Από την Καλαμάτα σε 29 χώρες: Η ιστορία της οικογένειας Παπαδημητρίου, που κατέκτησε τη διεθνή αγορά

Από την Καλαμάτα σε 29 χώρες: Η ιστορία της οικογένειας Παπαδημητρίου, που κατέκτησε τη διεθνή αγορά
Kalamata Papadimitriou

Το 1939, ο 29χρονος τότε Χρήστος Παπαδημητρίου δημιούργησε στην Καλαμάτα μια μικρή παραγωγική μονάδα εμπορίου και εξαγωγής τοπικών προϊόντων της περιοχής -δηλαδή αποξηραμένα σύκα, ελιές Καλαμών και ελαιόλαδο. Με το πέρασμα των χρόνων η μικρή αυτή επιχείρηση μεγάλωσε, εξειδικεύτηκε σε ένα πιο ιδιαίτερο τοπικό προϊόν, την κορινθιακή σταφίδα, διείσδυσε στην ευρωπαϊκή αγορά και, πλέον, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων -και όχι μόνο.

Από το 2004, όταν και τα ηνία της Καλαμάτα Παπαδημητρίου ανέλαβε η τρίτη γενιά της οικογένειας, τα αδέρφια Χρίστος και Δημήτρης Παπαδημητρίου, η εταιρία ανανεώθηκε ριζικά, τόσο από άποψη αισθητικής όσο και ποικιλίας προϊόντων. Νέο, σύγχρονο λογότυπο, ολόφρεσκο design και μια νέα σειρά καινοτόμων μεσογειακών προϊόντων βασισμένων στο βαλσάμικο ξύδι -για το οποίο άλλωστε φημίζονται. Πικάντικες μουστάρδες, παλαιωμένο βαλσάμικο ξύδι σε μεγάλη ποικιλία υφών και γεύσεων, βελούδινες κρέμες βαλσάμικου ξυδιού, μια σειρά με αποξηραμένα φρούτα αλλά και μια σειρά βιολογικών προϊόντων.

Σήμερα, η Καλαμάτα Παπαδημητρίου διακινεί τα προϊόντα της σε συνολικά 29 χώρες, ανάμεσά τους η Αυστραλία, η Νότιος Αφρική, ο Καναδάς και η Ιαπωνία. Η ποιότητα των προϊόντων της και η συνέπειά της απέναντι στο αγοραστικό κοινό, καθώς και η εξέλιξη του brand της βάσει των νέων δεδομένων της εποχής, την κράτησε σε ασφαλή απόσταση από την οικονομική κρίση. Είναι χαρακτηριστικό πως από το 2006 έως και το 2013 ο συνολικός τζίρος της εταιρείας υπερδιπλασιάστηκε -το 2013 ξεπέρασε τα 10.1εκ. ευρώ, από τα 4.6εκ. ευρώ του 2006. Την ίδια χρονιά, η Καλαμάτα Παπαδημητρίου βραβεύθηκε από την Endeavor ως Top Job Creator του 2014, καθώς την ίδια στιγμή που δεκάδες εταιρείες στην Ελλάδα απέλυαν ανά ντουζίνες τους εργαζομένους τους, η εταιρεία τροφίμων με βάση την Καλαμάτα αύξησε κατά 200 άτομα τους παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας με τους οποίους συνεργάζεται και κατά 8 άτομα το προσωπικό της εταιρείας.

Η HuffPost Greece μίλησε με τον Χρήστο Παπαδημητρίου, ο οποίος μόλις στα 34 χρόνια του διευθύνει με εξαιρετική μαεστρία την εταιρεία του παππού και του πατέρα του περνώντας την στον 21ο αιώνα και την παγκόσμια αναγνώριση, ώστε να μας εξηγήσει με δικά του λόγια την επιτυχία της Καλαμάτας Παπαδημητρίου.

Από το 2004, όταν και ξεκινήσατε να ασχολείστε με την Καλαμάτα Παπαδημητρίου, μέχρι και σήμερα, ποια ήταν τα κύρια μελήματά ως προς τον εκσυγχρονισμό της εταιρείας και, ταυτόχρονα, τη διατήρηση των αξιών και της ποιότητάς της;

Κεντρική στόχευσή μας ήταν -και εξακολουθεί να είναι – το μείγμα των παραγόμενων προϊόντων της εταιρείας να αποτελείται κυρίως από προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Μέχρι τότε, ο τζίρος της εταιρείας προερχόταν σε ποσοστό άνω του 95% από την μεταποίηση και συσκευασία κορινθιακής σταφίδας με κύρια αγορά την Αγγλία. Σήμερα τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά, με το 55% του τζίρου να προέρχεται πλέον από τους κλάδους του βαλσαμικού ξιδιού και των σαλτσών και με τις αγορές στις οποίες εξάγουμε να υπερβαίνουν τις 35.

Ποια είναι η βασική φιλοσοφία πίσω από την εταιρεία και πώς έχει εξελιχθεί μέσα στα χρόνια;

Προσπαθούμε να παράγουμε ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα, με πραγματικά πλεονεκτήματα για τον καταναλωτή έναντι των ανταγωνιστικών τους. Όλα μας τα προϊόντα παράγονται στην Καλαμάτα και αυτό αποτελεί σταθερή επιλογή για την εταιρεία μας διαχρονικά.

