Τα μυστικά της Σοβιετικής Ένωσης: Πόλεις φαντάσματα και ξεχασμένες εγκαταστάσεις

Τα μυστικά της Σοβιετικής Ένωσης: Πόλεις φαντάσματα και ξεχασμένες εγκαταστάσεις
YouTube-Ruptly

Σήμερα η Σοβιετική Ένωση φαντάζει σε πολλούς πραγματικά ως κάτι που ήταν βγαλμένο από έναν άλλο κόσμο, σε πάρα πολλούς τομείς. Περίεργες αρχιτεκτονικές (πολύ συχνά τεραστίου μεγέθους), μυστήρια τεχνολογικά εγχειρήματα και πειράματα, γιγαντιαίων διαστάσεων εγκαταστάσεις και άλλα πολλά συνθέτουν την εικόνα του «χαμένου κόσμου» που κρυβόταν κάποτε πίσω από το «Σιδηρούν Παραπέτασμα».

Σε αυτό το πλαίσιο, το Russia Today έκανε ένα αφιέρωμα με βίντεο από drones σε πέντε περιοχές- σύμβολα εκείνης της περιόδου. Οι εικόνες που προκύπτουν είναι μοναδικές.

1- Σκρούντα 1: Μια σοβιετική μυστική πόλη στη σημερινή Λετονία, που είχε χτιστεί τη δεκαετία του 1960 με σκοπό την κατασκοπεία στη Δυτική Ευρώπη, Διέθετε δύο σταθμούς ραντάρ, οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο.

2- Φυλακή όπου σήμερα πηγαίνουν κολυμβητές στην Εσθονία: Στο Ρούμου βρίσκεται ένα από τα ωραιότερα μέρη όπου μπορεί κανείς να πάει να κάνει μπάνιο- ειδικά αν του αρέσουν οι καταδύσεις. Εκεί υπήρχε σοβιετική φυλακή.

3- Εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο στη Μόσχα: «Αέρας» μυστηρίου περιτριγυρίζει ένα από τα μεγαλύτερα εγκαταλελειμμένα κτήρια της Μόσχας. Πρόκειται για το νοσοκομείο Χοβρίνο, που χτίστηκε το 1981, με το ασυνήθιστο σχήμα του.

4- Στρατιωτική βάση του Βόγκελσανγκ στη Γερμανία: Ενθύμιο της σοβιετικής στρατιωτικής ισχύος, σε απόσταση 64 χλμ. από το Βερολίνο, φιλοξενούσε 15.000 στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους μέχρι το 1994.

5- «Πύργος Τέσλα» έξω από τη Μόσχα: Κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 σε ένα απομονωμένο δάσος στην περιοχή της Μόσχας. Όπως προκύπτει και από το όνομα (Τέσλα, από τον Νικολά Τέσλα, τον διάσημο εφευρέτη και «μάγο του ηλεκτρισμού» των αρχών του 20ού αιώνα) κατά πάσα πιθανότητα ήταν μια μηχανή «παραγωγής αστραπών», τρομακτικής ισχύος. Οι φίλοι των ηλεκτρονικών παιχνιδιών στρατηγικής αναπόφευκτα θα θυμηθούν τα φονικά...Tesla Coils των Σοβιετικών στον «alternate history» κόσμο του C&C: Red Alert.

Δημοφιλή