Tο 8o Animasyros Festival ξεκίνησε στην Ερμούπολη

Tο 8o Animasyros Festival ξεκίνησε στην Ερμούπολη
H «Άννα Φρανκ» νέα ταινία του Άρι Φόλμαν
H «Άννα Φρανκ» νέα ταινία του Άρι Φόλμαν
anne

Το έχουμε πει και στο παρελθόν: η Σύρος έχει αναδειχτεί στο ιδανικό νησί για κινηματογραφικά φεστιβάλ. Μετά το πολύ αξιόλογο (αλλά και σαφώς νεώτερο Διεθνές Φεστιβάλ της Σύρου) έρχεται το παλιότερο – 8η χρονιά φέτος(!!), Φεστιβάλ και Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Animasyros. Ως τις 27 Σεπτεμβρίου η Ερμούπολη θα γεμίσει γι’ άλλη μια φορά με αφιερώματα, πρεμιέρες, νέες ενότητες και εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Είναι το μεγαλύτερο μέχρι τώρα animasyros festival με πάνω από 300 ταινίες και η HuffPost Greece θα είναι εκεί.

Τι καινούργιο θα δούμε

Καταρχάς για πρώτη χρονιά φέτος θα δούμε μια απόλυτα ταιριαστή συνεργασία: το animasyros συνεργάζεται με τη Λυρική Σκηνή. Εάν υπάρχει ένα νησί με παράδοση στην όπερα (και με θέατρο ιδανικό γι’ αυτήν είναι κατέξοχήν η Σύρος) Την Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου επιλεγμένα αποσπάσματα της διάσημης οπερέτας Νυχτερίδα του Γιόχαν Στράους ζωντανεύουν επί σκηνής του Θεάτρου Απόλλων σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη, με φόντο το ονειρικό ψηφιακό σκηνικό και τα εκπληκτικά animation της Ειρήνης Βιανέλλη.

Το δεύτερο ολοκαίνουργιο της φετινής διοργάνωσης είναι μια νέα ενότητα στο Φεστιβάλ το διαγωνιστικό μεγάλου μήκους. Από την Ισπανία του μυστηριακού Pos Eso του Samuel Ortí Martí, στην Κοπεγχάγη του Little From The Fish Shop του Τσέχου Jan Balej, μια ελεύθερη προσαρμογή της «Μικρής Γοργόνας» του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν κι από εκεί στις συναρπαστικές περιπέτειες του μικρού Harry, αρκετά χρόνια πριν αυτός γίνει ο μεγαλύτερος μάγος όλων των εποχών (‘Houdini”του Cédric Babouche / Γαλλία-Βέλγιο) αλλά και το ταξίδι δύο αδελφών σ’ ένα παράλληλο, μεσαιωνικό σύμπαν για να βρουν το φάρμακο που θα σώσει την άρρωστη μητέρα τους (Zlote Krople των Daniel Zduńczyk και Marcin Męczkowski / Πολωνία).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το καθιερωμένο επαγγελματικό φόρουμ του φεστιβάλ μετεξελίσσεται και μετονομάζεται σε Agora. Η συγκεκριμένη ενότητα παρουσιάζει περισσότερο ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες του κλάδου- δυνατότητες δικτύωσης, και πρόσβασης σε μεγάλο πλούτο πληροφοριών για τους δημιουργούς του animation στη χώρα μας.

Αφιερώματα

Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον ένα αφιέρωμα στο animation του Ιράν, αλλά και το αφιέρωμα στον καλλιτέχνη του animation Raoul Servais. Όχι ότι τα υπόλοιπα δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον: Poetry in Motion (ενότητα με ταινίες βασισμένες στον διαρκή διάλογο ποίησης και κινουμένου σχεδίου), Dance ( ταινίες που υπογραμμίζουν την αρμονία και το χρώμα στις κινήσεις των χορευτών) αλλά και ενα αφιέρωμα στο Blender Institute, με προβολές του συνόλου των επίσημων κυκλοφοριών του, συμπεριλαμβανομένου του ολόφρεσκου και υπέροχου Cosmos Laundromat.

Επίτιμος Προσκεκλημένος o Αrι Folman

O Ισραηλινός σκηνοθέτης του πολυβραβευμένου «Βαλς με τον Μπασίρ» επιστρέφει στην Ελλάδα σε ένα διάλειμμα από την δημιουργία του επόμενου πολυαναμενόμενου πρότζεκτ του, την animation διασκευή του Ημερολογίου της Άννας Φρανκ.

Μικροί Ανιμάνιαξ

Το AnimaSyros έχει για ευνόητους λόγους πάντα μεγάλο αφιέρωμα στα παιδιά. Τα πρωινά του είναι αφιερωμένα στο animation, με μία σειρά παιδικών εργαστηρίων από επαγγελματίες του χώρου. Με δεκάδες ταινίες που φιλοδοξούν να κερδίσουν τις καρδιές των λιλιπούτειων ανιμάνιαξ, το K.I.D.S. φιλοδοξεί να επαναλάβει την περσινή μεγάλη του επιτυχία, ενώ ανάμεσα στις προβολές που ξεχωρίζουν είναι οι «Ma maman est en Amérique, elle a rencontré Buffalo Bill» των Thibaut Chatel, Marc Boréal, Le jour des corneilles του Jean-Christophe Dessaint, σε ανοιχτή προβολή κάτω απ' τον έναστρο Συριανό ουρανό και Couleur de peau: Miel των Laurent Boileau και Jung με πρωταγωνιστή έναν κομίστα που επιστρέφει στη Σεούλ για πρώτη φορά από παιδί, αφού υιοθετήθηκε στην Αμερική. Τέλος, στο πλαίσιο μίνι αφιερώματος στο Φεστιβάλ VAFI, θα παρουσιάσουμε ένα πρόγραμμα από βραβευμένες ταινίες φτιαγμένες από παιδιά (σε παιδικά εργαστήρια μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο ελληνικές).

Ελληνικό Πανόραμα

Ξεχωρίζουμε το βλάσφημο Sisters του Άγγελου Παπαντωνίου (παππάς εκτελεί κατά λάθος καλόγρια) το, δυστυχώς, επίκαιρο Mediterranean της Αντωνίας Διακομοπούλου με θέμα τους πρόσφυγες και το ρατσισμό, το ιδιοσυγκρασιακό Ciel της Φαίδρας Δεριζιώτη, τα γευστικά Μουστουκούλουρα του Γιώργου Νικόπουλου που βασίζονται στο παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, το κόμικ ύφους Oliloves των Μελάχρη και Μελισσαρόπουλου, το Ξύπνιο Καλαμάρι της Κατερίνας Ευθυμίου, το Rains of Castamere, που θέλει τον καλλιτέχνη (Αρίσταρχος Παπαδανιήλ) να τραγουδάει Game of Thrones πάνω από σχέδια ηρώων της σειράς, το Tales of Fish and Liesτου Παντελή Παραδείση, ο οποίος συμμετείχε πέρυσι στο σπουδαστικό διαγωνιστικό αλλά και το Ichographs, που επιδεικνύει μια ενδιαφέρουσα πατέντα του Γιάννη Κρανιδιώτη για την αποδόμηση διάσημων έργων ζωγραφικής, σε ήχους και χρώμα.

Δημοφιλή