Η λίστα των προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 3 δισ. ευρώ

Η λίστα των προαπαιτούμενων που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 3 δισ. ευρώ
sooc

Οι μνημονιακές δεσμεύσεις που αφορούν τις αλλαγές στην οικονομία φαίνεται πως θα αποτελέσουν τη λίστα των προαπαιτούμενων η οποία θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση των 3 δισ. ευρώ.

Ωστόσο και αυτή δεν θα έρθει σε μία δόση καθώς σύμφωνα με πληροφορίες στο χθεσινό Euro Working Group επαναβεβαιώθηκαν όσα είχαν συμφωνηθεί από τον Αύγουστο. Συγκεκριμένα τα πρώτα 2 δισ. ευρώ να εκταμιευθούν με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου.

Παρόλα αυτά οι δανειστές εκτιμούν ότι η εφαρμογή του προγράμματος βρίσκεται ακόμα «εντός χρονοδιαγράμματος», καθώς η προεκλογική περίοδο δεν προκάλεσε ούτε εμπλοκή ούτε καθυστέρηση στην εφαρμογή των δεσμεύσεων. Στόχος πλέον είναι να προχωρήσει η υλοποίηση και των υπόλοιπων δεσμεύσεων.

Για παράδειγμα η έναρξη των αυτόματων ηλεκτρονικών κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς, η αλλαγές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι αλλαγές στο ποινολόγιο, η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό ντίζελ, αλλά και η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ θα κρίνουν το χρόνο εκταμίευσης των πρώτων 2 δισ. ευρώ από τη δόση του δανείου.

Η εκταμίευση του υπόλοιπου υπόλοιπο 1δισ. ευρώ θα συνδεθεί με λίστα νέων προαπαιτούμενων δράσεων, η οποία θα πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Ωστόσο, τα δύσκολα θα έρθουν με τις προαπαιτούμενες δράσεις που θα αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και τη «μεταρρύθμιση» του Ασφαλιστικού. Ειδικά για το Ασφαλιστικό οι δανειστές περιμένουν την άμεση εφαρμογή των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και ταυτόχρονα την άμεση έναρξη της διαπραγμάτευσης σχετικά με το νέο Ασφαλιστικό.

Η υλοποίηση όλων των παλιών, αλλά και των καινούργιων προαπαιτούμενων δράσεων θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα. Οι δανειστές θα περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής στο Eurogroup της 5ης Οκτωβρίου. Εκεί ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να ενημερώσει τους ομολόγους του σχετικά με το χρονοδιάγραμμα δράσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, αλλά και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων.

Το μόνο δεδομένο είναι ότι τουλάχιστον πριν την κάθοδο των δανειστών στην Αθήνα οι αξιωματούχοι των θεσμών δεν έχουν αφήσει πολλά περιθώρια για αλλαγές των στόχων και των απαιτήσεων που προβλέπει το νέο Μνημόνιο. Κάθε αλλαγή που θα ζητήσει η κυβέρνηση θα πρέπει να την συνοδεύει με ένα ισοδύναμο, το οποίο θα πρέπει να γίνει αποδεκτό και από τους δανειστές. Βέβαια προεκλογικά η κυβέρνηση έχει αφήσει ανοιχτό το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε πολλά μέτωπα και τόσα ισοδύναμα τα οποία να γίνουν αποδεκτά από τους θεσμούς, είναι

μάλλον δύσκολο να βρεθούν

Οι δανειστές δείχνουν μεγαλύτερη ευελιξία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα. Η ευελιξία δεν αφορά μεγάλες αλλαγές, αλλά τη μεταφορά υλοποίησης κάθε δράσεις μερικές εβδομάδες πιο πίσω, προκειμένου να μην υπάρξουν και νέες καθυστερήσεις.

Όλα θα κριθούν μετά τις πρώτες συναντήσεις των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων , οι οποίοι αναμένεται να έρθουν στην Αθήνα περί τα μέσα του μήνα και αναμένεται να ανοίξουν όλα τα θέματα χωρίς να θέτουν συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αναχώρηση τους από την Αθήνα.

Δημοφιλή