Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα - Νεκρός κτηνοτρόφος από κεραυνό

Βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα
Sooc

Με βροχές και καταιγίδες ξεκίνησε η εβδομάδα.

Όπως είχε προειδοποιήσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ο καιρός επιδεινώνεται σταδιακά σε όλη τη χώρα. Η ημέρα ξεκίνησε με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, ενώ σταδιακά ο καιρός επιδεινώθηκε στο Αιγαίο και την Αττική.

Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού, η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και την Τρίτη, με τα φαινόμενα να περιορίζονται σταδιακά στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και Δυτική Πελοπόννησο.

Το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έχει δεχτεί περισσότερες απο 100 κλήσεις για πλημμύρες και κοπές δένδρων στην Αττική. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε όλο το λεκανοπέδιο. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ένας κτηνοτρόφος στην αγροτική περιοχή Ξηροκάμπι στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας έχασε την ζωή του από κεραυνό.

Ειδικότερα, ο κτηνοτρόφος που έβοσκε τα ζώα του, στις 8.30 το πρωί εντοπίστηκε νεκρός από τον γιο του, κάτω από δένδρο στην περιοχή Ξηροκάμπι, κοντά στην ιερά μονή Μαλεβής.

Στην θαλάσσια περιοχή της Σαλαμίνας διεξάγονται έρευνες από δύο πλωτά του Λιμενικού για τον εντοπισμό τυχόν αγνοούμενου.

Σύμφωνα με μαρτυρία περίοικου, ένας άνδρας που επέβαινε σε μικρό σκάφος παρασύρθηκε λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων στα βράχια. Οι έρευνες του Λιμενικού διεξάγονται και από ξηράς με περιπολικό όχημα.

Στο σημείο αυτό αναφέρουμε πως στην Σαλαμίνα εντοπίστηκε μια νεκρή γυναίκα από περαστικούς. Πρόκειται για μια 73χρονη, η οποία βρέθηκε νεκρή έξω από το σπίτι της στην Κακιά Βίγλα.

Την ώρα που εντοπίστηκε, επικρατούσαν πολύ κακές καιρικές συνθήκες και οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν κατά πόσο ο θάνατός της σχετίζεται ή όχι με την κακοκαιρία.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων καταιγίδων:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως εξαιτίας των καιρικών φαινομένων, η ΕΛ.ΑΣ συνέστησε στους πρόσφυγες που έχουν κατασκηνώσει σε περιοχές της Αττικής να μετακινηθούν στον Ελαιώνα.

Μεγάλες καταστροφές στην Πελοπόννησο

Πλημμύρες σε υπόγεια και προβλήματα στη κυκλοφορία των οχημάτων, έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στην Πάτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η Πυροσβεστική υπηρεσία έχει δεχθεί περισσότερες από 50 κλήσεις για απάντληση υδάτων από υπόγεια καταστημάτων και σπιτιών.

Επίσης, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, με μεγάλη δυσκολία γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Όθωνος Αμαλίας και μάλιστα πολλοί οδηγοί αναγκάστηκαν να εισέλθουν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, προκειμένου να διασχίσουν το κέντρο της Πάτρας. Επί τόπου βρίσκονται συνεργεία του δήμου, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να ομαλοποιηθεί η κυκλοφορία.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, προβλήματα έχουν προκληθεί και σε άλλους δρόμους της Πάτρας, ενώ σύμφωνα με την Πυροσβεστική τα περισσότερα προβλήματα έχουν καταγραφεί στο κέντρο της πόλης. Στο μεταξύ, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, πλημμύρισε το κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών του δήμου, που βρίσκεται στη λιμενική ζώνη και σήμερα θα παραμείνει κλειστό.

Στη Σκάλα Λακωνίας οι καταστροφές ήταν ακόμα μεγαλύτερες. Ανεμοστρόβιλος έπληξε τη νότια πλευρά της πόλης, ξήλωσε σκεπές σπιτιών, αναποδογύρισε πολλά αυτοκίνητα, ξερίζωσε δένδρα και διέλυσε καταστήματα. Συνεργεία του δήμου και της ΔΕΗ, αποκαθιστούν τις βλάβες που που προκάλεσε η κακοκαιρία, καθώς σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά και έχουν διακομιστεί στο κέντρο υγείας Βλαχιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, καταστράφηκε καταυλισμός Ρομά της περιοχής.

«Έχουν προκληθεί μεγάλες ζημιές και καταστροφές στη Σκάλα. Βρισκόμαστε από νωρίς εδώ με τις τεχνικές υπηρεσίες και κάνουμε καταγραφή σε συνεργασία και με τον δήμο για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα» δήλωσε η αντιπεριφερειάρης Λακωνίας Ντία Τζανετέα. Ανέφερε ότι η κακοκαιρία που έπληξε τη Λακωνία ήταν σφοδρότατη και στη Σπάρτη το χαλάζι που έπεφτε ήταν σε μέγεθος πέτρας.

Μεγάλες ζημιές έχουν προκληθεί και στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας, από ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή στις 7 το πρωί. Έχουν σπάσει τζαμαρίες καταστημάτων, μετακινήθηκαν βαρέως τύπου μηχανήματα, αναποδογύρισαμ δύο νταλίκες στη νέα είσοδο της Καλαμάτας και στο νεκροταφείο του Ασπροχώματος ξηλώθηκαν μνημεία των τάφων.

(πηγή βίντεο: Εφημερίδα Θάρρος)

Παράλληλα διακόπηκε για ώρες η κυκλοφορία στη λεωφόρο Αθηνών και η κυκλοφορία στην νέα είσοδο Καλαμάτας διεξαγόταν μερικώς. Ζημιές σημειώθηκαν σε κηπευπτικά, αλλά και σε ελιές. Αυτή την ώρα έχει αποκατασταθεί μερικώς η κυκλοφορία στη λεωφορό Αθηνών, ενώ σημειώθηκε και διακοπή ρεύματος στην περιοχή για ώρα. Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί.

«Αυτός ο ανεμοστρόβιλος «ήταν ένας πραγματικός πρωινός διάβολος. Στο πέρασμά του παρέσερνε νταλίκες, αυτοκίνητα, σκεπές εργοστασίων, στύλους της ΔΕΗ, έσπαγε τζαμαρίες καταστημάτων, ξερίζωνε δέντρα, ακόμη και βαριά μηχανήματα εκσφενδόνιζε», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο δήμαρχος της πόλης, Παναγιώτης Νίκας.

«Ζητάμε βοήθεια από το Κράτος, ζητάμε να κηρυχθεί άμεσα η περιοχή μας θεομηνιόπληκτη».

Δημοφιλή