Γνωστούς συνδέσμους οπαδών κλείνει ο νόμος Κοντονή. Σε έξαρση ο χουλιγκανισμός

Λουκέτο σε γνωστούς συνδέσμους οπαδών βάζει ο νόμος Κοντονή. Σε έξαρση ο χουλιγκανισμός
Right wing extremists throw burning flares during the Independence Day march organized by nationalist parties, in Warsaw, Poland, Tuesday, Nov. 11, 2014. Clashes broke out in Warsaw between hooligans and police amid Independence Day celebrations. The violence has turned into a yearly ritual on the holiday in recent years.(AP Photo/Czarek Sokolowski)
Right wing extremists throw burning flares during the Independence Day march organized by nationalist parties, in Warsaw, Poland, Tuesday, Nov. 11, 2014. Clashes broke out in Warsaw between hooligans and police amid Independence Day celebrations. The violence has turned into a yearly ritual on the holiday in recent years.(AP Photo/Czarek Sokolowski)
ASSOCIATED PRESS

Ο ένας μετά τον άλλον βάζουν λουκέτο μεγάλοι σύνδεσμοι οργανωμένων οπαδών στην Αθήνα λόγω των αυστηρών κανόνων του νόμου Κοντονή.

Πρόκειται για το νόμο 4326/2015 που προβλέπει πρόστιμα έως και 500 ευρώ στους ιδιοκτήτες ακινήτων όπου στεγάζονται γραφεία φιλάθλων χωρίς άδεια λειτουργίας, όπως και ποινικές συνέπειες στους οργανωμένους οπαδούς σε περίπτωση τέλεσης στο χώρο εγκληματικών ενεργειών.

«Οι οπαδοί πια το σκέφτονται δύο φορές για να ανοίξουν ή να διατηρήσουν ένα σύνδεσμο. Οι ιδιοκτήτες δεν ρισκάρουν να νοικιάσουν το ακίνητό τους, ενώ και οι οπαδοί που δηλώνουν υπεύθυνοι για τη λειτουργία τους φοβούνται περισσότερο από το παρελθόν τις ποινικές συνέπειες. Είτε γιατί μπορεί να μην έχουν άδεια λειτουργίας είτε γιατί σε περίπτωση τέλεσης αδικήματος μπορεί να βρεθούν στο δικαστήριο με βαρύ κατηγορητήριο», εξηγεί αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Ενδεικτικό είναι ότι μέσα στο καλοκαίρι έκλεισαν συνολικά γνωστοί σύνδεσμοι, ανάμεσά τους κλαμπ-«προπύργια» για φιλάθλους των μεγάλων ομάδων της πρωτεύουσας. Παρελθόν αποτελεί ο σύνδεσμος του Ολυμπιακού στο Χαιδάρι, ο οποίος αριθμούσε εκατοντάδες μέλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά το ενοικιαστήριο του κλαμπ έληξε και δεν ανανεώθηκε ποτέ με αποτέλεσμα να επέλθει το λουκέτο.

Την ίδια τύχη είχαν τα γραφεία φιλάθλων της ΑΕΚ στα Πατήσια που έκλεισαν οριστικά στις 18 Ιουνίου 2015, παρότι υπήρξαν ορόσημο για αρκετά μεγάλο διάστημα για το οπαδικό κίνημα των «κιτρινόμαυρων». Ωστόσο, υπήρξε και η πληροφόρηση πως τα γραφεία έκλεισαν προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλο χώρο.

Στη δυτική Αττική το κλαμπ του Ολυμπιακού στους Αγίους Αναργύρους συγκέντρωνε μεγάλο αριθμό μελών και ήταν ένα από τα πιο δυναμικά των δυτικών προαστίων της Αθήνας. Οι οπαδοί των «ερυθρολεύκων» αποφάσισαν να το κλείσουν, λόγω των «ιδιαίτερων συνθηκών».

Σε έξαρση ο χουλιγκανισμός

Έξαρση του χουλιγκανισμού παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Πέρα από τις βίαιες επιθέσεις το φαινόμενο εκδηλώνεται με την ανάρτηση υβριστικών πανό εναντίον των αντιπάλων, κάτι που αναμένεται να αποτελέσει την αφορμή διακοπής αγώνων, όπως προβλέπει ο νέος αθλητικός νόμος, και σύντομα θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή αν συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος των πανό με προσωπικό χαρακτήρα.

Ήδη η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους έχει σχηματίσει δύο δικογραφίες σε βάρος οπαδών που επιτέθηκαν εναντίον παικτών και αστυνομικών δυνάμεων, ενώ ερευνά τρία ακόμη περιστατικά αναζητώντας τους δράστες.

Η πρώτη σχηματίσθηκε στις 27 Αυγούστου μετά τον ποδοσφαιρικό αγώνα του Παναθηναϊκού με την Καμπάλα, όταν οπαδοί της αθηναϊκής ομάδας εισέβαλλαν μετά τον αποκλεισμό και επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και των παικτών της ομάδας Νάνο και Σάντσεθ. Από τις κάμερες του κλειστού κυκλώματος ταυτοποιήθηκαν δύο οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟ σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία.

Η δεύτερη δικογραφία αφορούσε τις επιθέσεις οπαδών του Ολυμπιακού εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων στον αγώνα με τον Λεβαδειακό στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 29 Αυγούστου. Και σε αυτή την περίπτωση με την χρήση των καμερών ταυτοποιήθηκαν τρεις οπαδοί της ομάδας και σχηματίσθηκε δικογραφία με βαριές κατηγορίες. Αντίστοιχα επεισόδια εξελίχθηκαν στη Θεσσαλονίκη στις 31 Αυγούστου κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας οπαδών του Άρη για τον προβιβασμό της ομάδας του στην Β’ Εθνική, με την σχετική έρευνα να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Απίστευτες καταστάσεις εξελίχθηκαν και κατά τη διάρκεια του αγώνα της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου με αυτή της Φινλανδίας στις 4 Σεπτεμβρίου. Μία ομάδα 15 ατόμων, οπαδοί του Ολυμπιακού, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., εντόπισε στις κερκίδες του σταδίου δύο αδέρφια, εκ των οποίων ο ένας ανήλικος, που φορούσαν πράσινες μπλούζες. Οι δράστες επιτέθηκαν και ξυλοφόρτωσαν άσχημα τα δύο αδέρφια, τα οποία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στον ίδιο ποδοσφαιρικό αγώνα, μία άλλη ομάδα χούλιγκαν αναζητούσε έναν «τρομπετίστα»-φίλαθλο της Εθνικής Ομάδας αλλά και του ΠΑΟΚ, τον οποίο ήθελαν να ξυλοφορτώσουν γιατί τον θεωρούσαν υπεύθυνο για την ρίψη... ψαριών (γαύρων), στον πάγκο της ομάδας του Ολυμπιακού, στον αλησμόνητο επαναληπτικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, τον Απρίλιο του 2014. «Ευτυχώς δεν τον βρήκαν» λένε με νόημα οι αρμόδιοι αξιωματικοί.

Δημοφιλή