Αντιδράσεις σε τρεις ηπείρους από το σκάνδαλο της Volkswagen - Michael Horn: «Τα κάναμε θάλασσα»

Αντιδράσεις σε τρεις ηπείρους από το σκάνδαλο της Volkswagen
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 21: Michael Horn speaks onstage during the 2016 Volkswagon Passat unveiling and special performance by Lenny Kravitz at the Duggal Greenhouse on September 21, 2015 in New York City. (Photo by Santiago Felipe/Getty Images)
NEW YORK, NY - SEPTEMBER 21: Michael Horn speaks onstage during the 2016 Volkswagon Passat unveiling and special performance by Lenny Kravitz at the Duggal Greenhouse on September 21, 2015 in New York City. (Photo by Santiago Felipe/Getty Images)
Santiago Felipe via Getty Images

Διεθνείς διαστάσεις λαμβάνει το πρόσφατο σκάνδαλο που ξέσπασε με τη Volkswagen στις ΗΠΑ, με τη Γαλλία να κρίνει απαραίτητη τη διεξαγωγή έρευνας για τις αυτοκινητοβιομηχανίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και τη Νότια Κορέα να καλεί τους εκπροσώπους της εταιρείας για συνομιλίες.

Όλα ξεκίνησαν όταν εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχτηκε την Κυριακή ότι υποψίες περί χειραγώγησης τιμών καυσαερίων που είχαν διατυπωθεί από την αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) ευσταθούν. Πιο συγκεκριμένα, 11 εκατομμύρια αυτοκίνητα ανά τον κόσμο είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό παραποίησης των μετρήσεων ρύπων.

«Οι υποψίες ευσταθούν και θα συνεργαστούμε με την υπηρεσία», είχε δηλώσει, προκαλώντας αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, η VW κινδυνεύει με πρόστιμο που μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 18 δις δολάρια.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε πως την Δευτέρα, ο Michael Horn, CEO της εταιρείας στην Αμερική, παραδέχτηκε το λάθος της εταιρείας και δήλωσε να πρόθυμος να πληρώσει γι' αυτό.

«Η εταιρεία μας ήταν ανέντιμη, τα κάναμε θάλασσα», δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης στη Νέα Υόρκη.

Mετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις και δεδομένης της πτώσης των μετοχών της εταιρείας, ο CEO της Γερμανικής VW πιθανότατα να παραιτηθεί.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν δήλωσε πως είναι απαραίτητο να διεξαχθούν έλεγχοι και στις άλλες ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες.

«Είμαστε σε μια ευρωπαϊκή αγορά, με ευρωπαϊκούς κανόνες και αυτοί θα πρέπει να γίνονται σεβαστοί», τόνισε και στην συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται για μικροπράγματα, δεν είναι ένα θέμα ταχύτητας ή ποιότητας του δέρματος, αφορά πραγματικά αυτό που κάνουμε για να αποφύγουμε να δηλητηριάζονται οι άνθρωποι από την μόλυνση».

Στις ΗΠΑ οι αρμόδιες αρχές έχουν ήδη, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ξεκινήσει ποινική έρευνα κατά της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ στη Γερμανία οι αρχές έδωσαν εντολή για την άμεση διεξαγωγή ενδελεχών ελέγχων στα μοντέλα ντίζελ της αυτοκινητοβιομηχανίας αυτής.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η Volkswagen αρνήθηκαν να σχολιάσουν σχετικά με την είδηση για την έναρξη ποινικής έρευνας κατά της εταιρείας στις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή στην Ασία, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι εκπρόσωποι της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας εκλήθησαν από τις αρχές της Νότιας Κορέας για να συζητήσουν την Τετάρτη για τους ελέγχους για τους ρύπους στα οχήματα του ομίλου.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας, από τα πέντε μοντέλα που είναι εξοπλισμένα με το λογισμικό αυτό και έχουν πωληθεί στις ΗΠΑ, τέσσερα έχουν εισαχθεί στη Νότια Κορέα, ενώ περίπου 59.000 κυκλοφορούν στη χώρα.

Δημοφιλή