Τσακαλώτος: Θα προτείνουμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων - Αναζητούμε ισοδύναμα για να διορθώσουμε το μνημόνιο

Τσακαλώτος: Θα προτείνουμε επαναφορά συλλογικών συμβάσεων
Alexandros Michailidis / SOOC

Το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην οικονομική πολιτική ο στόχος για την επόμενη των εκλογών, όπως υπογράμμισε ο τέως υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο Mega.

Όπως είπε χωρίζουν πολλά τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, ώστε να μπορούν να συνυπάρξουν την επόμενη ημέρα σε κυβέρνηση συνεργασίας ενώ ανέφερε ότι ήδη εξετάζονται ισοδύναμα για να διορθωθούν οι αδικίες του μνημονίου. Στόχος, σημείωσε είναι να τεθεί και η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ πρόσθεσε ότι «τον επόμενο χρόνο θα κατατεθεί φορολογικό νομοσχέδιο με το στίγμα μας».

Αναφορικά με τις συνεργασίες είπε ότι δεν θεωρεί ότι αν είμαστε όλοι μαζί στη διαπραγμάτευση θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. «Άλλα θα διαπραγματευτώ εγώ για τις εργασιακές σχέσεις και άλλα ο κ. Χατζηδάκης», είπε ο κ. Τσακαλώτος, αναφέροντας ως παράδειγμα την εσωτερική υποτίμηση στην οποία είχε συμφωνήσει η ΝΔ. «Η ΝΔ και ο κ. Χατζηδάκης δεν θα συναινούσαν για τις συλλογικές συμβάσεις. Πώς να πάμε μαζί στη διαπραγμάτευση;» διερωτήθηκε.

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι εάν εκλεγεί ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνουν επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, εξηγώντας ότι δεν έχουμε συγκριτικό πλεονέκτημα στους χαμηλούς μισθούς.

Φορολογικό

Στην πρώτη περίοδο δεν θα αλλάξει το αφορολόγητο όριο, όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, ωστόσο επεσήμανε ότι τον επόμενο χρόνο «θα καταθέσουμε φορολογικό νομοσχέδιο με το στίγμα μας». Ενώ επεσήμανε ότι η προσαρμογή του ειδικού φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο θα γίνει σε δύο χρόνια. «Οι θεσμοί θέλουν ένα απλό φορολογικό σύστημα και περιμένουν τον Οκτώβριο τις προτάσεις μας για να βοηθήσουν», είπε.

Αυτό που καλούνται να αποφασίσουν οι πολίτες σε αυτές τις εκλογές, είπε, είναι εάν θέλουν αριστερές ή δεξιές πολιτικές. «Εμείς προτιμούμε υψηλότερους φόρους, αλλά να πληρώνουν οι πλούσιοι και καλύτερες κοινωνικές παροχές».

Νωρίτερα, ο κ. Τσακαλώτος, σε άλλη συνέντευξη του, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, κάποιοι «εχθρικοί πιστωτές» να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εξηγώντας πως μπορεί να δυσχεράνουν ιδιαίτερα την πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσια του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος.

Δημοφιλή