Πώς ξεκίνησαν οι εξαγωγές των προϊόντων Παπαδημητρίου στο εξωτερικό και πόσο βοήθησε σε αυτό η επιτυχία των προϊόντων σας στην Ελλάδα;

Η εταιρεία υπήρξε ανέκαθεν εξαγωγική, από το 1938, καθώς η κορινθιακή σταφίδα χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό (αντίθετα δυστυχώς με τη χώρα μας, η οποία προτιμά να αγοράζει σουλτανίνα Τουρκίας που είναι φθηνότερη). Ωστόσο, επώνυμα (branded) προϊόντα ξεκινήσαμε παράλληλα την πώληση σε Ελλάδα και εξωτερικό στις αρχές του 2000.

Η καλή πορεία των προϊόντων μας στην Ελλάδα υπήρξε ο βασικός καταλύτης για την επίτευξη ανάλογης πορείας στο εξωτερικό, η οποία ωστόσο άρχισε να φαίνεται πολύ αργότερα και με πολλαπλάσια επιμονή και προσπάθεια. Το μέσο για την αναζήτηση καλών συνεργατών στο εξωτερικό είναι η παρουσίαση της επιτυχημένης πορείας των προϊόντων στην Ελλάδα και πως αυτό κατέστη εφικτό απέναντι στον ισχυρό ανταγωνισμό πολυεθνικών εταιρειών με «βαριά» brands.

Σε 2η φάση πλέον, παρουσιάζουμε τα καλά στοιχεία από την Τσεχία, όπου κατέχουμε ηγετικό μερίδιο στην κατηγορία του βαλσαμικού (εφαρμόζοντας ανάλογα μοντέλα marketing και προώθησης των προϊόντων με την Ελλάδα).

Πόσο βοήθησε το ίντερνετ, τα social media και οι νέες τεχνολογίες εν γένει στην διαφήμιση των προϊόντων σας τόσο στην Ελλάδα όσο και, κυρίως, στο εξωτερικό;

Στο εξωτερικό, όλες μας οι ενέργειες marketing γίνονται online, καθώς είναι το πλέον προσιτό μέσο για να απευθυνθείς στο κοινό που δυνητικά ενδιαφέρεται για τα προϊόντα σου. Στα τρόφιμα ωστόσο, εξακολουθεί η τηλεόραση να έχει τον 1ο ρόλο στις αγορές που δραστηριοποιούμαστε εμείς.

Πρώτα οι σταφίδες, έπειτα το ξύδι μπαλσάμικο και οι βαλσαμικές κρέμες και, πλέον, οι μουστάρδες. Πώς ήρθε η απόφαση για παραγωγή μουστάρδας;

Γνωρίζουμε πως η γεύση του βαλσαμικού ξιδιού μας διαφοροποιεί τα προϊόντα μας και αυτή οφείλεται στα εξαιρετικά χαρακτηριστικά της κορινθιακής σταφίδας και την μέθοδο παραγωγής που έχουμε εξελίξει. Συνεπώς, προϊόντα όπου το ξίδι αποτελεί βασικό τους συστατικό ανήκουν στις επιλογές της εταιρεία μας, όπως η μουστάρδα.

Πόσο σημαντικό είναι για μια εταιρεία τροφίμων, και μάλιστα ελληνική, να παίρνει μέρος σε διεθνείς και αναγνωρισμένες εκθέσεις τροφίμων;

Οι μεγάλες διεθνείς εκθέσεις τροφίμων δεν έχουν πλέον την δυναμική που είχαν προ 20ετίας. Αν έχεις ένα προϊόν commodity είναι πιο σημαντικές καθώς εκεί οι πελάτες δεν είναι σταθεροί και αλλάζουν προμηθευτές ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επομένως, ο πιο γρήγορος , πιο ευέλικτος και τελικά αυτός που βρίσκεται μπροστά στον αγοραστή τη σωστή στιγμή έχει περισσότερες πιθανότητες να δεχτεί περισσότερες παραγγελίες από αυτόν που δεν θα πάρει μέρος στην έκθεση.

Στη δική μας περίπτωση, απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για να ξεκινήσει μια νέα συνεργασία (συνήθως ένα εξάμηνο επαφών), ο οποίος προφανώς δεν υπάρχει σε μια έκθεση τροφίμων. Για τους υπάρχοντες συνεργάτες όμως είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να τους παρουσιάσεις τα νέα προϊόντα σου και να συναντηθείς με τους περισσότερους.

Τα τελευταία χρόνια, σε επίπεδο τζίρου, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες έχετε διατηρήσει την αύξηση των πωλήσεών σας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Πώς τα καταφέρατε;

Απέναντι στην κρίση στη χώρα μας αντιδράσαμε πιο δυναμικά, πολλαπλασιάζοντας την προώθηση των προϊόντων μας και παρουσιάζοντας συνεχώς νέους κωδικούς. Παράλληλα, αργά αλλά σταθερά κάθε έτος, οι πωλήσεις των επώνυμων προϊόντων μας στο εξωτερικό αυξάνονται.

Ποια είναι τα άμεσα σχέδιά σας; Υπάρχουν πλάνα για κάποιο νέο προϊόν που θα εμπλουτίσει το «οπλοστάσιο» των γεύσεών σας;

Ξεκινάμε από αυτό τον μήνα την τοποθέτηση στην αγορά 2 νέων γεύσεων κρέμας βαλσαμικού , BBQ και Chili. Εδώ καλύπτουμε διαφορετικές χρήσεις στο φαγητό σε σχέση με τις υπάρχουσες γεύσεις κρεμών βαλσαμικού και ιδίως ταιριάζουν εξαιρετικά σε burgers και στα τοστ! Επίσης, εντός του Σεπτεμβρίου κυκλοφορεί και μια νέα μουστάρδα μας με μέλι σε εύχρηστη συσκευασία squeeze.