Ισπανία - Ελλάδα:73 - 71

Ισπανία - Ελλάδα:73 - 71
Contragr

Ούτε τώρα η Ελλάδα! Σε ένα δραματικό ματς η Εθνική ηττήθηκε 73-71 από τους Ισπανία στον προημιτελικό του Ευρωμπάσκετ και αποκλείστηκε από την τετράδα. Μοναδικός στόχος, πλέον, το προολυμπιακό.

H εξέλιξη

Τα δύο στα δύο τρίποντα του Σέρχιο Γιουλ στο ξεκίνημα για το 0-6 δεν φόβισαν την Εθνική. Οι Ελληνες, με όπλο την κυριαρχία τους στα ριμπάουντ, κάλυψαν γρήγορα το χάντικαπ (12-12) και απάντησαν σχεδόν σε όλα τα προβλήματα που έβαλε η ισπανική επίθεση.

Με βολή του Κουφού στο 12' η Εθνική πέρασε για πρώτη φορά μπροστά (18-17) αλλά από εκεί και πέρα οι Ισπανοί άρχισαν να σκοράρουν με χαρακτηριστική ευκολία είτε από έξω (Μίροτιτς), είτε από μέσα (Γκασόλ) κόντρα σε μία ελληνική άμυνα που ψαχνόταν.

Μετά το 20-24 ο Κατσικάρης αποφάσισε να παίξει με τρεις κοντούς αλλά η εικόνα δεν άλλαξε με τους “φούριας ρόχας” να αυξάνουν τη διαφορά στο +9 (30-39). Η Ισπανία τελείωσε το ημίχρονο με καλύτερα ποσοστά και μόλις τρία λάθη. Η Ελλάδα στηριζόταν στην παραγωγικότητα του Πρίντεζη και στα αθλητικά προσόντα του Αντετοκούνμπο

Το μομέντουμ άλλαξε ξεκάθαρα στις αρχές του τρίτου δεκάλεπτου όταν οι Ελληνες βγήκαν αποφασισμένοι να παίξουν πραγματικά δυνατή άμυνα. Η αυτοσυγκέντρωση σ' αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού βοήθησε την ελληνική ομάδα όχι μόνο να μαζέψει γρήγορα τη διαφορά αλλά να περάσει μπροστά με τέσσερις, στηριζόμενοι στον οίστρο των Σπανούλη, Πρίντεζη και Αντετοκούνμπο αλλά κα στην αποτελεσματικότητα του Κουφού.

Ο Γκασόλ στη συνέχεια έπαιζε μόνος του για τους Ισπανούς καταφέρνοντας αφενός να κρατήσει την ομάδα του στο ματς και αφετέρου να φορτώσει με τέσσερα φάουλ τον Μπουρούση. Ομως η Ελλάδα κρατούσε το προβάδισμα, έστω και μικρό (53-49, 57-55)

Αυτό χάθηκε στο ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου όταν η Εθνική έκανε τέσσερα ομαδικά φάουλ στο πρώτο λεπτό. Σ' αυτό το διάστημα ο Ρέγες έκανε μεγάλη ζημιά την ώρα μάλιστα που έπαιρνε πολύτιμες ανάσες στον πάγκο ο Γκασόλ. Η Ισπανία προηγήθηκε με 57-62 και 60-64 με το ρολόι να δείχνει 5 λεπτά για το τέλος

H Eθνική φάνηκε να μένει από επιθετικές λύσεις αφού ο Σπανούλης ήταν πολύ καλά κλεισμένος ενώ ο Μπουρούσης αποχαιρέτισε το ματς με 5 φάουλ. Ο Μίροτιτς με δύο βολές έκανε το 60-66 στριμώχνοντας την Εθνική στα σχοινιά ενώ το καλάθι στην άλλη πλευρά του παρκέ δεν ερχόταν. Οι δύο φορές με τις οποίες χρεώθηκε με βήματα ο Αντετοκούνμπο ουσιαστικά έριξαν τη χαριστική βολή στο ελληνικό συγκρότημα που πλέον έψαχνε ένα θαύμα (61-68, 1:19 πριν από τη λήξη).

Δύο κλεψίματα του Καλάθη έφεραν το 65-69 στα 27 δεύτερα πριν από το τέλος ενώ ο ομογενής γκαρντ μείωσε 68-70 στα 16 δεύτερα με τρίποντο! Το θρίλερ κορυφώθηκε όταν ο Σλούκας διαμόρφωσε με νέο τρίποντο το 71-72 στα τέσσερα δεύτερα αλλά ο Γκασόλ στάθηκε ψύχραιμος για να βάλει μία βολή και να σφραγίσει τη νίκη της Ισπανίας.

H καλύτερη πεντάδα

1. Σχεδόν μία ομάδα μόνος του ο μεγάλος Πάου Γκασόλ. Στο σημείο που η Ισπανία φάνηκε να λυγίζει αυτός την κράτησε δυνατή και ακμαία. Ασυναγώνιστος...

2. Εκανε μεγάλη ζημιά ο Νίκολα Μίροτιτς, κυρίως στο πρώτο ημίχρονο, κυρίως από την περιφέρεια.

3. Εκανε πολύ καλή εμφάνιση και έβαλε μεγάλα σουτ ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αλλά στο τέλος προδόθηκε από την ίδια του την ταχύτητα.

4. Ο Νικ Καλάθης στο τέλος τα έδωσε όλα για τη μεγάλη ανατροπή αλλά αυτή δεν ήρθε.

5. Ο Φελίπε Ρέγες έκανε βρώμικη δουλειά σε διάστημα μάλιστα που η Ισπανία τον είχε ανάγκη.

Τα δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71.

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 27 (1), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγιες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Μίροτιτς 18 (2).

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2).

Πηγή: Contra.gr

Δημοφιλή