Ανησυχία Τσακαλώτου πως «εχθρικοί πιστωτές» ίσως να μπλοκάρουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους

Ανησυχία Τσακαλώτου πως «εχθρικοί πιστωτές» ίσως να μπλοκάρουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
ATHENS, GREECE - JULY 22: Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos addresses lawmakers during a parliamentary session on July 22, 2015 in Athens, Greece. Greece's leftist government tried on Wednesday to contain a rebellion in Prime Minister Alexis Tsipras' Syriza party ahead of a vote in the evening on reforms required to start talks on a rescue deal. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
ATHENS, GREECE - JULY 22: Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos addresses lawmakers during a parliamentary session on July 22, 2015 in Athens, Greece. Greece's leftist government tried on Wednesday to contain a rebellion in Prime Minister Alexis Tsipras' Syriza party ahead of a vote in the evening on reforms required to start talks on a rescue deal. (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)
Milos Bicanski via Getty Images

Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάποιοι «εχθρικοί πιστωτές» να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την επαναδιαπραγμάτευση του χρέους εξηγώντας πως μπορεί να δυσχεράνουν ιδιαίτερα την πρώτη αξιολόγηση στο πλαίσια του νέου προγράμματος, με αποτέλεσμα να καταστεί πρακτικά αδύνατη η συζήτηση για το χρέος.

Μιλώντας στο Market Watch τόνισε με προφανή προβληματισμό πως αυτό το ενδεχόμενο είναι κάτι που τον ανησυχεί ιδιαίτερα και σπεύδει μια τέτοια κίνηση να την χαρακτηρίσει ως «κακόπιστη».

Όπως τόνισε ο τέως υπουργός Οικονομικών, μία από τις μεγαλύτερες νίκες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν ότι οι δανειστές δεσμεύθηκαν να ξεκινήσουν τις διαπραγματεύσεις για το μείζον ζήτημα του χρέους αμέσως μετά την αξιολόγηση των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, η οποία έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο. Σχολίασε δε και τις προηγούμενες υποσχέσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους με τις υποσχέσεις που δίνει ένας πατέρας στα παιδιά του, όταν εκείνα του ζητούν «Πάρε μας στο Λονδίνο» και ο ίδιος απαντά «Ναι, κάποια στιγμή».

Ακόμη, μιλώντας στο Market Watch, επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετώπισε μία «άδικη» συμπεριφορά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένης ιδίως της περιόδου υπουργίας του Γιάνη Βαρουφάκη. «Υπήρχαν καταφανώς πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ- όχι για οικονομικούς λόγους αλλά επειδή θεωρούσαν ότι η επιτυχία μίας αριστερής κυβέρνησης θα ήταν επικίνδυνο προηγούμενο...Ήταν σχιζοφρένεια αυτό που συνέβαινε συχνά κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων».

Και προσέθεσε: «Οι ίδιοι άνθρωποι που έλεγαν “Μόνον εσείς μπορείτε να χειριστείτε τα θέματα της φοροδιαφυγής, των πελατειακών σχέσεων και της διαφθοράς γιατί δεν εμπιστευόμαστε την παλιά πολιτική ελίτ” ήταν οι ίδιοι που έλεγαν ότι “Αν τα χειριστείτε εσείς, οι φίλοι μας στην Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα αναστατωθούν ιδιαιτέρως διότι θα φαίνεται σαν να υποστηρίζουμε την αντιπολίτευση στις χώρες τους”».

Και κατέληξε: «Η άποψή μας είναι ότι η συμφωνία έπρεπε να επιτευχθεί γιατί δεν είχαμε επιλογή. Διαπραγματευόμασταν με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα», είπε χαρακτηριστικά για να υπογραμμίσει: «Αλλά η συμφωνία μπορεί να δουλέψει [...] Είτε εμείς πετύχουμε είτε όχι, ελπίζω ότι η νεότερη γενιά, μια μελλοντική γενιά, θα πει ότι “εκείνη η κυβέρνηση όντως προσπάθησε να το πετύχει”».

Τέλος σε ό,τι αφορά το δημοψήφισμα και το ποιο ήταν το πραγματικό περιεχόμενο του «ναι» και του «όχι», τόνισε πως «υπάρχει πάντα κάτι το χειριστικό σε ένα δημοψήφισμα, γιατί είναι μία απλή ερώτηση του τύπου ναι ή όχι και μπορούν πολλοί να ψηφίσουν το ίδιο αλλά για διαφορετικούς λόγους...Οι άνθρωποι που ψήφισαν “όχι” το έπραξαν για διάφορες αιτίες – από το να εκφράσουν την γνώμη τους για μία κακή συμφωνία έως λόγω του ότι ένιωσαν εξαπατημένοι. Ορισμένοι ήθελαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά όχι η πλειοψηφία».

ΝΔ: Οι δηλώσεις αυτές δείχνουν πως δεν υπάρχει καμιά δέσμευση στο 3ο μνημόνιο

Στις δηλώσεις του πρώην υπουργού Οικονομικών απάντησε η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως επιβεβαιώνονται οι φόβοι ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρέος στο 3ο μνημόνιο.

Το κόμμα υπενθύμισε πως η δήλωση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου περιλαμβάνει τα εξής:

«Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έχουν θεσπίσει κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών μία αξιοσημείωτη δέσμη μέτρων προς υποστήριξη της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, η οποία εξομάλυνε την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας και μείωσε το κόστος σημαντικά».

«Σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης της Ευρωομάδας του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα παραμένει έτοιμη να εξετάσει, εάν χρειαστεί, πιθανά πρόσθετα μέτρα (πιθανή παράταση των περιόδων χάριτος και αποπληρωμής), για να εξασφαλιστεί ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμο επίπεδο».

«Δεν μπορούν να αναληφθούν αποζημειώσεις της ονομαστικής αξίας του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».

«Τα σημεία αυτά δεσμεύουν την Ελλάδα αλλά και τους εταίρους μας. Σε κάθε περίπτωση, από τη Δευτέρα θα έχουν χρόνο να ξεκαθαρίσουν τους εσωκομματικούς λογαριασμούς τους... Αρκεί όλο αυτό το σκηνικό να μην το πληρώσει η χώρα και οι Έλληνες πολίτες!», επισημαίνει η Νέα Δημοκρατία.

Δημοφιλή