Το πρώτο «crash test» με τους δανειστές

Το πρώτο «crash test» με τους δανειστές
Eurokinissi

Το πρώτο «crash test» με τους δανειστές θα έχει σήμερα Πέμπτη το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς στο τραπέζι του Euro Working Group (EWG) θα βρεθεί η πρόοδος στην εφαρμογή του Μνημονίου και η κατάρτιση της λίστας με τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Στο επίκεντρο της κρίσιμης συνεδρίασης των τεχνοκρατών αναμένεται να βρεθεί η λίστα με τα προαπαιτούμενα τα οποία θα πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Παρόλα αυτά την κυβέρνηση δεν θα εκπροσωπήσει ο «αναβαθμισμένος» Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος εκτός από αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, διατηρεί και τη θέση του προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), αλλά ο ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης, σύμβουλος του πρωθυπουργού, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα και στο ΕWG της 31ης Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές σχεδιάζουν να «σπάσουν» στα δύο τον κατάλογο με τις δράσεις που θα πρέπει να εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Το πρώτο κομμάτι θα έχει ως βασικό κορμό την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το δεύτερο τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Η ολοκλήρωση των δύο βασικών πυλώνων της λίστας με τα προαπαιτούμενα αποτελεί ορόσημο για τους δανειστές προκειμένου να εγκρίνουν την εκταμίευση της επόμενης δόσης, αλλά κυρίως να δώσουν το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης που θα αφορά τη διευθέτηση του Ελληνικού χρέους.

Και τα δύο θέματα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο έως το Νοέμβριο, γεγονός που σημαίνει ότι οι ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα τη δουλειά.

Ειδικά για στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επωμίζεται και τον κύριο ρόλο στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρουν ότι η δουλειά για την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων δεν σταμάτησε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώην υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών και νυν αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης δήλωσε ότι ήδη οι υποχρεώσεις που πηγάζουν από τη συμφωνία έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%.

Παράλληλα, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης βάζουν ψηλά στις προτεραιότητες τους και την ανάσχεση της ύφεσης, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα επιτευχθεί και μέσω της επιτυχούς ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά και της επιτάχυνσης της διαδικασίας για την άρση των capital controls.

Μάλιστα, ο κ. Χουλιαράκης προανήγγειλε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κυρίως για τις επιχειρήσεις.

Όπως εξηγούν, θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες υλοποίησης των μνημονιακών δεσμεύσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αξιολόγησης από τους επικεφαλής των ελεγκτών ώστε να αποδεσμευθούν το ταχύτερο δυνατό τα κεφάλαια ύψους 3δισ ευρώ από την τελευταία υποδόση.

Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, με προτεραιότητα τις οφειλές σε νοσοκομεία και στον τομέα υγείας.

Επόμενος στόχος-υποχρέωση του Οικονομικού επιτελείου η κατάρτιση των δύο προϋπολογισμών, οι οποίοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου. Ο συμπληρωματικός για το 2015 θα συμπεριλάβει τους νέους στόχους για το 2015 που περιλαμβάνει το μνημόνιο, ενώ το προσχέδιο για το 2016 θα πρέπει να ενσωματώσει όλες τις δημοσιονομικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νέο Μνηνόμιο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,25% το 2016.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί και στην προετοιμασία για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε ότι « πρέπει να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν» με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, στηρίζεται πολύ στην τεχνική βοήθεια από τους εταίρους και ήδη υπάρχει συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, την απάλειψη των εξαιρέσεων και τον επαναπροσδιορισμό των φορολογικών συντελεστών- που σήμερα εφαρμόζονται ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος- σε πιο προοδευτική κατεύθυνση.

Δημοφιλή