοχή στο κύκλωμα.

Πρόκειται για έναν 38χρονο, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία φιλοδοξούσε να γίνει ο Έλληνας… Eσκομπάρ, ο οποίος θα αναλάμβανε μαζί με συνεργούς του τη διαμεσολάβηση για να φτάσουν στην πρωτεύουσα τεράστιες ποσότητες κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική.

Όπως περιγράφουν αξιόπιστες πηγές, το καρτέλ τον «επέλεξε» ως τον άνθρωπο με τις διασυνδέσεις, ο οποίος θα μπορούσε να «σπρώξει» την… σκόνη στους κατάλληλους κύκλους –επιχειρηματικούς, κοσμικούς- ως ένα προϊόν «πρώτης ποιότητας». Πρώτος στόχος του καρτέλ ήταν να κάνει δοκιμαστικές μεταφορές κοντέινερ με κρυμμένα ναρκωτικά σχετικά «μικρής» αξίας και κατόπιν να εισάγει ποσότητες-μαμούθ –εκτιμάται περίπου 500 κιλά κοκαΐνης- που θα μετέτρεπαν το κύκλωμα σε κυρίαρχο παίκτη στα νότια προάστια της Αθήνας.

Η αμερικάνικη Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών στην Αθήνα είχε την πληροφορία για τη μεταφορά 27 κιλών κοκαΐνης και ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές. Αμέσως ενεργοποιήθηκε με εισαγγελική άδεια ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. και τέθηκαν υπό παρακολούθηση οι «πρωταγωνιστές». Ο 38χρονος αθλητής εμφανιζόταν έτοιμος για την «δοκιμαστική» παραλαβή του φορτίου που θα έφτανε στο λιμάνι του Πειραιά και θα κατέληγε σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο.

Από τα «ακούσματα» των συνομιλιών προέκυπτε ότι την περασμένη Παρασκευή θα έβγαιναν τα ναρκωτικά από τις ειδικές κρύπτες που υπήρχαν στα σιδερένια ημιαξόνια φορτηγών. Η αστυνομική επιχείρηση της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής στήθηκε την ίδια ημέρα στον Ασπρόπυργο. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 38χρονο μαζί με συνομήλικο συνεργό του από την Ολλανδία, ενώ κατέσχεσαν 27 κιλά κοκαΐνης εκτιμώμενης αξίας άνω των 1.500.000 ευρώ.

Σε ταυτόχρονη επιχείρηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συνελήφθη 48χρονος από τη Γουιάνα, ο οποίος είχε φτάσει στην Ελλάδα πριν από δύο ημέρες. Αστυνομικές πηγές τον περιγράφουν ως τον «επιβλέποντα» της μεταφοράς ναρκωτικών και ως ένα «βαρύ» όνομα ολλανδικού καρτέλ. Φέρεται δε να είχε αναλάβει για λογαριασμό «βαρόνων» την ανάπτυξη δικτύου διακίνησης κοκαΐνης στην… προσοδοφόρα αγορά της Αθήνας με τζίρο πολλά εκατομμύρια ευρώ. Οι διασυνδέσεις του έφταναν από την Ολλανδία έως τη Γουιάνα, από όπου σκόπευε να αποστέλλονται συστηματικά ναρκωτικά στη χώρα μας και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1.365 ευρώ, 3.100 δολάρια Η.Π.Α και 1.000 δολαρίων Γουιάνα.

Τον περασμένο Ιούνιο οι τρεις συλληφθέντες φέρονται να είχαν κάνει δοκιμαστική αποστολή νόμιμου εμπορευματοκιβωτίου φορτωμένο με σκραπ, το οποίο έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά χωρίς ίχνος κοκαΐνης. Έξι ημέρες πριν την αστυνομική επιχείρηση στον Ασπρόπυργο, στις 29 Αυγούστου, έφτασαν ακόμα δύο κοντέινερ, εκ των οποίων το ένα περιείχε τα 27 κιλά κοκαΐνης. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι αν πετύχαινε η μεταφορά το επόμενο βήμα θα ήταν να φέρουν στην Ελλάδα φορτίο 500 κιλών. Οι συλληφθέντες με τη σε βάρος του δικογραφία οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η απολογία τους στον Ανακριτή.

Κεχαγιόγλου: «Νωρίς για συμπεράσματα»

Ο γνωστός δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος του 38χρονου αθλητή μπέιζμπολ, δηλώνει ότι είναι νωρίς για συμπεράσματα: «Ενόψει της σημερινής λήψης των αντιγράφων της δικογραφίας είναι πολύ πρόωρο να διατυπωθούν κρίσεις, πόσω μάλλον συμπεράσματα. Η θέση του εντολέα μου θα γίνει γνωστή μετά από συνεργασία μαζί του κατά την απολογία του ενώπιον του Ανακριτή. Επειδή μία ακόμα φορά ο γνωστός εκρηκτικός συνδυασμός του μόντελινγκ και της showbiz με τα ναρκωτικά και ειδικότερα με την κοκαΐνη δημιουργεί επικοινωνιακό ενδιαφέρον και συνειρμούς, είναι σκόπιμο να περιμένουμε την εξέλιξη της ανάκρισης».

Συνομιλίες-φωτιά

Στις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες που καταγράφθηκαν από τον «κοριό» της ΕΛ.ΑΣ. ο αθλητής –πρώην μοντέλο- εμφανίζεται να μιλά με ηθοποιούς, ιδιοκτήτες νυχτερινών κέντρων και επιχειρηματίες.

Αξιωματικοί που χειρίζονται την υπόθεση εκτιμούν ότι ο 38χρονος χρειαζόταν τις γνωριμίες του για τη διοχέτευση των ουσιών στα… σαλόνια της πρωτεύουσας και πιθανότατα θα τις χρησιμοποιούσε. Οι έρευνες με βάση τις απομαγνητοφωνήσεις επικεντρώνονται στο διαχωρισμό των φιλικών επαφών του από τις… επαγγελματικές. Ερευνάται δηλαδή αν και ποιοι από τους συνομιλητές του μπορεί να τον βοηθούσαν στη διακίνηση με το αζημίωτο. Με έναν από αυτούς τους… επωνύμους εμφανίζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, να συζητά με αντικείμενο τα ναρκωτικά, χωρίς όμως να υπάρχουν στοιχεία για να περιληφθεί στους κατηγορούμενους.

Οι έρευνες θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες σε συνεργασία των ελληνικών Αρχών με τις αντίστοιχες υπηρεσίες ασφαλείας σε Ολλανδία και Γουιάνα, προκειμένου να αποκαλυφθούν τα άτομα που συνεργάζονταν εκτός Ελλάδος με τους τρεις συλληφθέντες. Αρμόδια πηγή αναφέρει ότι η έρευνα δεν αποκλείεται να καταλήξει ακόμα και σε βαρόνους παγκόσμιας κλάσης.

Δημοφιλή